18 فیلم برتر ضد جنگ

داستان‌هایی تاثیرگذار در نکوهش جنگ

ممکن است فکر کنیم که انسان‌ها روزی قادر خواهند بود اختلاف‌نظرهایشان را کنار بگذارند و کشتن بی‌رحمانه‌ی یکدیگر را متوقف کنند. اما ازآنجایی‌که تاریخ خود را تکرار می‌کند متاسفانه این ایده قدری بعید به نظر می‌رسد. به‌تصویرکشیدن صورت وحشتناک جنگ قرن‌هاست که در آثار هنری همچون نقاشی‌ها و نمایش نامه‌ها نمود پیدا کرده است و از زمانی که ساختن فیلم آغاز شده، نمایش روایت‌هایی با مضمون جنگ همواره بخشی از آن بوده است. در دوران پس از جنگ جهانی اول، اولین فیلم مهم ضدجنگ، «در جبهه‌ی غرب خبری نیست» (All Quiet on the Western Front) بود که در سال 1930 ساخته شد. این فیلم به‌روشنی به نشان‌دادن عواقب ماندگار فیزیکی و روانی جنگ و سرخوردگی عمیق از این حقیقت که شرکت در جنگ چگونه است پرداخت. هرچند که بیشتر فیلم‌های ضدجنگ ساخته شده محصول ایالات متحده هستند اما می‌توان آثار ارزشمندی از همه‌ی کشورها پیدا کرد.

فیلم‌هایی فوق‌العاده‌ مانند “دکتر استرنج لاو” وجود دارند که یک دید هوشمندانه و درعین‌حال خنده‌دار از بیهودگی جنگ ارایه می‌کنند؛ اما این لیست به بررسی فیلم‌هایی می‌پردازد که مستقیما نقدهای تندی از جنگ ارایه می‌دهند و با نشان‌دادن حقایق تلخ تلاش می‌کنند مطمین شوند افرادی که این فیلم‌ها را می‌بینند هرگز رغبت نکنند درگیر جنگ شوند.

 18.موضوعات (Threads)

فیلم موضوعات

  •  سال انتشار:1984
  •  کارگردان: میک جکسون
  •  امتیاز IMDb فیلم:8 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:100

 «موضوعات» (Threads) را می‌توان یکی از شوکه‌کننده‌ترین و دلخراش‌ترین فیلم‌های ضدجنگ که تاکنون ساخته شده است در نظر گرفت. یک درام جنگی که در دوران آشفته و آخرالزمانی یک جنگ فرضی رخ می‌دهد. این فیلم داستان روث و جیمی را روایت می‌کند. دو جوان عاشق که زندگی آرامی را در شفیلد انگلستان سپری می‌کنند؛ اما با وقوع جنگ هسته‌ای بین اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده روند زندگی این دو به‌کلی دچار تغییر می‌شود.

با پرتاب اولین بمب، فیلم شروع به نشان‌دادن اثرات واقعی که یک جنگ هسته‌ای می‌تواند ایجاد کند می‌کند. هرچند که تمرکز فیلم بر رابطه‌ی عاطفی بین دو فرد است؛ اما فضای داستان به‌خوبی نشان می‌دهد که دنیای پس از جنگ هسته‌ای چقدر غیرقابل‌زندگی خواهد شد و چه اثرات فیزیکی و روانی طولانی‌مدتی بر بازماندگان و نسل‌های آینده بر جای خواهد گذاشت. موضوعات در گذر زمان به یک فیلم فراموش‌نشدنی ضدجنگ تبدیل شد. فیلمی که همه چیز را با جزییات به نمایش می‌گذارد و جایی برای تخیل و حدس و گمان مخاطب باقی نمی‌گذارد.

