اندروید 11| بررسی ویژگی ها و تاریخ عرضه نسخه ۱۱ - مجله مایکت | دنیای تکنولوژی و فیلم و سریال

اندروید 11| بررسی ویژگی ها و تاریخ عرضه نسخه ۱۱

آپدیت سال گدشته سیستم عامل محبوب گوگل یعنی اندروید ۱۰، یک تغییر بزرگ بود؛ نه تنها انتظار طولانی برای حالت تاریک یا dark mode در اندروید ۱۰ به پایان رسید، بلکه گوگل بالاخره نامگذاری دسر و شکلاتی سیستم عامل‌هایش را کنار گذاشت و اندروید ۱۰ با اسم Android Q عرضه کرد. اندروید ۱۰ در واقع نسخه رشدیافته و به بلوغ رسیده این سیستم عامل بود و همین راه برای اندروید ۱۱ هم ادامه پیدا کرد.

دومین Developer Preview یا پیش نمایش برای توسعه دهنده نسخه جدید اندروید، به تازگی رونمایی شده است و تصویر خوبی از آنچه که گوگل در سال میلادی 2020 برای میلیون‌ها دستگاه اندرویدی تدارک دیده است را به ما می‌دهد. با ما همراه باشید تا همه چیز را در مورد اندروید ۱۱ به شما بگوییم.

تاریخ انتشار اندروید ۱۱

قبل از آنکه به سراغ بررسی آخرین نسخه اندروید برویم، از تاریخ انتشار آن بگوییم: طبق اطلاع رسانی گوگل، اندروید ۱۱ بعد از انتشار پیش نمایش‌های توسعه دهندگان که با هدف بررسی و رفع ایراد و مشکلات آن انجام می‌شود، در ماه می نسخه بتای آن و در ماه بعد از آن یعنی ماه ژوئن تا پایان سه ماهه سوم سال 2020، نسخه نهایی آن برای تمام دستگاه‌های اندرویدی که آپدیت دریافت می کنند، فعال می‌شود.

اندروید ۱۱

ویژگی‌های اندروید ۱۱

در ۱۹ فوریه ، گوگل با انتشار اولین پیش نمایش توسعه دهنده برای اندروید ۱۱، شور و هیجان هر ساله توسعه دهندگان اندرویدی و علاقه‌مندان سرسخت را دوباره به راه انداخت و نمای کلی‌ای به برخی ویژگی‌ها و لوگوی نسخه جدید اندروید را به نمایش گذاشت. در تاریخ ۱۸ مارس، گوگل با پیش نمایش توسعه دهنده دوم، تعدادی ویژگی جدید به آن اضافه کرد و بسیاری از اشکالات موجود در نسخه اول را برطرف کرد. حالا به سراغ ویژگی‌هایی که در نسخه دوم شاهد آن هستیم می‌رویم تا ببینیم گوگل امسال با چه امکاناتی سعی دارد به جمع میلیون‌ها کاربر اندرویدی اضافه کند.

نکته: در نظر داشته باشید برخی ویژگی‌هایی که در ادامه به بررسی آنها می‌پر‌دازیم، ممکن است در ارائه نسخه نهایی اندروید ۱۱ تغییراتی داشته باشند و یا حتی از آن حذف شوند.

۱) تغییرات اساسی در سیستم ارسال پیام

گوگل در نسخه اولیه مطبوعاتی‌اش برای اولین پیش نمایش توسعه دهنده، عنوان کرد که تغییرات زیادی را برای بهبود تجربه پیام رسانی در اندروید ایجاد کرده است. در واقع سه ویژگی جدید به این سیستم اضافه شده است که این ادعای گوگل را ثابت می‌کند.

اولین تغییری صفحه پیام رسان‌ها به چشم می‌آید، ابزار جدید به اسم حباب مکالمه یا Chat Bubbles است، مشابه آنچه که سال‌ها فیسبوک در پیام‌سان خود ارائه داده است. سیستم حباب مکالمه در اندروید ۱۱، مکالمات در جریان شما را در حباب‌هایی در گوشه صفحه نمایش پنهان می‌کند. این حباب‌ها را می‌توانید جابه جا کنید و با ضربه بر روی یکی از آنها، پنجره مکالمه باز می‌شود. این سیستم برای تمام پیام‌ رسان‌ها فعال است و گوگل توسعه دهندگان را ترغیب می‌کند تا نسخه‌های جدید برنامه‌هایشان را سازگار با این ویژگی اندروید طراحی کنند.

