رتبه بندی 12 نسخه ویندوز؛ از بدترین تا بهترین
میتوانید با دیدن نسخه ویندوز مورد علاقه افراد، سن آنها را حدس بزنید. من خاطرات خوبی از ویندوز ایکسپی و ویندوز ۹۸ دارم، پس میتوانید حدس بزنید که نسخه مورد علاقه من کدام است، اما همکارانی دارم که عاشق ویندوز ۷ یا ویندوز ۹۵ هستند. همه ما درباره ویندوز ۸ چیزهای بدی بهخاطر داریم و درباره ویندوز ویستا هم کمتر حرفی میزنیم.
امتیاز دادن به نسخههای مختلف ویندوز، فقط با در نظر گرفتن دورهای که در آن بزرگ شدهاید امکان پذیر نیست، بلکه باید آن را جدیتر بررسی کرد. در کاتالوگ پشتیبانی مایکروسافت، نسخههای بسیار بد درکنار نسخههایی که موفقیت آمیز عمل کردهاند وجود دارد. با شایعات درباره ویندوز ۱۲، ارزش دارد که به نسخههای قبلی برگشته و آنها را از بدترین تا بهترین رتبهبندی کنیم.
- مقایسه هدست واقعیت ترکیبی Apple Vision Pro و Meta Quest 3
- از واقعیت مجازی (VR) و تاثیراتش چه میدانید؟
- چگونه ویروس ها و بدافزارها را از گوشی اندروید پاک کنیم؟
12- Windows ME
انتخاب بدترین سیستم عامل ویندوز سخت است، اما برای ما ویندوز امای عنوان بدترین نسخه ویندوز را میگیرد، زیرا با وجود اینکه اهداف بلندی را دنبال میکرد، تقریبا درً همه آنها شکست خورد. در نهایت، فقط یک سال بعد از عرضه، ویندوز ایکسپی محبوب و بهبودیافته جای آن را گرفت.
ویندوز میلنیوم ادیشن(Windows Millennium Edition) آخرین سیستم عامل ویندوزی بود که بر اساس MS-DOS ساخته شده بود، اما برای بهبود زمان بوت، دسترسی به DOS را محدود کرد. این باعث شد که بدترین وضعیت ممکن برای این سیستم عامل به وجود آید، زیرا نه از بهبودهای موجود در هسته Windows NT که پایه ویندوز ایکسپی بود، بهرهبرداری کرد و نه قابلیتهای مناسب DOS را فراهم کرد.
ویندوز ME به دلیل پشتیبانی نامناسب از درایورها و عیوب بسیار بد در پایداری، با مشکلاتی روبرو بود. این سیستم عامل به دلیل فراوانی کرش کردن، هنگام راهاندازی و پس از نصب، شناخته شده است. گزارشهای بسیاری از کرش کردن آن در هنگام نصب و راهاندازی وجود دارد، و ویژگیهایی مانند System Restore که هنگام ارائه آن بسیار تبلیغ شده بود، اغلب در محافظت از سیستمهایی که به این قابلیت احتیاج داشتند عمل نمیکردند.
ویندوز ME تلاش کرد چند چیز نوآورانه را به ارمغان بیاورد، مانند معرفی بهروزرسانیهای امنیتی خودکار، فشردهسازی پوشه با پشتیبانی ZIP و سیستم جدید Help and Support برای رفع مشکلات آسانتر. اما هیچکدام از اینها به آن کمک نمیکنند هنگامی که کاربران از عملکرد اصلی سیستم عامل رضایت نداشته باشند.
Windows ME دچار یک آشفتگی بود و از دیدگاه ما، بدترین نسخه ویندوز است که تا کنون منتشر شده.
Link to Windows
حجم:۸۲.۷ مگابایت
11- Windows 8
در هنگام ارائه ویندوز ۸ به نظر میرسید که مایکروسافت در دفاتر توسعهدهندگان خود دکمه هراس را فشار داده. تبلتها و گوشیهای هوشمند جهان را در دست گرفته بودند و رایانه شخصی در حال مرگ بود، بنابراین ویندوز باید با تبلتها سازگار میشد. ویندوز ۸ سعی کرد دسکتاپ ویندوز را برای صحنه تبلت در حال ظهور، مناسبتر کند و با طراحی دستهای و کنترلهای حرکتی که آن را روی تبلتها لذتبخش میکرد، مقداری موفق شد. متاسفانه، برای کاربران حرفهای و مبتدی کامپیوترهای رومیزی، ویندوز ۸ کاملاً پیچیده بود و باعث شد طرفداران وفادار ویندوز در لحظه از آن خسته شوند.
