10 فیلم جنایی بینالمللی که نمادینترین آثار آمریکایی از روی آنها ساخته شدهاند
اگر ارزش بازسازی داشتهاند، بیشک ارزش تماشا هم دارند
جیم جارموش نویسنده و کارگردان بزرگ جریان مستقل میگوید: «هیچچیز واقعا بدیع نیست. از هر جایی که به شما الهام میشود، یا تخیلتان را به کار میاندازد، برداشت کنید». به نظر میرسد تعدادی از فیلمسازان هالیوود، زمانی که تصمیم گرفتهاند فیلمهای جنایی بینالمللی را برای مخاطبان آمریکایی بازسازی کنند، دقیقا به همین گرایشات جهت دادهاند. در بعضی موارد، بازسازی بیشتر از نسخه اصلی طرفدار دارد، در حالیکه در بعضی دیگر، فقط نسخه اصلی در ذهن مخاطب ماندگار میشود. حتی گاهی نمادینترین تصاویر فیلمهای جنایی آمریکایی الهام گرفته از آثار غیرانگلیسی زبان سینمای بینالمللی است. منظور ما از ژانر جنایی، فیلمهای بزرگی مانند پدرخوانده یا رفقای خوب که احتمالا به ذهنتان میرسد، نیست. منظور ما فیلمهایی است، که عمیقترین لایههای جامعه را موشکافی میکنند و برای این کار از فیلمهای غیرامریکایی وام گرفتهاند. در هر صورت، اگر فیلمهایی که فیلمسازان را علاقمند به ساختن دوباره خود کردهاند، نبینید، مطمئنا چیزی را از دست دادهاید. در اینجا 10 فیلم بینالمللی جنایی را، که الهامبخش بازسازیهای آمریکایی هستند، به شما معرفی میکنیم:
- 10 انیمیشن جنایی برتر تاریخ سینما
- 10 جنایتکار نابغه و خونسرد فیلمهای سینمایی – از مایکل کورلئونه تا جوکر
- 10 فیلم اکشن موردانتظار سال 2024؛ از بالرین تا ددپول 3
10. ام (M)
- کارگردان: فریتس لانگ
- کشور سازنده: آلمان
- سال انتشار: 1931
فریتس لانگ، فیلمساز مشهور اتریشی، با اکران فیلم ام در سال 1931، انقلابی در ژانر جنایی هیجانانگیز ایجاد کرد. جریان این فیلم با بازی پیتر لوره در نقش یک قاتل که کودکان را به قتل میرساند، در برلین میگذرد. آدمکش داستان توسط پلیس و جنایتکاران حرفهای تحتتعقیب است. ام به عنوان اولین فیلم ناطق فریتس لانگ به دلیل نماهای طولانی و پرکشش و استفاده از لایت موتیف در موسیقی خود، بسیار موردتوجه قرار گرفتهاست. اگرچه فیلم ام پس از اولین اکران، نقدهای متفاوتی دریافت کرد، اما اکنون به عنوان یکی از بهترین فیلمهای تریلر جنایی در تاریخ سینما شناخته میشود.
نسخه آمریکایی: ام (M)
- کارگردان: جوزف لوزی
- کشور سازنده: امریکا
- سال انتشار: 2017
بیست سال پس از اکران فیلم فریتس لانگ، کارگردان جوزف لوزی نسخه آمریکایی فیلم ام را ساخت. وقایع این بازسازی به جای برلین در لسآنجلس اتفاق میافتد. سیمور نبنزال، تهیهکننده فیلم اصلی، که در سال 1939 از آلمان نازی به هالیوود فرار کرد، حقوق نسخه 1931 را حفظ کرده و از آن استفاده کرد. او به احتمال زیاد هنگام ساخت نسخه بازسازیشده فیلم در امریکا، از دیوانگی کمونیستها الهام گرفتهاست. باوجود اینکه این فیلم در ابتدا به دلیل تردید درباره تمایلات کمونیستی جوزف لوزی تحریم شد، با استقبال خوبی از سوی منتقدان مواجه شد. البته هنوز هم نسخه اصلی فیلم به عنوان یک کلاسیک مهم، جایگاه بالاتری در سینما دارد.
9. شهر در آتش (City on Fire)
- کارگردان: رینگو لام
- کشور سازنده: هنگ کنگ
- سال انتشار: 1987
شهر در آتش که در هنگکنگ ساخته شدهاست، داستان یک پلیس مخفی را روایت میکند، که به گروهی از سارقان که قصد سرقت از یک جواهرفروشی را دارند، نفوذ میکند. این فیلم اکشن جنایی به کارگردانی رینگو لام باعث شد، که چو یون فا بازیگر فیلمهای سرسخت و ببر خیزان، اژدهای پنهان؛ به عنوان یک ستاره بزرگ شناخته شود.