 17.متولد چهارم ژوئیه(Born on the Fourth of July)

فیلم متولد چهارم ژوئیه

  •  سال انتشار:1989
  •  کارگردان: الیور استون
  •  امتیاز IMDb فیلم:7.2 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:84 از 100

 درام بیوگرافیک متولد چهارم ژوئیه، داستان واقعی ران کوویچ، یک مرد میهن‌پرست آمریکایی را روایت می‌کند که چنان از رهبران کشورش الهام گرفته است که تصمیم می‌گیرد در طول جنگ ویتنام برای تفنگ‌داران دریایی ایالات متحده داوطلب شود. بااین‌حال، وقتی با نقص‌عضو برمی‌گردد، روحش خرد می‌شود. فیلم سال‌های بزرگ‌شدن او در ماساپکوا، تجربیاتش در نبرد، و همچنین مسیری که چشم او را به روی حقایق باز می‌کند دنبال می‌کند تا در نهایت به کنشگری که ضدجنگ صحبت می‌کند تبدیل شود.

در “متولد چهارم ژوئیه ” الیور استون به‌عنوان کارگردان، یک داستان درگیرکننده را با تمرکز بر آثار جسمی و روحی ناشی از جنگ به نمایش می‌گذارد. تام کروز با قاطعیت نقش کوویچ را بازی می‌کند. مردی که اعتقادات راسخ او به جنگیدن اکنون درهم‌شکسته است. کروز در ایفای این نقش بسیار خوب عمل می‌کند به‌طوری‌که نخستین نامزدی اسکار خود را برای بازی در این فیلم به دست می‌آورد. این فیلم به دهمین فیلم پرفروش سال 1989 تبدیل شد و چندین جایزه از جمله چهار جایزه گلدن‌گلوب را به دست آورد.

16.عروج (The Ascent)

فیلم عروج

  •  سال انتشار:1977
  •  کارگردان: لاریسا شپیتکو
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.2 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:100

 یک درام سیاه‌وسفید به زبان روسی که در طول جنگ جهانی دوم اتفاق می‌افتد؛ «عروج» داستان پارتیزان‌های شوروی، سوتنیکوف و ریباک را روایت می‌کند که در جستجوی غذا به یک روستا در بلاروس می‌روند. بااین‌حال، هنگامی که یکی از آنها توسط یک گشت آلمانی مورد اصابت گلوله قرار می‌گیرد، این دو دستگیر شده و تحت بازجویی‌های وحشیانه و شکنجه‌های فیزیکی قرار می‌گیرند، اما صبورانه تعهد خود به مقاومت شوروی را حفظ می‌کنند، به این امید که سرانجام راهی برای فرار پیدا کنند.

این فیلم توسط لاریسا شپیتکو کارگردانی شده است. فیلمی که از ابتدا با داستانی تلخ آغاز می‌شود و در ادامه لحظه‌به‌لحظه لایه‌های جدیدی از داستان آشکار می‌شود که ویرانگر و عمیقا تاثیرگذار جلوه می‌کند و با به‌تصویرکشیدن شفقت و ظلم به نسبت مساوی پیام ضدجنگ خود را ارایه می‌دهد. عروج در یک لوکیشن واقعی و در محلی که زمستان‌های سختی دارد فیلم‌برداری شد. مساله‌ای که کمک بزرگی به واقع‌گرایی فیلم کرد. دید واقع‌گرایانه نسبت به وقایع و نشان‌دادن هر دو جبهه‌ی درگیر جنگ سبب درخشش فیلم شد. عروج همچنین بسیار موردتوجه منتقدان قرار گرفت و برنده‌ی جایزه‌ی خرس طلایی در بیست و هفتمین دوره‌ی جشنواره‌ی بین‌المللی فیلم برلین شد.

 15.دیکتاتور بزرگ (The Great Dictator)

فیلم دیکتاتور بزرگ

  •  سال انتشار:1940
  •  کارگردان: چارلی‌چاپلین
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.4 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:92 از 100