وضعیت به اندازهای بد بود که مایکروسافت مجبور به اضافه کردن نوار وظیفه و دکمه شروع اصلی در ویندوز ۸.۱ شد. انجام این کار کمی به این سیستم عامل کمک کرد، اما خیلی دیر بود.
وقتی ویندوز ۸ ارائه شد، مایکروسافت هم به سوی موفقیت اپ استور شرکت اپل بیتوجه نبود و با معرفی فروشگاه ویندوز و برنامههای جهانی ویندوز (UWP)، تلاش کرد تا مانند اپ استور باشد. اما به نظر میرسید که برنامههای UWP برای همه یک کابوس شده است. مایکروسافت همچنین با نگهداشتن DirectX 11 در آنجا سعی کرد گیمرها را به استفاده پلتفرم جدید خود تشویق کند اما موفق نبود.
10- Windows Vista
ویندوز ویستا به گونهای بد بود که به شکل یک الگوی رفتاری شناخته میشود. اغلب در بالای لیست «بدترین ویندوزها» قرار دارد، اما ما در اینجا به نامعتبر بودنش اعتراض داریم. نیازهای سخت افزاری این ویندوز در آن زمان بسیار زیاد بود. فقط برای نصب آن به پردازنده 1 گیگاهرتزی، 1 گیگابایت رم و 15 گیگابایت فضای ذخیرهسازی نیاز بود. همچنین به یک تراشه گرافیکی با پشتیبانی از DirectX 9 با 128 مگابایت VRAM نیاز بود. ممکن است در حال حاضر این مقادیر چندان زیاد به نظر نرسد، اما آنها 10 برابر نیازهای ذخیره سازی XP و تقریباً 20 برابر حافظه رم مورد نیاز بودند.
این به این معنی است که برای بسیاری از کاربران اولیه ویندوز ویستا، عملکرد آن بسیار بد بود. این واقعاً ناراحت کننده است، زیرا با نگاه به گذشته، میتوانید ببینید که مایکروسافت در ویندوز ویستا، سعی در انجام چهکاری داشته است. در زمان انتشار، ویندوز ویستا به شدت مدرن به نظر میرسید و دارای افکتهای شفافیت بسیار زیبا بود. حتی برخی از افراد بر این باورند که ویندوز 12 ممکن است ظاهری مشابه ویندوز ویستا داشته باشد.
اما ویندوز ویستا به دلیل عدم سازگاری با درایورهای قدیمیتر، بیشتر آسیب دید. به همین دلیل برای اکثر قطعات جدید درایورهای جدیدی عرضه شد که زمانبر بودند یا در بعضی موارد اصلاً ارائه نشده بودند، که این موضوع باعث ایجاد مشکلاتی برای لوازم و قطعات جانبی شد.
بازیهای Games for Windows Live به زودی پس از عرضه ویندوز ویستا، باعث نقطه پایینی در بازیهای رایانهای شدند. در آن زمان، هیچ چیز به نظر درست کار نمیکرد و عملکرد بسیار بد بود. ویجتها به خوبی پذیرفته نشدند و کسی به پنجرههای پاپ آپ جدید کنترل کاربری که درخواست تأیید مدیر را میکردند، علاقهمند نبود.
مهم نبود که بعضی از ویژگیها چند سال بعد با ارائه ویندوز ۷ بازگشتند و بهتر پاسخ دادند. ویندوز ویستا خیلی جدید بود و به زودی عرضه شد، و تعداد کمی از افراد خاطرات خوبی از آن دارند.
9- Windows 1
اگرچه عرضه نسخه اولیه بزرگ ویندوز باید در این لیست بالاتر باشد، اما اولین تلاش برای ساخت یک سیستم عامل حداقل از نظر آنچه که امروزه با سیستم عاملها آشنا هستیم، به اندازه کافی کامل نبود. عملکرد آن فوقالعاده محدود بود و توانایی همپوشانی ویندوز یا بسیاری از برنامههایی که ویندوز را در طول سالها به چنین پلتفرم کاربردی تبدیل کردند را نداشت.
