11 انیمیشن پیکسار که برنده جایزه اسکار شدند
آیا میدانید تا به حال کدام فیلمها برنده بهترین انیمیشن در اسکار شدهاند؟ اسکار یکی از مهمترین جشنوارههای سینمایی هالیوود است و جوایز بسیار زیادی دارند. هیچ جایزه سینمایی بزرگی به اندازه اسکار، یک فیلم را در گیشه موفق نمیکند. جوایز این جشنواره بزرگ سینمایی همواره جزو پربحثترین جوایز بودهاند و فیلمهایی که حتی نامزد دریافت این جوایز بودهاند هم با استقبال بیشتری از سمت مخاطبان روبرو شدهاند. در میان آثاری که همه ساله به اسکار راه پیدا میکنند، آثار انیمیشنی مختلفی هم دیده میشوند که متاسفانه به اندازه دیگر آثار مورد توجه قرار نمیگیرند، این در حالی است که بعضی از آنها چه از نظر داستان و چه از نظر جذب مخاطب، با بهترین فیلمهای دنیا برابری میکنند. البته چند سالی است که آکادمی اسکار، یک دستهبندی را به انیمیشنها اختصاص داده و فیلمهای انیمیشنی فرصتی ویژه برای دریافت این جایزه و دیده شدن پیدا کردهاند. در میان انواع آثار انیمیشنی، آثار تولید شده توسط پیکسار، موفقیت بیشتری در اسکار داشتهاند. به همین دلیل این مطلب را به معرفی فیلم های پیکسار که برنده بهترین انیمیشن در اسکار شدند، اختصاص دادیم.
تا همین چند سال پیش، فیلمهای انیمیشنی در جشنواره سینمایی اسکار، به شدت مورد کم توجهی قرار میگرفتند. با وجود اینکه همه ساله عناوین انیمیشنی خوبی تولید شده و برخی از آنها به اسکار هم راه پیدا میکنند اما تا چیزی حدود یک دهه پیش تنها سه فیلم دیو و دلبر «Beauty and the Beast»، بالا «Up » و داستان اسباب بازی 3 «Toy Story 3» موفق به نامزدی جایزه بهترین فیلم در اسکار شده بودند. این موضوع باعث شد که آکادمی اسکار به فکر ایجاد یک دستهبندی جدید برای رقابت انیمیشنها بیفتد تا فیلمهای خوب انیمیشنی هم قادر به رقابتی عادلانه در این مسابقه باشند و شانس دیده شدن داشته باشند.
در میان آثار انیمیشنی که به رقابت اسکار راه پیدا میکنند، سهم دو استودیو بزرگ فیلمسازی یعنی دیزنی و پیکسار در موفقیت، بیشتر از دیگر تولیدکنندگان انیمیشن است. پیکسار به عنوان یکی از موفقترین تولیدکنندگان انیمیشن، تا به حال 27 فیلم شایسته دریافت جایزه اسکار داشته است که کمتر از نیمی از آنها قادر به دریافت این جایزه بزرگ شدهاند.
- 9 انیمیشن پرهزینه پیکسار که در گیشه عملکرد بدی داشتند
- 10 حقیقت جالب درباره ساخت انیمیشنهای پیکسار که شما را شگفتزده میکند
- تاریخچه کمپانی انیمیشن سازی پیکسار از گذشته تا به امروز
11. در جستجوی نمو (Finding Nemo)
در جستجوی نمو، اولین فیلم بلند پیکسار بود که برنده بهترین انیمیشن در اسکار شد. این فیلم که محصول سال 2003 است، به کارگردانی اندرو استانتون ساخته شده و پنجمین فیلم بلند این استودیو فیلمسازی است و امروزه به عنوان یکی از آثار کلاسیک پیکسار شناخته میشود. اگرچه در جستجوی نمو، اولین فیلم بلند پیکسار بود که موفق به دریافت جایزه اسکار شده بود اما آغازی برای این استودیو در اسکار نبود زیرا پیکسار پیش از این فیلم 5 جایزه اسکار در دستههای انیمیشن کوتاه و بهترین موسیقی فیلم را دریافت کرده بود. با این حال انیمیشن خانوادگی در جستجوی نمو، راه را برای دیده شدن دیگر آثار بلند این استودیو در اسکار هموارتر کرد.