 در اولین فیلمی که چارلی‌چاپلین در آن صحبت می‌کند می‌بینیم که او کمدی قدرتمند خود را در مورد یکی از تاریک‌ترین موضوعات موجود به کار می‌گیرد. چاپلین که به طور هم‌زمان نویسندگی و کارگردانی و تهیه‌کنندگی این فیلم را برعهده داشت با بازی در نقش آدنوید هینکل (تقلیدی از آدولف هیتلر) نقد صریح و قدرتمند خود را از فاشیسم ارایه می‌دهد. او این فرصت را پیدا می‌کند تا یکی از خاطره‌انگیزترین و باورنکردنی‌ترین مونولوگ‌های تاریخ سینما را به نمایش بگذارد. او در این مونولوگ، شر را تقبیح می‌کند و شفقت و عشق را ترویج می‌کند. فیلم لحظات خنده‌دار زیادی دارد؛ اما در تمام آن‌ها چاپلین سرسختانه نظرات ضدجنگ خود را بروز می‌دهد. دیکتاتور بزرگ مانند بسیاری دیگر از فیلم‌های ضدجنگ، عمیق و خشونت‌بار نیست؛ اما به‌ویژه زمانی که ساخته شد، پیام قدرتمندی را ارسال کرد که اکنون نیز با همان قدرت قابل‌درک است.

آیکون فیلم دیکتاتور بزرگ The Great Dictator
فیلم

دیکتاتور بزرگ

The Great Dictator

تماشای فیلم دیکتاتور بزرگ

 14.کریسمس مبارک، آقای لارنس (Merry Christmas, Mr. Lawrence)

فیلم کریسمس میارک آقای لارنس

  • سال انتشار:1983
  •  کارگردان: ناگیسا اوشیما
  •  امتیاز IMDb فیلم:7.2 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:86 از 100

 کریسمس مبارک، آقای لارنس فیلمی به کارگردانی ناگیسا اوشیما است که داستان آن در یک کمپ جنگی در جاوا (جزیره‌ای در اندونزی) در دوران جنگ جهانی دوم اتفاق می‌افتد. کاپیتان یونوی (ریویچی ساکاموتو)، مدیر اردوگاه، به‌شدت به قوانین اخلاقی سامورایی قدیمی بوشیدو پایبند است تا زمانی که با ورود یک زندانی جدید بریتانیایی به نام جک سلیرز (دیوید بووی) دنیای او تغییر می‌کند. کریسمس مبارک، آقای لارنس توسط یک مرد ژاپنی کارگردانی شد، اما از گسترش قلمرو ژاپن در طول جنگ جهانی دوم انتقاد می‌کند و همچنین سرسختی ارتش و جامعه ژاپن را به سخره می‌گیرد. در این فیلم همکاری نادر نویسندگانی از ژاپن و بریتانیا دید گسترده‌ای از باورهای هر جبهه ارایه می‌دهد.

 .13.شکارچی گوزن (The Deer Hunter)

فیلم شکارچی گوزن-ضدجنگ

  •  سال انتشار:1978
  •  کارگردان: مایکل چیمینو
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.1 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:86 از 100

 شکارچی گوزن یکی از انتقادی‌ترین فیلم‌ها در مورد جنگ ویتنام است. در این فیلم بازیگران بزرگی مانند رابرت دنیرو، مریل استریپ، جان کازال و کریستوفر واکن به ایفای نقش می‌پردازند. مدت‌زمان پخش این فیلم سه ساعت است که تنها بخش کوچکی از آن به سبک فیلم‌های جنگی و در صحنه‌ی نبرد ساخته شده است. بخش اعظم فیلم به دنبال‌کردن داستان گروهی از مردان آمریکایی قبل از رفتن به جنگ و پس از برگشتن از آن می‌پردازد. این فیلم یک تصمیم روایی فوق‌العاده موثر می‌گیرد، زیرا چیز زیادی را به تخیل نمی‌سپارد و بیش از حد به صحنه‌ی جنگ نمی‌پردازد، بلکه بیشتر بر تضاد فاحش قبل و بعد و آسیب روانی دائمی ناشی از جنگ تمرکز می‌کند. شکارچی گوزن در 9 بخش نامزد جایزه اسکار شد که 5 تای آن‌ها را از آن خود کرد از جمله بهترین فیلم و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد که از آن کریستوفر واکن شد.