با این حال، ویندوز 1 همچنان جایگاه خود را در تاریخ دارد. این برنامه به عنوان یک برنامه پوسته با نام MS-DOS Executive بر روی MS-DOS ساخته شد و انواع پتانسیل را برای پلتفرم باز کرد. ویندوز 1 ماوس را به عنوان یک وسیله واسط معرفی کرد و برنامههای کلاسیک ویندوز مانند Calculator، Paint و Notepad را راهاندازی کرد.
متأسفانه، حتی در زمان خود، ویندوز 1 به خوبی پذیرفته نشد. نقادان احساس کردند که نمیتواند به خوبی با سیستم عامل گرافیکی کاربری اپل رقابت کند و سرعت و عدم سازگاری مناسب با نرمافزارهای موجود را نقد کردند. برخی از افراد نیز به وابستگی آن به ورودیهای ماوس، به خصوص آنهایی که از رابطهای کاربری صرفاً با کیبورد استفاده میکنند، انتقاد کردند.
8- Windows 2
ویندوز ۲، مانند ویندوز ۳٫۰/۳٫۱، موفقیت بزرگی نداشت، اما بهبود مهمی در مقایسه با ویندوز ۱ بود. هنوز نمیتوانست با سیستم عامل مکینتاش به خوبی رقابت کند، اما این نسخه، قابلیت همپوشانی و تغییر اندازه پنجرهها (ویژگی کلیدی که در ویندوز ۱ وجود نداشت)، پشتیبانی از گرافیک VGA با ۱۶ رنگ و نمادهای دسکتاپ را اضافه کرد. همچنین، این نسخه اصطلاحات مهمی مانند بزرگنمایی (Maximize) و کوچکنمایی (Minimize) را معرفی کرد و دستورات “Iconize” و “Zoom” ویندوز ۱ را جایگزین کرد.
یکی از مهمترین جنبههای ویندوز ۲، به طور قابل بحث، نه سیستم عامل خودش بود، بلکه برنامههایی بود که با آن ارائه شده بودند. ویندوز ۲ با داشتن برنامههای پیشفرض مفیدی مانند ماشین حساب و تقویم ویندوز، همراه بود. همچنین، این ورژن با پشتیبانی از نرمافزارهای معروف مایکروسافت ورد و اکسل همراه بود.
7- Windows 95
ویندوز ۹۵ سیستم عاملی بود که الگوی ظاهری ویندوز برای چند دهه آینده را تعیین کرد. این ورژن با معرفی منوی شروع (Start) آیکونیک، برنامهها را در زیرمنوها جای داد تا دستهبندی برنامهها را آسانتر کند و سازماندهی در رابط کاربری پیچیدهتر را بهبود بخشد. ویندوز ۹۵ پلی بین پایه MS-DOS و رابط گرافیکی آن ایجاد کرد و درب را برای بازیها و برنامههای جدید باز کرد. در عین حال همچنان حداقل از نظر تئوری از نرمافزارهای قدیمی پشتیبانی میکرد.
ویندوز ۹۵ خیلی با خطاها و کرش کردن مواجه بود و برای رفع این مشکلات، ویندوز ۹۸ ارائه شد. اما ویندوز ۹۵ مفاهیم مدرن محاسبه روی دسکتاپ را به جهان معرفی کرد و به محبوبترین سیستم عامل دهه مایکروسافت تبدیل شد. تا دیرای هفتادههای دههی نود میلادی، بیش از ۶۰٪ از بازار کامپیوترها از ویندوز ۹۵ استفاده میکردند.
امکانات جدید و مهم دیگری که اکنون به طور رایج وجود دارند، شامل نوار وظایف، میانبرهای بیشتر صفحه کلید، سطل زباله و میانبرهای فایل بودند که به شما کمک میکردند تا آنچه را نیاز دارید به راحتی پیدا کنید.
6- Windows 98
ویندوز ۹۸، اولین سیستم عامل ویندوزی بود که قابلیت اتصال به اینترنت را داشت و در جهت پیشرفت حرکت میکرد. این ورژن، نسخه پخششده ۴.۰ از اینترنت اکسپلورر، بروزرسانی ویندوز آیکونیک و به اشتراکگذاری اتصال اینترنت را معرفی کرد. همچنین، پشتیبانی بهتری از درایورها و افزایش پشتیبانی USB و پشتیبانی از پخشکنندههای DVD نیز به این ورژن اضافه شد.
