FIFA یا PES؟ بهترین بازی فوتبال موبایل کدام است؟

سری بازی‌های FIFA و PES (که این روزها با نام eFootball هم شناخته می‌شود) سال‌هاست که در بازار بازی‌های ورزشی مبتنی بر فوتبال، در حال رقابت با یکدیگر هستند و هر کدام هم جامعه‌ی هواداری خود را در این سال‌ها ساخته‌اند. هر سال نسخه‌ی جدیدی از این بازی‌های به دست مخاطبان می‌رسد و هر سال هم این بازی‌ها سعی می‌کنند تا با ایجاد تغییرات مثبت و اضافه کردن بخش‌های جدید به بازی خود، نه تنها طرفداران همیشگی را راضی نگه دارند، بلکه در تلاش هستند تا مخاطبان بازی رقیب را به سمت خود جذب کنند.

با گسترش تلفن‌های هوشمند و به شکل دقیق‌تر، دستگاه‌های اندرویدی، شرکت‌های توسعه‌ی بازی برای به دست آوردن سهم بیشتری از این بازار هستند و توسعه‌دهندگان FIFA و PES هم از این قاعده مستثنی نیستند. شرکت‌های EA و Konami با انتشار نسخه‌های ویژه‌ی این بازی‌ها برای تلفن‌های هوشمند، رقابت خود را در این پلتفرم‌ها نیز ادامه می‌دهند.

سوال اصلی اما این است که واقعاً کدام یک از این برند‌های پرطرفدار، بازی بهتری برای تجربه روی موبایل یا تبلت اندرویدی هستند؟ این سوالی است که قصد داریم در این مقاله، پاسخی برای آن پیدا کنیم. پس با مجله‌ی مایکت همراه باشید تا ببینیم بهترین بازی کدام یک از بازی‌های فوتبالی، گزینه‌ی بهتری برای دستگاه اندرویدی شما هستند؛ FIFA یا PES.

فیفا و PES؛ قبل از ورود به زمین بازی

اولین بخش از هر بازی که شما به عنوان کاربر یا مخاطب با‌ آن مواجه می‌شوید، اطلاعات بازی در صفحه‌ی آن روی مایکت است. در بین این اطلاعات هم همیشه حجم مورد نیاز بازی برای نصب، توجه بیشتری را به خود جذب می‌کند. در همین اولین قدم، فیفا خودش رو جلو می‌اندازد.

شما برای نصب FIFA روی گوشی اندرویدی تنها به چیزی در حدود ۳۰۰ مگابایت فضا نیاز دارید ولی در طرف مقابل، بازی PES حدود ۳.۳ گیگ از ظرفیت دستگاه اندرویدی شما را در اختیار می‌گیرد. حجمی که کم‌تر بازی‌ای آن را طلب می‌کند.

بعد از نصب بازی و آماده شدن آن برای تجربه، وارد بازی می‌شویم. در طراحی بصری منوی هر دو بازی، تلاش بسیاری شده تا همه‌چیز در نهایت شباهت با نسخه‌های کنسولی بازی‌ها باشد. رنگ‌بندی‌ها و شکل بصری عناصر موجود در منوی هر دو بازی، شدیداً به نسخه‌های کنسولی شبیه شده‌اند.

در بازی فیفا شاهد رنگ‌های نوک‌مدادی و سبز هستیم و یکی از بازیکنان تیم‌های حاضر، در وسط تصویر قرار می‌گیرد. همچنین تمام دکمه‌های موجود در منو، در پایین صفحه و به شکل خطی قرار دارند. در طرف دیگر که بازی PES را داریم، شاهد رنگ قالب آبی و زرد هستیم. شمایل دکمه‌های موجود در منوی بازی هم دقیقا مشابه نسخه‌ی کنسولی بازی طراحی شده.

طراحی کاربری بازی FIFA و PES

یکی از نتایج مثبت این شکل از طراحی منوی اصلی، این است که کاربر موبایل و دیگر دستگاه‌های اندرویدی به بازی به چشم یک محصول دم دستی نگاه نمی‌کند. هر دو بازی FIFA و PES با طراحی دقیق منوهای خود، این ادعا را می‌کنند که مخاطب با یک محصول باکیفیت روبه‌روست که مشخصا برای تجربه‌ی لذت‌بخش، در دستگاه‌های اندرویدی طراحی شده است. اما اینکه این بازی‌ها در واقعیت تا چه حد به این ادعا عمل می‌کنند، بحث دیگری است.