آیکون فیلم شکارچی گوزن The Deer Hunter
فیلم

شکارچی گوزن

The Deer Hunter

تماشای فیلم شکارچی گوزن

 12.گالیپولی (Gallipoli)

  •  سال انتشار:1981
  •  کارگردان: پیتر ویر
  •  امتیاز IMDb فیلم:7.4 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:91 از 100

 داستان گالیپولی در طول جنگ جهانی اول اتفاق می‌افتد و داستان دو دونده جوان استرالیایی به نام‌های آرچی همیلتون و فرانک دان را روایت می‌کند که احساس می‌کنند باید به جنگ بپیوندند. نه‌تنها به آنها وعده یک ماجراجویی داده می‌شود، بلکه به این سمت هدایت می‌شوند که باور کنند این یک کار باشکوه است. به‌عنوان بخشی از سپاه ارتش استرالیا، آنها برای یک ماموریت مخفی به شبه‌جزیره گالیپولی فرستاده می‌شوند. اما چیزی که به‌عنوان فرصتی برای افتخار شروع می‌شود، به‌سرعت به یک بن‌بست ختم می‌شود، جایی که قهرمانان ما چاره‌ای جز رویارویی با جنبه‌های خشن و وحشیانه جنگ ندارند.

این فیلم ضدجنگ به کارگردانی پیتر ویر، تمام تمرکز خود را بر تجربیات پرفرازونشیب مردان معمولی که برای جنگیدن ثبت‌نام می‌کنند، قرار می‌دهد و احساس سرخوردگی از جنگ را از طریق درگیرکردن احساسات و نشان‌دادن تصاویر و صحنه‌های ناگوار و تراژدیک به نمایش می‌گذارد. همه‌ی این‌ها در کنار بازیگران حرفه‌ای و خط داستانی که مخاطب را به تفکر وامی‌دارد، گالیپولی را به یک فیلم ضدجنگ برای همه‌ی دوران تبدیل کرده است.

11.والس با بشیر (Waltz with Bashir)

فیلم والس با بشیر-ضدجنگ

  •  سال انتشار:2008
  •  کارگردان: آری فولمن
  •  امتیاز IMDb فیلم:8 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:97 از 100

 در والس با بشیر که داستان آن در سال 2006 اتفاق می‌افتد، یک سرباز سابق به نام آری فولمن (ران بن یشای) ناگهان خواب کشتن 26 سگ را در روستایی در جریان کشتار صبرا و شتیلا در جنگ لبنان در سال 1982 می‌بیند. این امر او را وادار می‌کند تا با افراد مختلف در تلاش برای بازیابی خاطرات ازدست‌رفته خود از دوران حضورش در جنگ مصاحبه کند.

انتخاب ساخت این فیلم به‌صورت انیمیشن، آن را جذاب‌تر می‌کند و باعث ایجاد تصاویر و پالت‌های رنگی چشمگیر می‌شود. داستان ازنقطه‌نظر یک سرباز در حال صحبت با چند غیرنظامی روایت می‌شود که فرصتی را برای توصیف بهتر شخصیت‌ها و نشان‌دادن هر چه بیشتر جنبه‌های یک درگیری مسلحانه فراهم می‌کند. والس با بشیر بر جنگ لبنان تمرکز می‌کند و درگیری‌هایی را در خاورمیانه نشان می‌دهد که اغلب در رسانه‌های جمعی گم می‌شوند. این فیلم در سال 2008 نامزد نخل طلای جشنواره کن شد و جوایز بسیار دیگری را نیز تاکنون از آن خود کرده است.

 10.جوخه (Platoon)

فیلم جوخه-ضدجنگ

  •  سال انتشار:1986
  •  کارگردان: ویلیام الیور استون
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.1 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:89 از 100

 الیور استون کارگردان فیلم جوخه به‌خاطر فیلمنامه‌های صریح و قدرتمندش شناخته می‌شود؛ بنابراین جای تعجب نیست که او که خود یک کهنه سرباز جنگ ویتنام است، یکی از انتقادی‌ترین فیلم‌ها درمورد جنگ ویتنام را بسازد. جوخه داستان گروهی از سربازان آمریکایی را در جنگ ویتنام روایت می‌کند که در اطاعت از دو رهبر خود که هرکدام ایدئولوژی‌ها و دیدگاه‌های متفاوتی دارند سرگردان شده‌اند. یکی از این دو “گروهبان بارنز” با بازی تام برنگر است. شخصیت بارنز به‌خوبی نشان می‌دهد که چطور افراد ممکن است انسانیت خود را در جنگ از دست دهند و از انجام هیچ‌چیزی برای به‌انجام‌رساندن ماموریتشان دریغ نکنند. جوخه نامزد دریافت 8 جایزه اسکار شد که در نهایت 4 تای آن‌ها از جمله جایزه بهترین فیلم و بهترین کارگردان را از آن خود کرد.