نسخه آمریکایی: سگهای انباری (Reservoir Dogs)
- کارگردان: کوئنتین تارانتینو
- کشور سازنده: امریکا
- سال انتشار: 1992
با اینکه سگهای انباری کوئنتین تارانتینو به صراحت به عنوان نسخه بازسازیشده فیلم شهر در آتش شناخته نمیشود، اما شباهتهای غیرقابل انکاری به این فیلم دارد، که نمیتوان آن را نادیده گرفت. یک ویدیوی 10 دقیقهای در یوتیوب با عنوان «فکر میکنی چه کسی را فریب می دهی؟» به این نکته اشاره میکند، که چگونه هر دو فیلم نه تنها در نقاط اصلی طرحشان، بلکه در دیالوگها و جلوههای بصری، بهویژه صحنه مبارزه پایانی، بسیار شبیه هم هستند. به هر حال باور اینکه تارانتینو در زمان ساخت اولین فیلم بلند خود در سال 1992؛ از فیلم شهر در آتش الهامنگرفته دشوار است.
8. بیخوابی (Insomnia)
- کارگردان: اریک شولدبرگ
- کشور سازنده: نروژ
- سال انتشار: 1997
بیخوابی یک فیلم جنایی نروژی با بازی استلان اسکارسگارد در نقش یک کارآگاه است. این کارگاه در حال تحقیق درباره یک قتل در شهری در قطب شمال که همیشه روز است، دچار بیخوابی میشود. این فیلم با استفاده هوشمندانه از نور برای ایجاد فضایی پرتنش و بیثبات، نامزدی دوربین طلایی جشنواره کن 1997 را برای کارگردان آن یعنی اریک شولدبرگ به ارمغان آورد.
نسخه آمریکایی: بیخوابی (Insomnia)
- کارگردان: کریستوفر نولان
- کشور سازنده: امریکا
- سال انتشار: 2002
در فیلم کریستوفر نولان داستان بیخوابی به جای شهر ترومسوی نروژ در شهر نایتمیوت آلاسکا روایت میشود. در این فیلم محصول سال 2002، آل پاچینو، رابین ویلیامز و هیلاری سوانک بازی میکنند. این فیلم با سود فروش بالغ بر 113 میلیون دلار در باکسآفیس با بودجه 46 میلیون دلاری، نقدهای بسیار مثبتی از سوی منتقدان دریافت کرد. همچنین نقشآفرینی آل پاچینو و رابین ویلیامز در این فیلم موردتحسین منتقدان قرار گرفت. در نقدهای مثبت این فیلم به مهارت نولان در بازسازی یا تفسیر فیلم اصلی اشاره شدهاست. این در حالی است که، خود نولان بیخوابی را دستکمگرفتهشدهترین اثر خود میداند.
7. بانکوک خطرناک (Bangkok Dangerous)
- کارگردان: برادران پانگ
- کشور سازنده: تایلند
- سال انتشار: 1999
بانکوک خطرناک اولین سرمایهگذاری مشترک بین بومیان هنگکنگ و برادران دوقلوی دنی پانگ فات و اکسید پانگ چون را که به عنوان برادران پانگ شناخته میشوند، رقم زد. این جنایی اکشن تایلندی داستان یک قاتل کر و لال را روایت میکند. اگرچه فیلم بانکوک خطرناک نقدهای متفاوتی از منتقدان دریافت کرد، اما برنده جایزه بینالمللی منتقدان فستیوال فیلم تورنتو شد.
نسخه آمریکایی: بانکوک خطرناک (Bangkok Dangerous)
- کارگردان: برداران پانگ
- کشور سازنده: امریکا
- سال انتشار: 2008
برادران پانگ در سال 2008 بانکوک خطرناک را برای مخاطبان آمریکایی بازسازی کردند، و نیکلاس کیج در نقش اصلی فیلم بازی کرد. البته شخصیت نیکلاس کیج در این فیلم نه کر بود و نه لال. بازسازی بانکوک خطرناک در باکس آفیس شکست خورد و مورد انتقاد منتقدان قرار گرفت. امتیاز این فیلم در راتن تومیتوز 9 از 100 است.