ویندوز ۹۸ به عنوان یک ارتقاء قابل توجه برای ویندوز ۹۵ طراحی شده بود و تحت عنوان بازنگری نوآورانه عرضه نشده نبود. این ویندوز پس از انتشار، مورد استقبال قرار گرفت و نسخه دوم (SE) آن در سال بعد با بروزرسانیهای زیادی و تغییرات در رابط کاربری، آن را بهبود بخشید. ویندوز ۹۸ پایدارتر از ویندوز ۹۵ بود و با وجود حفظ هسته MS-DOS، در حال شکستن محدودیتهای دستورالعمل بود.
ویندوز ۹۸، در دههی نود میلادی، به یکی از محبوبترین پلتفرمهای بازیهای روی دسکتاپ تبدیل شد. بازیهایی مانند Age of Empires، Half Life و Unreal اصلی، این سیستم عامل را به بهترین پلتفرم بازی کردن روی دسکتاپ تبدیل کردند. در آن زمان، کاربران کمی ناراحت بودند که ویندوز ۹۸ به عنوان یک سیستم عامل مستقل به فروش میرسد، به دلیل اینکه در واقع یک ارتقاء شده از ویندوز ۹۵ با کمترین باگها بود، اما باز هم بهتر بود و به دلیل این ویژگیها در لیست بهترین سیستم عاملها قرار گرفت.
5- Windows 11
ویندوز ۱1، جدیدترین عضو در خانوادهی ویندوز است که باید خود را ثابت کند، اما از همین الان دارد اثر خود را باقی میگذارد. ویندوز ۱۱ با جسارت بازطراحی کردن چشمگیر منوی شروع و نوار وظایف، میتوانست مانند ویندوز ۸ شکست بخورد، اما این اتفاق نیفتاد. این سیستم عامل شاید در ظاهر تغییر کرده باشد، اما در واقع بیشتر از هر چیز، یک تکامل از ویندوز ۱۰ است.
ویندوز ۱۰، برخی از رابطهای قدیمی ویندوز ۷ را حذف کرده و تجربه کار با آن را از نظر ظاهری یکنواختتر و جذابتر کرده است، با الهام گرفتن از افکتهای شفافیت در برخی از رقبای ویندوز. همچنین، شما میتوانید چند نسخه از دسکتاپ خود را به صورت همزمان اجرا کنید و بین آنها جابجا شوید تا به بهبود بهرهوری و تقسیم بندی کمک کند.
در ویندوز ۱۱، برنامههای اندروید با پشتیبانی بومی عرضه میشوند و این باز هم مرزها را بین آن و همنوعانش مانند Chrome OS، نامشخص میکند. همچنین، در ویندوز ۱۱، علیرغم اینکه فروشگاه مایکروسافت به همان اندازه ترویج نمیشود، با پشتیبانی جدید از برنامههای Win32 مانند Epic Games Store و Firefox، همچنان بهبود یافته است.
با توجه به این که ویندوز ۱۰ به عنوان خانه بازیکنان مدرن کامپیوتر شناخته شده است، ویندوز ۱۱ با ارائه چند ویژگی جدید، سعی در جذب آنها دارد. اما در مقایسه ویندوز ۱۱ با ویندوز ۱۰، نسخه جدید بدون شک مزایایی را دارد که شامل بهینهسازی بیشتر برای اجرای بازیها در حالت پنجرهای، پشتیبانی از AutoHDR و DirectStorage، و ظاهر جذاب جدید است.
احتمالاً برای جایگزینی کامل ویندوز ۱۰ با ویندوز ۱۱، سالها زمان لازم است، اما اگر نرخ پذیرش به همان شکل ادامه پیدا کند، روزی ویندوز ۱۱ به عنوان یکی از بهترین سیستمعاملها شناخته خواهد شد – و اگر ادامه دهیم از ابزارهای هوش مصنوعی مانند Windows Copilot بهره بگیریم، این روز ممکن است زودتر از آنچه که فکر میکنیم فرا برسد.