 9.در جبهه‌ی غرب خبری نیست (All Quiet on the Western Front)

فیلم در جبهه‌ی غرب خبری نیست-ضدجنگ

  •  سال انتشار:2022
  •  کارگردان: ادوارد برگر
  •  امتیاز IMDb فیلم:7.8 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:90 از 100

 همان‌طور که در مقدمه اشاره شد فیلم در جبهه‌ی غرب خبری نیست که در سال 1930 ساخته شد را اساسا می‌توان اولین فیلم ضدجنگ دانست. بازسازی این فیلم که در سال 2022 ساخته شد و چندین جایزه اسکار را از آن خود کرد، فوق‌العاده است و در این فهرست جای نسخه اصلی را می‌گیرد، چراکه به دلیل صداگذاری پیشرفته و خلق جلوه‌های بصری باکیفیت و سبک کارگردانی و فیلم‌برداری مناسب، تماشای آن از نظر احساسی بسیار سخت‌تر است.

“در جبهه‌ی غرب خبری نیست” فیلمی تاثیر گذار است که زندگی یک سرباز جوان آلمانی را دنبال می‌کند که به‌عنوان یک ایده آلیست وارد جنگ می‌شود؛ اما پس از آن که ماه‌ها شاهد مرگ سربازان در جبهه‌ی جنگ است عقایدش نسبت به جنگ به‌کلی تغییر می‌کند. صحنه‌های نبرد فوق‌العاده صریح هستند و هدف نسخه اصلی و بازسازی این است که وحشت‌های جنگ را به طور دقیق به تصویر بکشد تا اطمینان حاصل شود که هیچ‌کدام از افرادی که فیلم را تماشا می‌کنند تمایلی به دفاع از جنگ نداشته باشند. این فیلم برنده چهار جایزه اسکار بهترین فیلم بلند بین‌المللی، بهترین فیلم‌برداری، بهترین موسیقی متن و بهترین طراحی تولید شد. در جبهه‌ی غرب خبری نیست یک مثال عالی است که گاهی اوقات یک بازسازی می‌تواند بهتر از نسخه اصلی باشد.

آیکون فیلم در جبهه غرب خبری نیست All Quiet on the Western Front
فیلم

در جبهه غرب خبری نیست

All Quiet on the Western Front

تماشای فیلم در جبهه‌ی غرب خبری نیست

 8.اینک آخرالزمان (Apocalypse Now)

فیلم اینک آخرالزمان-ضدجنگ

  •  سال انتشار:1979
  •  کارگردان: فرانسیس فورد کاپولا
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.4 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:97 از 100

 اینک آخرالزمان یکی از مشهورترین فیلم‌های ضدجنگ است. داستان این فیلم درمورد گروهی از مردان است که به فرماندهی کاپیتان ویلارد (مارتین شین) به ماموریتی خطرناک برای پیداکردن سرهنگ کرتز (مارلون براندو) که کاملا دیوانه شده می‌روند؛ اما هرچه بیشتر با قایق در مسیر رودخانه پیش می‌روند، بیشتر از نظر روانی غرق می‌شوند.

این فیلم به مساله سلامت روان می‌پردازد و نشان می‌دهد چگونه ممکن است افراد شفقت و انسانیت خود را در مناطق جنگی از دست بدهند. این فیلم همچنین برای سختی‌های دوران فیلم‌برداری‌اش معروف است. سختی‌هایی که در نهایت در به نمایش گذاشتن دیوانگی‌ها و چالش‌ها بسیار خوب عمل می‌کند. اینک آخرالزمان رویکرد متفاوتی را برای پرداختن به جنگ به کار می‌گیرد، و به‌جای تمرکز بر یک جوخه، عواقب پس از جنگ، یا صحنه‌های نبرد وحشتناک به چند مرد منزوی در جنگل می‌پردازد و اینکه چگونه جنگ می‌تواند یک مرد را به‌تدریج تغییر دهد و آسیب‌های روحی شدیدی به بار آورد.

