سینما یکی از رسانههای بسیار موفق در کل دنیاست. برخی از کارگردانها از موضوعات پر هیجان اکشن و ترسناک میگذرند و برای فرهنگسازی و درمان آسیبهای موجود در جهان کار میکنند. فرهنگسازی و آگهی بخشی این افراد بسیار شایسته تقدیر است. بیماریهای روانی بخش زیادی از مشکلات یک جامعه را تشکیل میدهند و در جامعه امروزی ما متاسفانه به اندازه بیماریهای جسمانی جدی گرفته نمیشوند. با این حال ما با معرفی ده فیلم در این لیست، شما را با نه بیماری روانی شایع این روزها آشنا میکنیم و روش درمان آن را به شما به طور خلاصه توضیح میدهیم.
- تحلیل شخصیت هالک : ترکیب خشونت و احساسات
- معرفی و نقد سریال پسران – دنیای تاریک ابرقهرمانهایی با هویت دوگانه
1- برادرم خسرو – اختلال دوقطبی
- کارگردان: احسان بیگلری
- نویسنده: احسان بیگلری، پریسا هاشم پور
- سال ساخت: 1396
- امتیاز IMDb فیلم: 6.8 از 10
- بازیگران: شهاب حسینی، هنگامه قاضیان، ناصر هاشمی، بیتا فرهی
احسان بیگلری برای اولین ساخته بلند خود دست روی موضوع بسیار جذابی گذاشت که قبلا کمتر کارگردانی به سراغ او رفته بودند. شاید بعد از «برادرم خسرو» اطلاعات مردم در خصوص بیماری دو قطبی افزایش پیدا کرد. در این فیلم شخصیت خسرو با بازی شهاب حسینی به این بیماری مبتلاست و همراه با برادرش زندگی میکند.
تشخیص بیماری دو قطبی برای افراد عادی کار سادهای نیست و لازم است پزشک مربوط وجود این بیماری را تایید کند. اصل این بیماری مربوط به تغییر ناگهانی خلق و خوی افراد است. به زبان سادهتر فردی که این بیماری را دارد در قسمتی از روز بسیار پر انرژی و شاد و قسمت دیگری از روز را درگیر افسردگی، حال بد و غم زیاد از حد است. تغییر احوالات عاطفی برای همه افراد کاملا عادیست اما اگر میزان و شدت آن زیاد باشد، نشان دهنده بیماری دو قطبی است.
پروسه درمان این بیماری در بسیاری از مواقع مادام العمر است و باید توسط پزشک مخصوص داروهایی مربوط به آن را مصرف کند. علاوه بر قرص و داروهای این بیماری، میتوانید با تنظیم ساعت خواب و بیداری و دوری از محیطهای استرسزا، به بهبود این بیماری کمک کنید
2- هوانورد (The aviator) – اختلال وسواس جبری یا OCD
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- نویسنده: جان لوگان
- سال ساخت: 2004
- امتیاز IMDb فیلم: 7.5 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: 86%
- بازیگران: لئوناردو دیکاپریو، کیت بلانشت، کیت بکینسیل، الک بالدوین، آلن آلدا، برنت اسپاینر، ایو ژاک
داستان این فیلم بخشی از زندگی هاوارد هیوز را نشان میدهد که یک کارگردان و تهیه کننده و البته خلبان بسیار قهار آمریکایی است که متاسفانه از اختلال وسواس جبری رنج میبرد. او به خاطر این اختلال همواره میخواهد رکورد سرعت و فاصله پرواز را بزند. او این اختلال را از خانواده خود به ارث برده است.
وسواس یکی از شایعترین بیماریهای روانی است که در ایران در افراد زیادی مخصوصا خانمها دیده میشود. به انجام مکرر هر کاری به طوری که زندگی فرد را دچار تاثیرات مخرب کند وسواس گفته میشود. این وسواس یا به صورت عملی (شستشوی بیش از حد، چک کردن مکرر قفلها، شمارش اشیا و …) یا به صورت فکری خود را نشان میدهد.