Microsoft Word: Edit Documents
حجم:۶۶.۴ مگابایت
4- Windows 3.1
مانند ویندوز XP، ویندوز ۳.۱ نسخهای از ویندوز بود که بسیاری از افرادی که در دهه قبل از انتشار آن به دنیا آمده بودند، اولین بار از آن استفاده میکردند. ظاهر ساده و سفید و خاکستری آن، ریشههای DOS را در بستری از راحتی و قابلیت استفاده پنهان کرده بود. تمامی این ویژگیها در نسلهای قبلی از ویندوزها ترکیب شده بود تا چیزی به واقع قابل استفاده ایجاد شود.
اگر ویندوز ۳.۱ را به عنوان یک بهروزرسانی بزرگ برای سیستم عامل در نظر بگیریم، امروز، به راحتی میتوان آن را در قالب یک بروزرسانی محصول دانست، اما در دهه ۹۰، این نسخه بسیار مهم، خود دارای جعبه و دستهای از دیسکهای فلوپی برای نصب بود. تکیه بر موفقیت ویندوز ۳.۰، ویندوز ۳.۱ تغییرات بزرگی را به همراه داشت و به فروش میلیونها کامپیوتر IBM کمک کرد. این نسخه، سیستم فونت TrueType بسیار مهم را معرفی کرد که کامپیوترهای ویندوزی را به دستگاههای پردازش کلمات و چاپ کهنه تبدیل کرد.
در ویندوز ۳.۱، امکان کشیدن و رها کردن فایلها بهصورت ساده فراهم شد که باعث شد استفاده از این سیستم عامل بسیار سفارشیسازیپذیرتر و استفاده آسانتر شود. همچنین، این نسخه، اسکرینسیورها را معرفی کرد که به دلیل جذابیت ظاهری آنها، برای بسیاری از افراد به عنوان یکی از خاطرات برجسته از سیستم عامل محسوب میشوند.
3- Windows 10
ویندوز ۱۰، مانند رقبای برتر دیگر در این لیست، پس از یک شکست، به یک موفقیت تبدیل شد که این موفقیت آن را بهتر و شیرینتر کرد. برای کسانی که پس از استفاده اولیه از رابط کاربری طراحی شده برای تبلتها، ویندوز ۸ را نادیده گرفته بودند، ویندوز ۱۰ به نظر میرسید یک محیط کامپیوتری مدرن با یک راه ورود آرام و آشنا بهعنوان خانه، پس از ویندوز ۷ باشد. این سیستم عامل سریع، دارای ویژگیهای زیادی بود و بهوضوح برای استفاده در دسکتاپ طراحی شده بود، در عین حال باز هم سازگاری پیشرفته با لمس را حفظ میکرد. به طور ساده، ویندوز ۱۰ تجربه کاربری ویندوز را به چیزی ارتقا داد که هنوز هم تا به امروز ادامه دارد.
ویندوز ۱۰ با مرورگر اِج جی (Edge) معرفی شد و به پایان نسخههای قدیمی اینترنت اکسپلورر که با مشکلات امنیتی پرسرعتی مواجه بودند، پایان داد. بهروزرسانی شروعمند (Start menu) به یک نسخه بسیار کاربردیتر بهروزرسانی شد و روشهای ورود جدیدی مانند شناسایی اثر انگشت و تشخیص چهره اضافه شدند، همچنین پشتیبانی از رزولوشن بالا بهبود یافت. با این حال، توصیه به استفاده از حسابهای آنلاین مایکروسافت به جای ورودهای سنتی، فروشگاه مایکروسافت را بیش از پیش ترویج کرد. طرح ویندوز به عنوان یک سرویس با ویندوز ۱۰ شکل گرفت و باعث جمعآوری بیشتر دادهها شد. همچنین، اجبار همه به استفاده از کورتانا هم تصمیمی هوشمندانه نبود.
با این حال، ویندوز ۱۰ به عنوان جانشین ویندوز ۷ و دوران آن، خود را ثابت کرده است؛ زیرا بیشتر کاربران کامپیوتر هنوز هم بیش از یک سال و نیم پس از انتشار جانشین آن، از ویندوز ۱۰ استفاده میکنند. در حال حاضر، ویندوز ۱۰ در مقابل زمان با موفقیت مقاومت میکند و به نظر میرسد برای سالهای آینده هم همینطور باقی خواهد ماند.