7.خط باریک سرخ (The Thin Red Line)

فیلم خط باریک سرخ-ضدجنگ

  •  سال انتشار:1998
  •  کارگردان: ترنس مالیک
  •  امتیاز IMDb فیلم:7.6 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:80 از 100

 خط باریک سرخ فیلمی در ژانر جنگی به کارگردانی ترنس مالیک است که در سال 1998 منتشر شد. این فیلم که در استرالیا فیلم‌برداری شده از دریافت‌کنندگان جایزه‌ی خرس طلایی است. فیلم درباره‌ی جنگ جهانی دوم و بر اساس رمانی به همین نام ساخته شده است. خط باریک سرخ روایت نبرد “کوه آستین” از دید سربازانی است که پس از فرود در مکان موردنظر درگیر نبردی خشونت‌بار می‌شوند.این فیلم یک اقتباس حماسی و احساسی از کتاب است، اقتباسی که ترسی از به‌تصویرکشیدن وحشت‌های جنگ ندارد و همین امر آن را به فیلمی تاثیرگذار تبدیل کرده است.

اراده بشریت هم قادر به تخریب و هم قادر به ساختن است. خط‌ باریک سرخ نشان می‌دهد که وقتی مرز بین این دو تار می‌شود چه اتفاقی ممکن است رخ دهد. ترنس مالیک یک کارگردان چیره‌دست است و این حماسه‌ی ضدجنگ نیز با دیدی منتقدانه که مخاطب را به تفکر وامی‌دارد ساخته شده است. او با ترکیب جنگ و مبارزه با موضوعاتی مانند تفکر در مورد ماهیت زندگی و مرگ، داستانی را در نکوهش جنگ روایت می‌کند که بعد از گذشت دهه‌ها هنوز هم طنین‌انداز است. با حضور بازیگرانی مانند شان پن، جیم کاویزل، نیک نولتی و بن چاپلین، این فیلم برخی از بهترین پلان‌های دوران کاری مالیک و مدیر فیلم‌برداری “جان تول” را درخود جای‌داده است. فیلمی که منتقدان آن را منحصربه‌فرد، قدرتمند و تاثیرگذار توصیف می‌کنند.

 6.نجات سرباز رایان (Saving Private Ryan)

نجات سرباز رایان-ضدجنگ

  •  سال انتشار:1998
  •  کارگردان: استیون اسپیلبرگ
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.6 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:94 از 100

 اسپیلبرگ کارگردان نجات سرباز رایان در این فیلم کاری را انجام داد که فیلم “در جبهه‌ی غرب خبری نیست” در پی انجام آن بود و حتی از آن جلو زد به‌طوری‌که نجات سرباز رایان را می‌توان دلهره‌آورتر و ناراحت‌کننده‌تر توصیف کرد (حتی در مقایسه با نسخه‌ی بازسازی‌شده‌ی در جبهه‌ی غرب خبری نیست). این فیلم یکی از “سخت‌ترین فیلم‌ها برای تماشا “در همه‌ی دوران است. داستان حول محور تهاجم متفقین به نرماندی می‌چرخد. در این حین کاپیتان میلر (تام هنکس) دستور می‌گیرد سرباز رایان (مت دیمون) را در جبهه‌ی جنگ پیدا کند و به خانه بفرستد.

نجات سرباز رایان صحنه‌های نبرد را به‌خوبی به تصویر می‌کشد به‌طوری‌که بسیاری از افرادی که در جنگ حضور داشته‌اند آن را بسیار نزدیک به واقعیت توصیف می‌کنند. این فیلم نامزد دریافت 11 جایزه‌ی اسکار شد که در کمال ناباوری جایزه‌ی بهترین فیلم را از دست داد؛ اما اسپیلبرگ جایزه‌ی بهترین کارگردانی را از آن خود کرد .