بهترین درمان مواجه با این بیماری و مصرف دارو است. البته قبل از هر چیزی ابتدا باید وجود آن توسط یک روان درمانگر تایید بشود.
3- مرثیهای بر یک رویا (Requiem for a Dream) – اعتیاد
- کارگردان: دارن آرونوفسکی
- نویسنده: هوبرت سلبی جونیور، دارن آرونوفسکی
- سال ساخت: 2000
- امتیاز IMDb فیلم: 8.3 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: 78%
- بازیگران: الن برستین، جرد لتو، جنیفر کانلی، مارلون وینس، کریستوفر مک دونالد، لوئیز لسر
این فیلم در خصوص زندگی سه جوان است که به تازگی به هروئین دست پیدا میکنند و به پخش آن میپردازند. در همین حین مادر یکی از آنها به یک برنامه تلویزیونی محبوب دعوت شده و میخواهد برای این برنامه وزن خود را کم کند.
اعتیاد بیماری است که همه ما بیشتر با مواد مخدر آن را میشناسیم. دقیقا موضوع این فیلم هم مربوط به اعتیاد به مواد مخدر است اما اعتیاد فقط با این مواد شناخته نمیشود. به زبان بهتر اعتیاد به وابستگی غیر عادی یک فرد به هر مادهای، فردی، مکانی، یا انجام یک کاری گفته میشود که زندگی عادی و روزمره آن را در معرض آسیب قرار دهد.
برای ترک اعتیاد به مواد مخدر، مراکز زیادی وجود دارد اما برای ترک یکسری عادتهای بد نیازمند مشورت با روانکاو و انجام تمرینات مختلف هستیم. راهکارهای پیشنهادی ما: «مدیریت زمان، مواجه کمتر با چیزی که به آن اعتیاد پیدا کردیم، قطع ارتباط و دوری از عوامل اعتیادآور، جایگزینهای مناسبتر و سالمتر انتخاب کنید»
4- منچستر بای د سی (Manchester by the Sea) – اضطراب پس از سانحه
- کارگردان: کنت لونرگان
- نویسنده: کنت لونرگان
- سال ساخت: 2016
- امتیاز IMDb فیلم: 7.8 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: 96%
- بازیگران: کیسی افلک، میشل ویلیامز، کایل چندلر، لوکاس هجز
داستان مربوط به زندگی لی چندلر است که روزمرگی تکراری را دارد و در بین این روزمرگیها متوجه میشود برادرش در بیمارستان به خاطر سکته قلبی بستری است. اما بعد از رسیدن به بیمارستان با جنازه برادرش روبرو میشود. حالا لی باید این خبر را به برادرزادهاش که در شهر دور زندگی میکند بدهد و ماجراهایی را از سر میگذراند.
اختلال روانی که در این فیلم مورد توجه قرار گرفته شده اضطراب پس از حادثه نام دارد. همانطور که از نام این بیماری پیداست این اختلال بعد از تجربه یک حادثه بسیار وحشتناک مثل جنگ، تصادف، زلزله، تجاوز و … رخ میدهد. معمولا افراد عادی بعد از این اتفاقات به مرور حال روحیشان بهبود پیدا میکند اما این افراد نه تنها بهتر نمیشوند بلکه به مرور اضطراب و نگرانی آنها شدت پیدا میکند.
برای درمان این بیماری علاوه بر مراجعه به روان درمانگر و مصرف قرصهای پیشنهادی او، بهتر است با فردی که از حادثه خبر دارد صحبت کنید و افکار خود را با آن در میان بگذارید. قدم بعدی پذیرش این اتفاق و مدیریت احساسات است که میتوانید با شرکت در همایشهای روانشناسانه یا گفتگو با دیگران به آنها دست پیدا کنید.