نکته‌ی دیگری که در منوی یک بازی موبایلی اهمیت زیادی دارد، بحث تجربه‌ی کاربر است. بحثی که هر دو بازی در آن به خوبی عمل می‌کنند ولی PES کمی از رقیب همیشگی خود، یعنی فیفا بهتر است.

آیکون بازی eFootball™

eFootball™

حجم:۸.۱ مگابایت

دانلود پس فوتبال

در منوهای فیفا گاها با دکمه‌های کوچک‌تری مواجه هستیم که فاصله‌ی بین آن‌ها کم است و ممکن است در همین نزدیکی دکمه‌ها به هم، در تلفن‌های هوشمند که صفحه نمایش کوچک‌تری دارند، باعث دردرسر شوند و کاربر به اشتباه، دکمه دیگری را انتخاب کند.

در طرف دیگر، بازی PES را داریم دکمه‌های بزرگ‌تری را در اختیار مخاطب خود قرار می‌دهد. دکمه‌هایی که فاصله‌ی مطلوبی هم دارند و به راحتی از هم تفکیک شده‌اند. نکته‌ی به ظاهر کوچکی که می‌تواند تاثیر بسیار زیادی در تجربه‌ی نهایی بازیکن داشته باشد.

البته منو و تجربه‌ی کاربری PES بی‌نقص هم نیست. غیر از منوی اصلی که عمده‌ی رنگ تصویر را، رنگ آبی‌ تشکیل می‌دهد، در باقی منوهای بازی با پس‌زمینه‌ی سفید طرف هستیم که می‌تواند چشم برخی از کاربران را آزار دهد. مخصوصا با توجه به این حقیقت که بازی‌های طراحی شده برای دستگاه‌های اندرویدی، فاصله‌ی بسیار کمی با چشم کاربر دارند و این نور سفید ممکن است برای برخی از افراد چندان خوشایند نباشد.

رختکن و راهروی بازی فوتبال PES و FIFA

در بخش تنظیمات قبل از بازی، مانند طراحی منوها، شاهد شباهت بسیار زیاد این بازی‌های فوتبالی با نسخه‌های کنسولی هستیم. هم FIFA و هم PES تلاش کرده‌اند تا حداکثر تنظیمات ممکن را از نسخه‌های کنسولی خود به نسخه‌های همراه بیاورند.

در بازی فیفاشاهد موارد بسیاری هستیم که شباهت بازی با بخش Ultimate Team در نسخه‌های کنسولی را بیش از پیش نمایش می‌دهند. وجود واحد پولی بخش آلتیمیت و سیستم‌های مربوط به پک‌های بازی، کاملا با نسخه‌های کنسولی شبیه است. نقطه‌ی اوج این شباهت در بخش‌های آماده‌سازی بازی هم سیستم شیمی موجود بین بازیکنان تیم است که تماما در نسخه‌ی اندرویدی بازی هم پیاده شده است.

آیکون بازی EA SPORTS FC™ Mobile Soccer

EA SPORTS FC™ Mobile Soccer

حجم:۱۰۱.۹ مگابایت

دانلود فیفا موبایل ۲۲

این شباهت در بازی رقیب، یعنی PES هم رعایت شده است. غیر از بخش تک بازی‌ها با تیم‌های موجود در بازی، شاهد حضور تمام و کمال بحش My Club هستیم. بخشی که چند سالی است در نسخه‌ی کنسولی بازی ایجاد شده تا جای خالی بخش پرطرفدار Ultimate Team را پر کند.

در هر دو بازی می‌توانید قبل از شروع هر مسابقه، سیستم‌های مورد نظر خود را برای تیم انتخاب کنید، بازیکنان را دست‌چین کنید و به ترکیب مورد نظر خود برسید و حتی از مربی‌های مورد علاقه‌ی خود برای تیم‌ها استفاده کنید. اینجا یکی از مواردی است که هر دو بازی، کارشان را به خوبی انجام می‌دهند و هیچکدام نمی‌تواند بر دیگری غلبه کند.

در نهایت اما مهم‌ترین بخش هر بازی فوتبالی، چیزی نیست جز گیم‌پلی آن. این گیم‌پلی است که قرار است مشخص کند یک بازی سرگرم‌کننده است یا نه. 

مقایسه گیم‌پلی FIFA و PES

در بخش گیم‌پلی، تفاوت‌هایی بین دو بازی وجود دارد که لزوما به برتری آن‌ها ختم نمی‌شوند و صرفا هر کدام از بازی‌های FIFA و PES را از دیگری متمایز می‌کنند.

