هر روز چیزهای زیادی میخوریم اما کدام یک از خوراکیها مفیدند و کدام مضر؟ بشقاب غذایی ما چطور باید باشد تا سالم بمانیم؟ متخصصان تغذیه میگویند نیمی از بشقاب غذایی سالم، شامل میوهها و سبزیجات تازه (با تاکید بر سهم بیشتر سبزیجات) و نیم دیگر شامل غلات (با تاکید بر غلات کامل) و پروتئینها (با تاکید بر منابع سالم پروتئین) است.
بیش از یکچهارم بشقاب غذایی روزانه باید در برگیرنده سبزیجات متنوع باشد که سیبزمینی و سیبزمینی سرخ شده جزو این گروه طبقهبندی نمیشوند.
بخش دیگر این بشقاب باید از میوههای رنگی تامین شود که البته نباید در مصرف میوهها زیادهروی شود چون اغلب میوهها کالری بالایی دارند و افراط در مصرف آنها میتواند موجب اضافه وزن شود.
حدود یکچهارم دیگر بشقاب غذایی روزانه باید از غلات کامل تامین شود. غلات کامل شامل نانهای سبوسدار (سنگک و نانهای پخته شده با آرد سبوسدار)، برنج قهوهای و ماکارونی سبوسدار است. همچنین غلات ساده و تصفیه شده مثل کیکها، شیرینیها، برنج و نانهای سفید در این گروه قرار نمیگیرند و توصیه به مصرف کمتر آنها شده است. اما در صورت مصرف غلات تصفیه شده باید سعی شود در کنار آن از سبزیجات، سالاد، جوانهها و حبوبات استفاده شود.
یکچهارم بقیه بشقاب غذایی باید توسط منابع پروتئینی تامین شود. ماهی، ماکیان، حبوبات و آجیل همگی میتوانند در این بخش قرار گیرند. مصرف پنیر پرچرب، گوشت قرمز، گوشتهای فرآوری شده (سوسیس و کالباس) و انواع کنسروها باید محدود شود.
چربیها و روغنهای سالم باید بخشی از کالری مورد نیاز روزانه ما را تامین کنند.
در واقع تحقیقات جدید نشان دادهاند نوع روغن مصرفی بسیار مهمتر از میزان روغن مصرفی روزانه است.
بنابراین به جای حذف روغن و چربی از رژیم غذایی باید انواع مفید چربی همچون روغن زیتون و روغن کانولا را جایگزین چربیهای مضر مثل چربیهای جامد، کره، مارگارین، خامه، روغنهای هیدروژنه، مایونز و… کنیم.