10. شگفت انگیزان (The Incredibles)
بدون شک شگفت انگیزان، یکی از بهترین تولیدات اسکار است که نه تنها به عنوان یک فیلم انیمیشنی برای کودکان بلکه برای بزرگسالان هم اثری جذاب و قابل توجه محسوب میشود. پیکسار برای تولید این فیلم هم موفق به دریافت عنوان برنده بهترین انیمیشن در اسکار شد و این موضوع دقیقا یک سال بعد از دریافت اسکار در جستجوی نمو اتفاق افتاد. درست در این نقطه پیکسار ثابت کرد که تسلط خوبی در تولید انیمیشنهای حرفهای و قابل قبول دارد و توانست خود را به مخاطبان و علاقهمندان به آثار انیمیشنی معرفی کند.
شگفت انگیزان، یک فیلم ابرقهرمانی متفاوت بود و برخلاف دیگر فیلمهایی که در این سبک ساخته شده بودند، رویکردی صمیمی، کمدی و خانوادگی داشت و همین موضوع باعث استقبال بالای تماشاگران از این فیلم و توجه ویژه منتقدان به این اثر متفاوت پیکسار شد. با وجود اینکه پیکسار بارها تلاش کرد تا در آثار ابرقهرمانی بعدی خود، خط داستانی مشابه شگفت انگیزان داشته باشد اما هیچ کدام به اندازه این فیلم دیده نشده و مورد استقبال تماشاگران، قرار نگرفتند.
9. راتاتویی (Ratatouille)
سه سال بعد از شگفت انگیزان و در سال 2007، پیکسار با ساخت انیمیشن موفق راتاتویی که در ایران با نام موش سرآشپز شناخته میشود، مجدد به عرصه رقابت بازگشت و توانست جایزه اسکار را از آن خود کند. این برنده بهترین انیمیشن در اسکار هم داستانی متفاوت با آنچه تا به حال در انیمیشنها شاهد آن بودیم، داشت. در این انیمیشن موشها حیواناتی کثیف و موذی نبودند، بلکه موش سرآشپز داستان قادر به پخت خوشمزهترین غذاها بود، تا جایی که نظر یک منتقد رستورانی را به دستپخت خود جلب کند.
راتاتویی یا موش سرآشپز از آن جهت که اسکار را برای پیکسار به ارمغان آورد، فیلمی مورد توجه است اما این فیلم از جنبه دیگری هم برای پیکسار اهمیت دارد و آن دریافت 2 جایزه دیگر از جشنوارههای مختلف و نامزدی در چهار عنوان دیگر در جشنواره اسکار است. راتاتویی موفق به نامزدی در چهار بخش فیلمنامه اصلی، موسیقی متن، ویرایش و میکس صدا شد و بعد از دیو و دلبر با 6 نامزدی، لقب پرافتخارترین انیمیشن پیکسار را دریافت کرد.
8. وال – ای (WALL-E)
ربات محبوب و دوست داشتنی پیکسار با قلب مهربان و چشمانی مظلوم، برنده بهترین انیمیشن در اسکار شد تا یک سال بعد از راتاتویی، مجددا استودیو پیکسار را در اسکار مطرح کند. بعد از برد برد با دو اثر موفق شگفت انگیزان و راتاتویی، مجددا نوبت اندرو استانتون بود تا برای پیکسار افتخارآفرینی کند. وال – ای، یک ربات زباله جمع کن تنها بود که به دنبال یک ماجراجویی، به سفری بین کهکشانی رفت تا آینده بشریت را تغییر دهد. این فیلم علاوه بر جایزه بهترین فیلم، شانس دریافت جوایز دیگری مانند فیلمنامه اصلی و بهترین موسیقی متن را داشت اما تنها با جایزه بهترین فیلم به خانه بازگشت.
7. بالا (Up)
کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که انیمیشن جذاب بالا را ندیده باشد. این فیلم بلند کارتونی، یکی از محبوبترین انیمیشنهای پیکسار است که هنوز هم بعد از 15 سال از پخش اولیه، میتوان آن را مشاهده کرد و از لحظه لحظه فیلم لذت برد. این فیلم نه تنها انیمیشنی محبوب از این استودیو فیلمسازی است، بلکه اثر موفق این استودیو در اسکار هم محسوب میشود زیرا یک سال بعد از وال – ای، یعنی در سال 2009 مجددا اسکار را برای پیکسار به ارمغان آورد. سال 2009 اولین سالی بود که آکادمی اسکار یک دسته بندی ویژه را به آثار انیمیشنی اختصاص داده بود و آپ با فیلمهایی مانند آواتار، کورالین، شاهزاده خانم و قورباغه و آقای فاکس رقابت میکرد.