گوگل در تلاش دیگری برای اطمینان از اینکه بتوانید پیام‌هایتان را هر چه سریع‌تر ارسال کنید، بخش جدیدی در قسمت اعلانات بالای صفحه نمایش قرار داده است که مختص پیام‌ها هستند. به عبارت دیگر این بخش که مجزا از بخش اعلانات دیگر است، به شما این امکان را می‌دهد تا راحت‌تر و سریع‌تر پیام‌هایتان را ببینید و به آنها جواب دهید.

ویژگی مهم دیگر نسخه جدید اندروید در زمینه ارسال پیام، در همین بخش اعلانات پیام‌ها اتفاق می‌افتد. در اندروید ۱۱ می‌توانید در بخش پیش نمایش پیام‌ها، علاوه بر پاسخگویی سریع متنی، عکس هم ارسال کنید.

۲) سازگاری اندروید ۱۱ با انواع مختلف نمایشگر

اندروید ۱۱

همانطور که می‌دانید موضوع داغ این روزهای دنیای اندروید، نمایشگرها هستند. شرکت‌های سازنده دستگاه‌های اندرویدی در رقابت با یکدیگر برای ارائه بهترین و مهیج‌ترین صفحه نمایش‌ها برای گوشی‌های هوشمند هستند. تلفن‌های تاشو جدیدترین دستاورد این شرکت‌ها در سال جدید هستند و محبوبیت زیادی پیدا کرده‌اند، به خصوص با به بازار آمدن دستگاه‌هایی مانند Galaxy Z Flip و Motorola RAZR.

برای پشتیبانی از دستاوردهای این شرکت‌ها در این زمینه، گوگل نیاز به ارائه آپدیت‌های سازگارتر دارد؛ بنابراین در نسخه ۱۱ اندروید، «سنسور محل لولا» را اضافه کرده است. با استفاده از این امکان، برنامه‌ها می‌توانند به راحتی محل لولا را در این مدل دستگاه‌ها شناسایی کنند. این شناسایی به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد برنامه‌هایشان را با این ویژگی سازگار کنند و در نتیجه، تجربه کاربری بهتری به صاحبان این مدل گوشی‌های هوشمند بدهند.

ویژگی مهم دیگر مربوط به صفحه نمایش در اندروید ۱۱، مربوط به Refresh Rate یا نرخ تازه‌سازی است. نمایشگرهای قدرتمندی که با سرعت ۹۰ یا ۱۲۰ هرتز رفرش می‌شوند در نسل جدید گوشی‌های هوشمند ظهور پیدا کرده‌اند و اندروید ۱۱ به توسعه دهندگان این امکان را می دهد تا از این نمایشگرها بهره ببرند. در این نسخه از اندروید توسعه دهندگان می‌توانند انتخاب کنند که نرخ تازه سازی صفحه نمایش، هنگام اجرای برنامه آنها چقدر باشد و اندروید، هوشمندانه این تنظیمات را مطابق با سرعت تعیین شده برای هر برنامه اعمال می‌کند.

۳) بهبود عملکرد مجوزهای مورد نیاز برنامه‌ها

با نگاهی به اندروید ۱۰‌، یکی از نکات برجسته آن، بهبود عملکرد مجوزهای برنامه بود. اندروید ۱۰ کنترل بیشتری روی برنامه‌ها و دسترسی آنها به کاربر می‌دهد و اندروید ۱۱ همین راه را با گزینه‌های بیشتر ادامه می‌دهد.