5- مالیخولیا (Melancholia) – افسردگی
- کارگردان: لارس فون تریه
- نویسنده: لارنس فون تریه
- سال ساخت: 2011
- امتیاز IMDb فیلم: 7.1 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: 80%
- بازیگران: کیرستن دانست، شارلوت گنزبور، کیفر ساترلند، شارلوت رمپلینگ، الکساندر اسکارشگورد
داستان این فیلم به دو قسمت تبدیل میشود. بخش اول مربوط به جاستین و ازدواجش است که پس از عروسی با مرد مورد علاقهاش دچار افسردگی شدید شده و به اتفاقات پیرامون خودش بدبین میشود. قسمت دوم مربوط به خواهر جاستین یعنی کلیر بوده که یک ستارهشناس است. او به تازگی متوجه شده که یک سیاره به نام مالیخولیا در حال نزدیک شدن به کره زمین است و در دوران آخر الزمان زندگی میکنند.
فیلمهای زیادی برای افسردگی ساخته شده که «Melancholia» یکی از بهترین آنهاست. بهترین تعریف برای افسردگی این است که فرد دیگر علاقهای بابت چیزهایی که قبلا دوست داشته ندارد و اشتیاقی برای انجام کارهای روزمره خود و البته فعالیتهای جدید ندارد. متاسفانه در ایران این بیماری به طور گستردهای در بین جوانان دیده میشود.
اکثر بیماریهای روانی اگر به درستی درمان نشود عواقب بسیار بدی مثل خودکشی دارند اما افسردگی در میان سایر بیماریها احتمال خودکشی بیشتری برای بیمارانش دارد. اکثر این افراد از کمبود یک هم صحبت رنج میبرند که میتوانید این خلا را برای آنها پر کنید. تغییر شرایط زندگی، تغییر روتین افراد، انجام فعالیتهای مفید و گسترده و مراجعه به روانشناس از بهترین راهکارهای درمان این افراد است.
6- دختر، از هم گسیخته (Girl, Interrupted) – اختلال شخصیت مرزی
- کارگردان: جیمز منگولد
- نویسنده: سوسانا کیسن
- سال ساخت: 1999
- امتیاز IMDb فیلم: 7.3 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: 53%
- بازیگران: وینونا رایدر، آنجلینا جولی، ووپی گلدبرگ، بریتانی مورفی، ونسا ردگریو، جرد لتو، جفری تامبر، کلیا دووال، کیدی استریکلند
سوزانا یک دختر جوان دبیرستانی است که بعد از اتمام دوران تحصیلش در دبیرستان با افسردگی شدیدی روبروست و به همین خاطر دست به خودکشی میزند. نتیجه این خودکشی نافرجام است و پدر و مادرش تصمیم میگیرند او را به یک مرکز نگهداری از بیماران روانی بفرستد. در این بیمارستان با دختران دیگری آشنا میشود و این داستان ادامه پیدا میکند.
افرادی که شخصیت مرزی دارند معمولا در روابط شخصی خود بی ثبات عمل میکنند و بدون هیچ اعتماد به نفسی، وابسته به دیگران هستند. به شدت از اینکه مورد توجه دیگران قرار نگیرند میترسند و از طرد شدن بیزارند. رفتارهای بی پروا و بی فکر اولین نشانههای شخصیتهای مرزی است.
دوره درمان این بیماری بیش از یکسال طول میکشد و اولین قدم آن مراجعه به روانشناس است. با مشورت و مصرف داروهایی مخصوص این بیماری میتوانید به مرور این بیماری را در افراد کمتر کنید.
7- ذهن زیبا (A Beautiful Mind) – اسکیزوفرنی
- کارگردان: ران هاوارد
- نویسنده: آکیوا گلدزمن
- سال ساخت: 2001
- امتیاز IMDb فیلم: 8.2 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: 74%
- بازیگران: راسل کرو، جنیفر کانلی، ویوین کاردن، اد هریس، پل بتانی، آدام گلدبرگ، جاد هیرش، کریستوفر پلامر، مایکل اسپر
جان نش پس از اتمام پروژه خود توانست به سمت استادی در یک دانشگاه دست پیدا کند. او توانایی بی نظیری در کشف رابطه بین اشکال و اعداد بهم ریخته داشت. زمانی که با آلیشیا ازدواج میکند زندگیاش رنگ و بوی بهتری میگیرد. حالا ویلیام پارچر که یک مامور سیا است به او پیشنهاد میدهد که در زمینه رمزشکنی و سیا به او کمک کند.