6. داستان اسباب بازی 3 (Toy Story 3)
یک سال پس از انیمیشن بالا و در سال 2010، پیکسار مجددا عنوان برنده بهترین انیمیشن در اسکار را به یکی از آثار خود اختصاص داد و با انتشار داستان اسباب بازی 3، موفق به ربودن جام قهرمانی در اسکار شد. داستان اسباب بازی 3 در حالی برنده بهترین انیمیشن در اسکار شد که پیش از آن دو قسمت قبلی با داستانی جالبتر و مخاطبان بیشتر تولید شده بودند. البته این موضوع چندان تعجب آور نیست زیرا زمانی که داستان اسباب بازی 1 و 2 ساخته شد، هنوز اسکار به این صورت توجهی به انیمیشنها نمیکرد.
سومین قسمت از داستان اسباب بازی، چهارمین فیلم متوالی پیکسار بود که موفق به دریافت جایزه بهترین فیلم شد اما در همان سال این استودیو دو اثر دیگر یعنی شعبدهباز و چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم را نیز در لیست نامزدی دریافت جایزه اسکار داشت.
5. شجاع (Brave)
متاسفانه در سال 2011 پیکسار حتی موفق به نامزدی در اسکار هم نشد و با وجود انتشار فیلمهای فوقالعاده مانند قسمت دوم ماشینها، به این جشنواره راه پیدا نکرد اما یک سال بعد و در سال 2012، پیکسار با اثری متفاوت به میدان رقابت بازگشت و توانست جایزه اسکار را از آن خود کند. شجاع، داستان پرنسسی دلیر و نترس که برای کمک به خانواده خود دست به هرکاری میزد، دیگر عنوان پیکسار بود که برنده بهترین انیمیشن در اسکار شد.
شجاع، هر چند به دلیل دریافت اسکار برای پیکسار مورد توجه علاقهمندان به این استودیو فیلمسازی است اما از یک جهت دیگر هم در میان مخاطبان شناخته شده است و آن داشتن عنوان دیزنیترین فیلم پیکسار است. تا پیش از شجاع، پرنسسهای قهرمان، متعلق به دیزنی بودند اما پیکسار با خلق شجاع توانست دیزنی را هم شکست دهد و یک پرنسس محبوب و متفاوت را به دنیا معرفی کند.
4. درون و بیرون (Inside Out)
در اینکه پیکسار یک استودیو خوب و موفق فیلمسازی است، هیچ شکی نیست اما این موضوع به معنی بیرقیب بودن آن نیست و پس از موفقیتهای پیاپی پیکسار، دیگر رقبا با عزمی جدیتر رقابت برای دریافت عنوان برنده بهترین انیمیشن در اسکار را آغاز کردند و در نهایت این موضوع منجر به عدم برنده شدن اسکار توسط پیکسار تا 3 سال بعد از شجاع شد. در سال 2013 پیکسار انیمیشن دانشگاه هیولاها را منتشر کرد که فلش بکی به زندگی سالیوان و مایک، هیولاهای دوست داشتنی کارخانه هیولاها بود اما این اثر به اندازه قسمت اول موفق نشد و حتی به لیست نامزدی اسکار هم راه پیدا نکرد.
این موضوع موجب شد که پیکسار در سال 2014 هیچ اثری تولید نکند و تمام تمرکز خود را روی تولید اثری ویژه برای سال 2015 یعنی درون و بیرون بگذارد. این اثر با داستانی فوقالعاده، ارائه متفاوت، موسیقی بینظیر و گرافیک حرفهای علاوه بر دریافت عنوان بهترین انیمیشن، برنده بهترین فیلمنامه اورجینال در اسکار هم شد. البته این فیلم با وجود داشتن شانس برنده شدن چند اسکار دیگر در دستههای بهترین موسیقی و بهترین فیلم سینمایی، در باقی دستهبندیها ناکام ماند و کار خود را با دریافت 2 جایزه گفته شده به اتمام رساند.