در نسخه جدید اندروید وقتی یک برنامه درخواست دسترسی‌های خاص مانند دسترسی به مکان، میکروفون یا دوربین دستگاه شما را می‌دهد، می‌توانید تنها یک بار اجازه این دسترسی را به آن بدهید. در این حالت برنامه قادر خواهد بود فقط یک بار و در زمان استفاده از برنامه به این مجوز‌ها دسترسی داشته باشد و بلافاصله بعد از بستن برنامه این مجوزها باطل می‌شوند. دفعه بعد که از برنامه را باز کنید دوباره باید اجازه دسترسی به آن بدهید. این ویژگی مهم در اندروید ۱۱ احساس رضایت و امنیت بیشتری در کاربر ایجاد می‌کند چون می‌تواند کنترل بیشتری بر حریم خصوصی خود داشته باشد.

۴) 5G بالاخره اینجاست!

سرانجام سال میلادی گذشته، تکنولوژی 5G از راه رسید و در طول سال 2020، انتظار می‌رود که افراد بیشتری به این نسل از ایتترنت بی سیم متصل شوند. برای کمک به این فرآیند، اندروید 11 ویژگی بسیار مهمی به نام Dynamic Meterdness را در خود دارد. با استفاده از این ویژگی، اندروید می‌تواند تشخیص دهد که چه هنگامی به یک اینترنت 5G متصل شده‌اید و در نتیجه فیلم و عکس‌ها با بالاترین کیفیت برای شما نمایش می‌دهد. به عبارت دیگر اندروید ۱۱، می‌تواند کیفیت نمایش فیلم و عکس‌ها را بر اساس سرعت اینترنت شما تعیین کند.

اگرچه قابل پیش بینی نیست که 5G کی در ایران راه اندازی می‌شود، با این حال Dynamic Meterdness ویژگی بسیار کاربردی و مفیدی است.

۵) فیلم‌برداری از صفحه نمایش

در چند نسخه قبلی اندروید ما با صبر و حوصله زیادی منتظر بودیم تا گوگل امکان فیلم‌برداری از صفحه نمایش را به ویژگی‌های سیستم عامل خود اضافه کند و بالاخره این اتفاق افتاد. البته باید گفت که این ابزار در اندروید ۱۰  وجود داشت اما به هیچ وجه از نظر طراحی و عملکرد، قابل مقایسه با آن چیزی که در نسخه جدید اندروید می‌بینیم نیست. این ویژگی جدید اندروید، شاید در ابتدا چندان ویژگی خاص و ضروری‌ای که هر روز به کمک شما می‌آید، نباشد اما حتما خیلی وقت‌ها شما را از دانلود و نصب برنامه‌های مشابه که هر کدام ممکن است دردسرهایی مانند تبلیغات زیاد و گذاشتن واتر مارک بر روی ویدیوها داشته باشند، راحت می‌کند.

۶) پین کردن برنامه‌ها در منوی به اشتراک گذاری

منوی اشتراک‌گذاری اندروید از همان ابتدا دارای مشکلاتی بود که استفاده از آن را سخت می‌کرد؛ به عنوان مثال هر بار منو را باز می‌کنیم، ترتیب چینش برنامه‌ها در آن بر اساس استفاده تغییر می‌کند و این پیدا کردن گزینه به اشتراک گذاری مورد نظر را کمی سخت می‌کند. گوگل این مشکل را در اندروید ۱۱ با گزینه پین کردن برنامه‌ها برطرف کرده است.

در جدیدترین نسخه بروزرسانی انروید، کاربران می‌توانند حداکثر چهار برنامه را در فهرست اشتراک گذاری اندروید پین کنید. این ویژگی برای اولین بار در نسخه توسعه دهنده آندروید ۱۰ ظاهر شد، اما گوگل آن را در نسخه نهایی حذف کرد که امیدواریم همین سرنوشت در اندروید ۱۱ تکرار نشود و بتوانیم از ویژگی مفید استفاده کنیم.

۷) فیلمبرداری بی دردسر

حتما بارها برایتان پیش آمده است که در حال فیلمبرداری صحنه فوق العاده‌ای هستید و یک نوتفیکیشن بی موقع از راه می‌رسد و لرزش و صدای آن فیلم‌تان را خراب می‌کند. خوشبختانه اندروید ۱۱ ویژگی‌ای دارد که از این اتفاق آزاردهنده جلوگیری می‌کند. شما می‌توانید در نسخه جدید اندروید، تنظیمات را طوری انجام دهید که این سیستم عامل به طور خودکار هنگامی که در حال استفاده از دوربین هستید، صدا، لرزش یا هر دوی آنها را خاموش کند و فیلم و تصاویر شما را از لرزش و صدای بی‌موقع نجات دهد.