در هر دو بازی برای کنترل بازیکنان می‌توانید از بخش سمت چپ صفحه نمایش دستگاه اندرویدی خود استفاده کنید، همچنین برای انجام دستورات مروبط به بازی از چهار کلیدی که در بخش راست نمایشگر وجود دارد، استفاده خواهید کرد. سه کلید  کوچک‌تر که دور یک کلید بزرگ‌تر قرار گرفته‌اند.

دکمه‌های موجود مواردی مثل تکل زدن، پاس دادن، شوت کردن و… را شامل می‌شوند. البته همیشه می‌توانید این کلیدها را شخصی‌سازی کنید و به چینش مورد نظر خود در بازی برسید. اتفاقی که مشابه آن در نسخه‌های کنسولی هم در دسترس است.

تفاوت‌های گیم‌پلی بازی فوتبالی FIFA و PES

مهم‌ترین تفاوت گیم‌پلی بازی‌های PES و FIFA نه در کیفیت است و نه  شکل اجرای مکانیک‌های بازی؛ مهم‌ترین تفاوت در این دو بازی، تفاوت رویکردی است که سازندگان برای بازی‌های خود در نظر گرفته‌اند. این تفاوت در نگاه و رویکرد باعث شده‌اند تا شاهد دو بازی متفاوت باشیم که هر کدام طرفداران خاص خود را پیدا می‌کنند.

بازی PES در نسخه‌ی مرتبط با دستگاه‌های همراه و هوشمند، تلاش کرده تا بازی واقع‌گرایانه‌تری بسازد. در این بازی اجرای دریبل‌ها کار به نسبت دشوارتری است و باید برای انجام این حرکات به بازیکن تحت کنترل خود دقت زیادی کنید. همچنین لزوم پاس‌کاری، اجرای دقیق‌تر برنامه‌ها و… مهم‌ترین رکن هر تیم برای پیروزی در مسابقات است.

گیم پلی و گرافیک بازی PES

یکی از مواردی که به طبیعی‌تر شدن هرچه بیشتر بازی کمک کرده است، انیمیشن‌های بسیار خوب بازی است. در نسخه‌ی همراه بازی PES شاهد انیمیشن‌های بسیار خوبی هستیم و حتی برای فوتبالیست‌های معروف‌تر، شاهد انیمیشن‌های اختصاصی هستیم که تشخیص آن‌ها را ساده‌تر از دیگران می‌کند. البته در مورد انیمیشن‌های بازی، در بخش مربوط به گرافیک بازی، بیشتر صحبت خواهیم کرد.

از سوی دیگر، بازی FIFA رویکرد متفاوتی را در طراحی مکانیک‌ها و سیستم‌های بازی در پیش گرفته و به نتیجه‌ی متفاوتی هم دست پیدا کرده است. رویکردی که در آن حداکثر تعداد بازیکنان ممکن هدف سازندگان بوده و تلاش شده تا با خلق تجربه‌ای در دسترس‌تر و ساده‌تر، شرایطی را فراهم کنند تا تمام بازیکنان و علاقه‌مندان به فوتبال از این بازی لذت ببرند.

البته باید دقت شود که خطوط بالا به معنای سادگی کلی بازی نیست. در فیفا هم باید با دقت پاس‌کاری کنید، بازیکنان حریف را دریبل کنید و با دقت شوت کنید تا به گل و در نهایت پیروزی دست پیدا کنید اما اجرای این حرکات در FIFA مقداری ساده‌تر از PES طراحی شده و بیشتر در دسترس بازیکنان است.

در نهایت و به عنوان جمع‌بندی این بخش می‌توان گفت که گیم‌پلی هیچکدام از این دو بازی بر دیگری برتری ندارد. یکی اجرای واقعی‌تر بازی فوتبال را در دستور کار قرار داده و دیگری  هم به دنبال خلق تجربه‌ای در دسترس بوده تا اکثر کاربران بتوانند لذت بازی فوتبال روی صفحات لمسی دستگاه‌های هوشمند را بچشند. اینکه شما کدام رویکرد را می‌پسندید، به خود شما بستگی دارد. 

گرافیک PES بهتر است یا FIFA؟ 

درست است که مشغول شرح دادن بازی‌هایی هستیم که نه برای سخت‌افزارهای قدرتمند کنسول‌ها و رایانه‌های خانگی طراحی نشده و دستگاه‌های هوشمند مثل تلفن‌های همراه و تبلت‌ها را نشانه گرفته‌اند، ولی این روزها توقع کاربران از کیفیت بصری و گرافیکی بازی‌های بسیار بالا رفته و نمی‌توان اهمیت این موضوع را نادیده گرفت.