3. کوکو (CoCo)
پیکسار برای سال 2016 مجددا سری به آثار قدیمی خود زد و با انتشار دومین قسمت از انیمیشن در جستجوی نمو اما اینبار با عنوان در جستجوی دوری، ماهی فراموشکاری که به پدر نمو برای پیدا کردن دلقک ماهی کوچک و دوست داشتنی کمک میکرد، برای دریافت جایزه اسکار آماده شد اما موفق به کسب این عنوان نشد. با این حال برخلاف سال 2013، وقفهای در کار خود ایجاد نکرد و فورا ساخت کوکو را آغاز کرد. داستانی متفاوت و جذاب که عنوان برنده بهترین انیمیشن در اسکار را در سال 2017 به پیکسار اهدا کرد. کوکو یکی از متفاوتترین فیلمهای پیکسار هم بود.
این فیلم علاوه بر داستانی جذاب، موسیقی فوقالعادهای هم دارد که هنوز هم در میان طرفداران فیلمهای انیمیشنی به عنوان یکی از محبوبترین موسیقیها شناخته میشود و البته همین موضوع باعث شد که کوکو علاوه بر برنده بهترین انیمیشن در اسکار، جایزه بهترین موسیقی اورجینال اسکار را نیز از آن خود کند. آهنگهای متن کوکو آنقدر خاص بودند که این انیمیشن به عنوان شاهکار موسیقی پیکسار هم شناخته میشود.
2. داستان اسباب بازی 4 (Toy Story 4)
وودی و دوستان یک سال بعد از کوکو یعنی در سال 2018 مجددا اسکار را برای پیکسار زنده کردند. داستان اسباب بازی 4 موفق شد که یک دهه بعد از داستان اسباب بازی 3، برنده اسکار شود تا ثابت کند، آثار دنبالهدار هم در صورت داشتن فیلمنانه قوی و کارگردانی حرفهای، میتوانند بارها و بارها مورد توجه تماشاگران قرار بگیرند. داستان اسباب بازی 4 به جز بهترین انیمیشن در آستانه دریافت جایزه بهترین فیلم اسکار هم قرار داشت اما در نهایت موفق به دریافت آن نشد و تنها با یک اسکار، نام پیکسار را در جشنواره 2018 ثبت کرد.
1. روح (Soul)
آخرین عنوان برنده بهترین انیمیشن در اسکار برای استودیو پیکسار مربوط به سال 2020 برای انتشار انیمیشن روح بود. این فیلم انیمیشنی را به جرات میتوان در لیست بهترین انیمیشنهای تاریخ قرار داد که نباید تنها به عنوان اثری کارتونی آن را تماشا کرد. این فیلم داستانی عمیق، تامل برانگیز و فوقالعاده احساسی دارد. این فیلم در آغاز همه گیری کرونا پخش شد و به پردههای سینما راه پیدا نکرد و دیزنی پلاس مسئولیت اکران آن را به عهده گرفت اما داستان آن به حدی تاثیرگذار بود و مورد استقبال قرار گرفت که پس از پخش اولیه، یک فرصت اکران مجدد این بار در سالنهای سینما دریافت کند.
روح، به جز بهترین انیمیشن، نامزد سه جایزه اسکار دیگر هم شد که از میان آنها تنها جایزه بهترین موسیقی متن اصلی را دریافت کرد. پس از روح پیکسار دو بار دیگر نامزد دریافت جایزه اسکار برای فیلمهای جادو و لوکا شد اما موفق به دریافت این جایزه نشد. با این حال پیشبینی میشود که در اسکار 2024 و 2025 با آثار قوی خود به خصوص قسمت دوم درون و بیرون، مجددا موفق به دریافت جایزه بهترین انیمیشن در اسکار شود.
سخن پایانی
در این مطلب به معرفی برنده بهترین انیمیشن در اسکار پرداختیم و آثار انیمیشنی که در این جشنواره بزرگ، موفق به دریافت بهترین جایزه شدند را معرفی کردیم. برخی از این آثار بیشتر از یک فیلم انیمیشنی هستند و نباید ساده از آنها عبور کرد. همانطور که گفتیم، استودیو پیکسار هنوز به شکست راضی نشده و در تلاش است تا در اسکارهای پیش رو، مجددا به میدان رقابت بازگشته و عنوان قهرمانی را از آن خود کند. شما کدام یک از فیلمهای معرفی شده را مشاهده کردهاید؟ آیا این فیلمها ارزش جایزه اسکار را داشتند؟
منبع: movieweb
هعی حیف شد من همشونو دیدم.