۸) بیشتر شدن حساسیت‌های لمسی

افرادی که از محافظ صفحه استفاده می‌کنند (که احتمالا با توجه به قیمت‌ها، تمام ایرانی‌ها را شامل می‌شود)، این ویژگی را دوست دارند. گوگل گزینه «افزایش حساسیت لمسی» را با تاثیر گذاری بیشتری نسبت به آنچه که در اندروید ۱۰ وجود داشت، به منوی تنظیمات اضافه کرده است که به شما امکان می‌دهد حساسیت صفحه لمسی خود را افزایش دهید. اگر از محافظ صفحه نمایش استفاده می کنید، فعال کردن این ویژگی باعث می‌شود که اسکرول و لمس کردن گزینه‌ها سریع‌تر انجام شوند.

۹) تنظیمات سریع چند رنگ

یک تغییر بزرگ تصویری که می‌توانید در بروز رسانی نهایی اندروید ۱۱ انتظار آن را داشته باشید، آیکون‌های چند رنگ منوی کشویی تنظیمات سریع در بالای صفحه نمایش است. در اندروید ۱۱ می‌توانید کدهای رنگی مختلفی را به هر آیکون تنظیم سریع اضافه کنند. البته گوگل نمی‌خواهد خیلی گیج‌تان کند بنابراین تنها چهار رنگ قرمز، آبی، زرد و سبز را برای این موضوع در نظر گرفته است.

۱۰) حالت تاریک (Dark mode) قابل برنامه ریزی

حالت تاریک گسترده سیستم در اندروید ۱۰ با یک ویژگی جدید در اندروید ۱۱ همراه خواهد بود: امکان فعال یا غیرفعال کردن خودکار این حالت در طول روز و با توجه به ساعت و نور موجود در محیط. این قابلیت سابق بر این در تعدادی از دستگاه‌ها مانند بعضی از گوشی‌های سامسونگ وجود داشت و حالا با همکاری نسخه جدید اندروید، عملکرد بهتری خواهد داشت.

۱۱) حالت پرواز، بلوتوث را خاموش نمی‌کند

پیش از این، روشن کردن حالت پرواز باعث می‌شد بلوتوث هم مانند وای‌فای خاموش شود، که معنی چندانی ندارد. افرادی که از حالت پرواز استفاده می‌کنند ممکن است در حال استفاده از هدفون بلوتوث باشند، در نتیجه باید دوباره بلوتوث را روشن کنند اما در نسخه جدید اندروید، بلوتوث هنگام فعال شدن حالت هوا پرواز روشن می‌ماند.

۱۲)‌ گرفتن اسکرین شات با اسکرول

این ویژگی در نسخه اول پیش نمایش توسعه دهنده اندروید ۱۱ وجود نداشت، اما در نسخه دوم شاهد آن هستیم. این ویژگی این امکان را به شما می‌دهد تا با اسکرول بر روی نمایشگر، اسکرین شات بگیرید؛ تقریبا مشابه آن چیزی که در بعضی دستگاه‌های سامسونگ و ‌ال‌جی وجود دارد. حالا باید دید که گوگل و توسعه‌دهندگان این ویژگی را انقدر مفید و کاربردی می‌بینند که در نسخه نهایی باقی بماند یا نه.

اندروید ۱۱

در آخر

آپدیت‌ها و ویژگی‌های بسیار زیاد دیگری در اندروید ۱۱ برای بررسی وجود دارند که بیشتر شامل بخش‌های تکنیکال این نسخه از اندروید می‌شوند و شاید هیچوقت برای کاربران عادی قابل شناسایی نباشند. با این حال امیدواریم ویژگی‌های کاربردی دیگری مانند آنهایی که در این مطلب بررسی شدند در نسخه نهایی اندروید جدید اضافه شده باشند تا همچنان کاربران سیستم عامل محبوب شرکت گوگل را راضی و هیجان زده نگه دارند.

مطالب مرتبط

دکمه بازگشت به بالا
دانلود مایکت ×