اسکیزوفرنی یک اختلال در مغز است که نحوه تفکر و اعمال و رفتار فرد و همچنین درک واقعیت او را دچار صدمه میکند. این بیماری جز حادترین و ناتوانکنندهترین نو بیماری روانی محسوب میشود که فرد در اجتماع و در برقراری ارتباط با دیگران همواره دچار مشکل است.
درمان این بیماری باید بسیار دقیق و ریزبینانه انجام شود. نمیتوانیم با راهکارهایی که برای درمان بیماریهای قبلی گفتیم، این بیماری را هم درمان کنیم. پیشنهاد اکثر کسانی که تجربه این اختلال روانی را داشتند این است که در اولین فرصت زیر نظر یک پزشک خوب این بیماری را درمان کنید.
8- بیاد درباره کویثن صحبت کنیم (We Need to Talk about Kevin) – سایکوپاتی
- کارگردان: لین رمزی
- نویسنده: لین رمزی، روی ستوارت کینیر
- سال ساخت: 2011
- امتیاز IMDb فیلم: 7.5 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: 75%
- بازیگران: تیلدا سوئینتن، جان سی ریلی، ازرا میلر
داستان مربوط به زندگی پسری به نام کوین است که که یک پسر غیرعادی است که همراه با مادر خود زندگی میکند. کوین شرایط خاصی دارد و مادرش نمیتواند از او به تنهایی مراقبت کند. به همین دلیل او در یک نامه از پدر کوین میخواهد در این کار به او کمک کند.
اگر بخواهیم سایکوپاتی را در یک عبارت توصیف کنیم میتوانیم از «روان آزار» استفاده کنیم. مهمترین ویژگی این بیماران نداشتن احساسات و حسهای عاطفی مثل همدردی و دلسوزی و نداشتن عذاب وجدان است. این افراد بدون هیچ حس بدی میتوانند به همه بدی کند. این شخصیت کاملا بی مسئولیت، بیاحتیاط، بیقید و ضد اجتماع است. بهترین درمان برای این بیماران در حال حاضر فقط گفتگو با رواندرمانگر است. متاسفانه هنوز دارویی برای این بیماری وجود ندارد.
9- سکوت برهها (The Silence of the Lambs) – سوسیوپاتی
- کارگردان: جاناتان دمی
- نویسنده: تد تلی
- سال ساخت: 1991
- امتیاز IMDb فیلم: 8.6 از 10
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: 95%
- بازیگران: جودی فاستر، آنتونی هاپکینز، اسکات گلن، تد لواین
داستان این فیلم کمی عجیب و غیرمعمول است. کرافورد به استارلینگ ماموریت میدهد تا با هانیبال لکتر ارتباط بگیرد. لکتر یک روانشناس و قاتل زنجیرهای است و آنها اعتقاد دارند که او میتواند در پیدا کردن بیل بوفالو که یک قاتل زنجیرهای است کمک کند.
سوسیوپاتیها عموما به شکلی رفتار میکنند که انگار به احساسات دیگران بی اهمیت هستند و عجولانه و بیفکر کاری را انجام میدهند. آنها نمیتوانند از شغل و خانواده خود محافظت کنند و توان وابستگیهای عاطفی را به دیگران ندارند. همچنین کارهای بد خود را به شکلی کاملا عاقلانه جلوه میدهند.
درمان برای این گروه افراد معمولا به طور فردی انجام میشود و نیازی به بستری یا ارتباط با دیگر همنوعانشان نیست. برای این بیماری ابتدا باید محدودیتها و قوانینی را برای بیمار وضع کرد و دورههایی مثل مدیریت خشم و درمان اعتیاد را برای آنها در نظر گرفت. مصرف دارو برای این افراد باید حساب شدهتر از سایر گروهها باشد.