آیکون فیلم نجات سرباز رایان Saving Private Ryan
فیلم

نجات سرباز رایان

Saving Private Ryan

تماشای فیلم نجات سرباز رایان

 5.راه‌های افتخار (Paths of Glory)

فیلم راه‌های افتخار-ضدجنگ

  •  سال انتشار:1957
  •  کارگردان: استنلی کوبریک
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.4 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:96 از 100

 مانند بسیاری دیگر از فیلم‌های این لیست، کارگردان راه‌های افتخار نیز یکی از بزرگ‌ترین کارگردانان همه‌ی دوران است. او با صحبت از جنگ بیگانه نیست و پیش‌تر فیلم دکتر استرنج لاو را ساخته بود. داستان راه‌های افتخار حول محور یک افسر فرمانده فرانسوی است که به یک ژنرال دستور حمله به سنگر آلمانی را می‌دهد و به او می‌گوید که اگر این کار را انجام دهد، به او ارتقا رتبه خواهد داد. راه‌های افتخار نقدی است تامل برانگیز از میهن‌پرستی و سلسله‌مراتب در جنگ. این فیلم به‌اندازه فیلم‌های دیگر بی‌رحمانه و دل‌آزار نیست، اما یک اثر مثال‌زدنی است و نشان می‌دهد که چگونه افراد در جنگ هیچ‌کس نیستند و همه برای حرص و طمع خودخواهانه برخی از افراد بالادستی خود مورداستفاده قرار می‌گیرند.

 4.غلاف تمام‌فلزی (Full Metal Jacket)

فیلم غلاف تمام فلزی-ضدجنگ

  •  سال انتشار:1987
  •  کارگردان: استنلی کوبریک
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.3 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:90 از 100

 استنلی کوبریک به دلیل تم فیلم‌سازی خود یک‌بار دیگر با غلاف تمام‌فلزی، شایسته جایگاه دیگری در این لیست است. این فیلم به دو قسمت تقسیم می‌شود و زندگی سرباز جی تی ویویس (متیو مودین) ملقب به جوکر را ابتدا در تمریناتش برای آمادگی در جنگ و سپس در جنگ ویتنام به نمایش می‌گذارد. در تمرینات، او تحت تعلیم گروهبان هارتمن (لی ارمی) که در زندگی واقعی نیز یک افسر تعلیم سربازان در جنگ ویتنام بوده است، قرار می‌گیرد. کسی که کمپ را با قوانین سخت‌گیرانه و توهین‌های خلاقانه و بی‌پایان رهبری می‌کند.

در ویتنام جوکر به‌عنوان یک روزنامه‌نگار جنگ به فعالیت می‌پردازد تا اینکه یک عملیات نجات به کشته‌شدن شمار زیادی از سربازان می‌انجامد و جوکر را مجبور به پذیرفتن مسئولیت می‌کند. غلاف تمام‌فلزی وحشت جنگ را با سرعتی بسیار آهسته نشان می‌دهد که در دونقطه به اوج خود می‌رسد یکی خودکشی سرباز پایل (وینسنت دونوفریو) و دیگری کشف دختر تک‌تیرانداز در حال مرگ. این فیلم همچنین شامل جزییاتی است که حقیقت جنگ را به سخره می‌گیرد.

آیکون فیلم غلاف تمام فلزی Full Metal Jacket
فیلم

غلاف تمام فلزی

Full Metal Jacket

تماشای فیلم غلاف تمام فلزی

 3.فهرست شیندلر (Schindler’s List)

فیلم فهرست شیندلر-ضدجنگ

  •  سال انتشار:1993
  •  کارگردان: استیون اسپیلبرگ
  •  امتیاز IMDb فیلم:9 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:98 از 100

 “فهرست شیندلر” یکی دیگر از شاهکارهای استیون اسپیلبرگ و احتمالاً چالش‌برانگیزترین فیلم برای تماشا در این لیست است و اگرچه که به اندازه‌ی بقیه‌ی فیلم‌های این لیست دارای صحنه‌های خشونت‌آمیز قدرتمند نیست؛ اما از نظر احساسی بسیار درگیرکننده است. این فیلم درباره تاجری به نام اسکار شیندلر (لیام نیسون) است که به نازی‌ها می‌پیوندد. او یک کارخانه دارد که کارگران یهودی در آن کار می‌کنند هنگامی که فرستادن یهودیان به اردوگاه‌های کار اجباری آغاز می‌شود، شیندلر ترتیبی می‌دهد که از کارگرانش محافظت کند تا کارخانه اش را فعال نگه دارد، اما به‌زودی متوجه می‌شود که با انجام این کار، می‌تواند جان افراد بی‌گناه را نجات دهد.