هر دو بازی FIFA و PES در این بخش شرایط بسیار خوبی دارند. توسعه‌دهندگان هر دو بازی تلاش کرده‌اند که گرافیک نسخه‌های کنسولی را در نسخه‌های موبایلی شبیه سازی کنند.

مثل نسخه‌های کنسولی، در بازی PES شاهد رنگ‌های شاداب‌تری هستیم و همان‌طور که بالاتر خواندید، بازی موفق شده تا انیمیشن‌های دقیق‌تر و باکیفیت‌تری را به دست مخاطب خود برساند. همچنین نورپردازی بازی کمی بهتر از بازی رقیب است.

در طرف دیگر، فیفا موبایل هم موفق شده تا گرافیک قابل قبولی را برای کاربران خود آماده کند. نورپردازی خوب در کنار انیمیشن‌های قابل قبول باعث شده‌اند تا فیفا به تجربه‌ی بصری نسبتا خوبی دست پیدا کند. ولی نمی‌تواند به استانداردهای PES برسد و در این بخش از رقیب خود جا می‌ماند.

البته در مورد گرافیک یادآوری حجم هر بازی ضروری است. بازی فیفا برای نمایش یک گرافیک استاندارد و قابل قبول، تنها ۳۰۰ مگابایت از حافظه‌ی دستگاه شما را اشغال می‌کند ولی PES برای دست‌یابی به این تجربه‌ی بصری عالی، به ۳.۳ گیگابایت از حافظه‌ی شما نیاز دارد. چنین موردی نشان‌دهنده‌ی کار درخشانی است که تیم فنی و بهینه‌سازی FIFA موفق به انجام آن شده‌اند.

در کنار زیبایی‌های بصری، باید به تجربه‌ی صوتی بازی‌ها هم اشاره کنیم. هر دو بازی FIFA و PES قطعات موسیقی مختلفی را برای بازی‌های خود در نظر گرفته‌اند که درست مثل نسخه‌های کنسولی خود، به سرعت خسته‌کننده می‌شوند و شما به عنوان مخاطب، به زودی به این نتیجه می‌رسید که قطع کردن صدای این قطعات و گوش دادن به پلی‌لیست‌های شخصی خودتان گزینه‌ی بسیار بهتری برای تجربه‌ی بازی هستند.

گرافیک بازی فیفا موبایل FIFA اندروید

این شباهت بین نسخه‌های کنسولی و موبایلی در مورد گزارش‌گران بازی‌ها نیز صدق می‌کند. برای هر دو بازی، گزارش‌گرانی آماده شده تا روند بازی‌ها را برای شما گزارش کنند ولی این گزارش‌گران نیز به سرعت به سرنوشت مشابهی با قطعات موسیقی بازی دچار می‌شوند.

این دو ایراد، مدت‌هاست که به بازی‌های FIFA و PES که البته مدتی است با عنوان eFootball منتشر می‌شود، وارد است و ظاهرا سازندگان قصدی برای رفع این موارد ندارند.

از طرف دیگر صداگذاری هر دو بازی در شرایط خوبی قرار دارند. صداهای مختلف مثل صدای اتمسفر استادیوم‌ها، صدای ضربه خوردن توپ و… همگی شرایط بسیار خوبی را برای بازی می‌سازند. حیف که این طراحی خوب صوتی، زیر صدای موسیقی‌های تکراری و گزارش‌گران گم شده و به خوبی شنیده نمی‌شوند.

جمع‌بندی

در نهایت باید گفت که در مواجهه با هر دو بازی FIFA و PES شاهد تجربه‌های لذت‌بخشی هستیم که علاقه‌مندان به فوتبال می‌توانند از آن لذت ببرند. رایگان و آنلاین بودن این دو بازی هم دلیل بسیار خوب دیگری است که این بازی‌ها را به گزینه‌های ساده‌ای برای پیشنهاد دادن تبدیل می‌کنند. شما همین الان می‌توانید برای دانلود نسخه‌ی اندرویدی این دو بازی را از طریق مایکت اقدام کنید.

می‌توانید بر اساس این مقاله، بازی مورد علاقه‌ی خود را انتخاب و آن را دانلود کنید و یا می‌توانید به سادگی هر دو بازی را تهیه کرده و خودتان بین آن‌ها تصمیم بگیرید.

نظر شما چیست؟ کدام یک از بازی‌های PES و FIFA بازی بهتری برای تجربه روی دستگاه‌های اندرویدی هستند؟ 

دکمه بازگشت به بالا
دانلود مایکت ×