2- Windows XP
بعد از شکست ویندوز ME، مایکروسافت با ویندوز XP به شگفتی قوی بازگشت کرد. برای بسیاری از کاربران، این اولین سیستم عاملی بود که با آن کار کردند و با توجه به شکستهای ویستا، بسیاری از آنها تقریباً دههای از آن استفاده کردند. ویندوز XP، سیستم عاملی است که میلیونها نفر را به جهان وب معرفی کرد و باعث شد که بسیاری از اجداد در سراسر جهان همچنان اینترنت اکسپلورر را به عنوان مرورگر وب در نظر بگیرند و ارتباطات را از طریق بسیاری از برنامههای چت پرطرفدار باز کنند. MSN Messenger، AIM و ICQ برای اولین بار به جوانان کاربر کامپیوتر دسترسی به دنیایی بینظیر از ارتباطات اینترنتی دادند و Limewire، Kazaa و eDonkey به آنها این امکان را فراهم کردند که به نحوی نامحدود اطلاعات را به اشتراک بگذارند.
از تمامی سیستم عاملهایی که در این لیست آمدهاند، شاید ویندوز XP ظاهری بسیار شناخته شده داشته باشد. این شناخت نه تنها به دلیل دکمه شروع سبز آن است، بلکه به دلیل تصویر پسزمینه تپههای سبز آن است. همچنین، این سیستم عامل با برنامههای پیشفرض بسیار قوی مانند پخش کننده مدیا ویندوز، سازنده فیلم ویندوز و البته بازی معروف سلیتر همراه بود.
اگرچه ویندوز XP به 32 بیت محدود بود، اما هرگز نتوانست فراتر از 4 گیگابایت حافظه رم پیشرفت کند و باعث محدود شدن استفاده از آن شد، به خصوص بعد از اینکه پردازندههای 64 بیتی وارد بازار شدند. در طول سالها، این سیستم عامل به خاطر بدافزارها نیز معروف شد که توسط اینترنت اکسپلورر و عدم وجود ابزارهای امنیتی ویندوز، تسهیل شده بود. با این حال علیرغم تلاش نزدیک به دهه مایکروسافت برای تشویق به ارتقاء آن، ویندوز XP یک میراث بسیار ارزشمند دارد و هنوز هم میتوان آن را در کامپیوترهایی در سراسر جهان پیدا کرد.
1-Windows 7
احتمالاً میتوان درباره این که ویندوز 7 فقط نسخه بهبود یافتهای از ویندوز ویستا است بحث کرد که در زمانی منتشر شد که مردم دارای سختافزاری بودند که میتوانستند به خوبی این نسخه را اجرا کنند. اما این نسخه از ویندوز بسیار بیشتر از یک نسخه بهبود یافته بود و بهترین نسخه ویندوز را ارائه داد. این نسخه از ویندوز سریع و واکنشپذیر بود و با ارتقا بصریهای مهمی نسبت به نسخههای قبلی ویندوز، منتشر شد. همچنین سازگاری عالی داشت و با سختافزار و نرمافزارهای قدیمی هماهنگ بود و ویژگیهای مهمی را معرفی کرد که تا به امروز نیز در ویندوز استفاده میشود. این نسخه، امکان ثابت کردن برنامهها در نوار وظیفه را فراهم کرد، پنجرهها را به صورت پشت سر هم قرار داد تا سازماندهی بهتری ایجاد کند، به کاربر اجازه داد تا با استفاده از تصاویر کوچک در نوار وظیفه پنجرهها را بهصورت پیش نمایش نشان دهد و امکان قرار دادن پنجرهها در بخشهای مختلف صفحه را فراهم کرد.
ویندوز 7 برای عدم داشتن برخی ویژگیها هم مهم است. به نظر میرسد آخرین سیستم عامل ویندوز بود که همچنان سریع و مدرن بود، اما هنوز شروع به دنبال کردن ویژگیهایی برای پلتفرمهای دیگر مانند المانهای رابط کاربری هدفمند برای لمس یا یکپارچهسازی با دستیار هوشمند نکرده بود. این نسخه هیچگونه فروشگاه مایکروسافت یا جمعآوری اطلاعات بیش از حد کاربران را نداشت و هیچ تلاشی برای اجبار استفاده از حساب کاربری آنلاین برای ورود به سیستم عامل نداشت.
اگر هنوز این سیستم عامل توسط مایکروسافت و سختافزارهای مدرن آن پشتیبانی میشد پاسخگوی نیاز کاربران بود و احتمالاً بسیاری از کاربران هنوز هم از آن استفاده میکردند.
منبع: digitaltrends