لیست شیندلر فیلمی غمناک و مکدرکننده است و در نشان‌دادن ماهیت هولناک هدف نهایی آلمان نازی برای نابودی یهودیان، بسیار قدرتمند عمل می‌کند. این فیلم یکی از ترسناک‌ترین و تامل‌برانگیزترین فیلم‌های تاریخ است که توانایی‌های بی حد انسان در انجام خیر و شر را به مخاطب یادآوری می‌کند.

آیکون فیلم فهرست شیندلر Schindler's List
فیلم

فهرست شیندلر

Schindler’s List

تماشای فیلم فهرست شیندلر

 2.بیا و بنگر (Come and see)

فیلم بیا و بنگر-ضدجنگ

  •  سال انتشار:1985
  •  کارگردان: الم کلیموف
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.4 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:90 از 100

 بیا و بنگر فیلمی روسی به کارگردانی الم کلیموف است. در این فیلم پسر جوانی را می‌بینیم که مشتاق پیوستن به مقاومت بلاروس در برابر تهاجم نازی‌هاست اما زمانی که به جبهه‌ی جنگ می‌رسد درمی‌یابد هیچ‌چیز شبیه تصورات قبلی او نیست و هر بار باید موقعیت‌های دشواری را از سر بگذراند تا فقط زنده بماند. در نهایت او به خانه بازمی‌گردد و متوجه می‌شود خانواده‌اش توسط سربازان آلمانی قتل‌عام شدند. “بیا و بنگر ” یکی از چالشی‌ترین فیلم‌های جنگی برای تماشاست چرا که رسالت آن ایجاد ترس از جنگ است و دقیقا هم این کار را انجام می‌دهد. فیلمی که وحشتناک‌ترین جنبه‌های جنگ را با تمی ناراحت‌کننده و آخرالزمانی به نمایش می‌گذارد و اثری عمیق و فراموش‌نشدنی خلق می‌کند.

 1.مدفن کرم‌های شبتاب (Grave of the Fireflies)

فیلم مدفن کرم‌های شبتاب-ضدجنگ

    •  سال انتشار:1988
    •  کارگردان: ایسائو تاکاهاتا
  •  امتیاز IMDb فیلم:8.5 از 10
  •  امتیاز راتن تومیتوز فیلم:100

ممکن است از دیدن یک انیمیشن در صدر لیست فیلم‌های ضدجنگ تعجب کنید؛ اما مدفن کرم‌های شبتاب کاملا شایستگی این جایگاه را دارد. با داستانی عمیقا احساسی و تاثیر گذار که دید مخاطبان را به جنگ تغییر می‌دهد. داستانی که در واپسین روزهای جنگ جهانی دوم در ژاپن اتفاق می‌افتد و زندگی دو کودک را روایت می‌کند که پس از مرگ مادرشان مجبورند به‌تنهایی برای بقای خود تلاش کنند. در حقیقت نویسنده با به نمایش گذاشتن زندگی دو کودک به‌عنوان قربانیان جنگ، فضای بسیار حزن‌انگیزی ایجاد می‌کند. این فیلم پویانمایی بیش از هر فیلم دیگری احساس خشم و ناراحتی از بی‌رحمی‌های جنگ را به مخاطب منتقل می‌کند. مدفن کرم‌های شبتاب فیلمی زیبا و تاثیر گذار است که تماشای آن بدون اشک ریختن بسیار دشوار است.

آیکون فیلم مدفن کرم های شب تاب Le tombeau des lucioles
فیلم

مدفن کرم های شب تاب

Le tombeau des lucioles

تماشای فیلم مدفن کرم‌های شب تاب

منبع: Movieweb

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماشای رایگان ×