6. ناین کویینز (Nine Queens)
- کارگردان: فابیان بیلینسکی
- کشور سازنده: آرژانتین
- سال انتشار: 2000
ناین کویینز یا همان نه ملکه به نویسندگی و کارگردانی فیلمساز آرژانتینی فابیان بیلینسکی، فیلمی با موضوع سرقت مسلحانه است. در این فیلم دو کلاهبردار با بازی ریکاردو دارین و گاستون پاولز برای فروش مجموعه تمبرهای تقلبی «نه ملکه» به یک کلکسیونر ثروتمند همکاری میکنند. این فیلم به خاطر بازیها، فیلمنامه و لحن کمدی سیاهش موردتحسین منتقدان قرار گرفتهاست. ناین کویینز بهعنوان یکی از بهترین فیلمهای آرژانتینی در سینمای این کشور و جهان شناخته میشود. این فیلم جوایز بیشماری از جمله هفت جایزه کندور نقرهای، معادل اسکار آرژانتین را، به دست آوردهاست.
نسخه آمریکایی: مجرم (Criminal)
- کارگردان: گریگوری جاکوبز
- کشور سازنده: امریکا
- سال انتشار: 2004
مجرم یک فیلم درام جنایی است که در سال 2004 به نویسندگی و کارگردانی گریگوری جاکوبز و تهیهکنندگی استیون سودربرگ و جورج کلونی ساخته شدهاست. این فیلم با بازی جان سی رایلی و دیهگو لونا در نقش مردان کلاهبردار، بازسازی «ناین کوئینز» با نقدهای بسیار مثبت است. اگرچه مجرم به اندازه نسخه اصلی موردتحسین منتقدان قرار نگرفتهاست.
5. اعمال شیطانی (Interfrnal Affairs)
- کارگردان: اندرو لاو و آلن مک
- کشور سازنده: هنگ کنگ
- سال انتشار: 2002
فیلمنامه اعمال شیطانی از فیلم تغییر چهره جان وو الهام گرفته شدهاست. این فیلم داستان یک افسر پلیس هنگ کنگی با بازی اندی لاو و یک گانگستر عضو گروه تریاد با بازی تونی لیانگ را دنبال میکند، که هر کدام به گروه دیگری نفوذ میکنند تا جاسوس سازمان خود را شناسایی کنند. این تریلر جنایی به کارگردانی مشترک اندرو لاو و آلن مک، بهخاطر فیلمبرداری و فیلمنامه تاثیرگذارش، متمایز است. این فیلم با وجود اینکه نامزد نشدهبود، به عنوان بهترین فیلم خارجی زبان در هفتاد و ششمین دوره جوایز اسکار انتخاب شد. اعمال شیطانی همچنین تعدادی جوایز بینالمللی از جمله شش جایزه اسب طلایی و هفت جایزه سینمای هنگکنگ را از آن خود کرد.
نسخه آمریکایی: رفتگان (Departed)
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- کشور سازنده: امریکا
- سال انتشار: 2006
رفتگان به عنوان فیلمی که به اعتقاد خیلیها بهترین بازسازی آمریکایی از یک فیلم جنایی بینالمللی است، ساخته مارتین اسکورسیزی است. مارتین اسکورسیزی ابزار اصلی داستان فیلم اعمال شیطانی را به عاریت گرفتهاست، تا روایتی آزادانه بر اساس گروه گنگستری «وینتر هیل گنگ» متعلق به بوستون را بسازد. این فیلم در سال 2006 با بازیگرانی از قبیل؛ لئوناردو دی کاپریو، مت دیمون، جک نیکلسون و مارک والبرگ اکران شد. رفتگان یک موفقیت تجاری و در عین حال موردپسند منتقدان بود، که ۲۹۱.۵ میلیون دلار در باکسآفیس بهدست آورد. این فیلم همچنین برنده جوایز اسکار بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه اقتباسی و بهترین تدوین شد.
4. اولدبوی (Oldboy)
- کارگردان: پارک چان ووک
- کشور سازنده: کره جنوبی
- سال انتشار: 2003
فیلم رفیق قدیمی که در ایران با نامهای پیر پسر و اولدبوی هم شناخته میشود، اقتباسی آزاد از یک مانگای ژاپنی و عمدتاً با الهام از تراژدی یونانی ادیپ شاه است. این فیلم دومین قسمت از سهگانه انتقام ساخته پارک چان ووک، فیلمساز کرهجنوبی است، که زمانی بین اکران فیلمهای همدردی برای آقای انتقام (2002) و بانوی انتقام (2005) منتشر شد. چوی مین شیک در این فیلم نقش مردی را بازی میکند، که به دنبال انتقام گرفتن از زندانبان ۱۵ سالهاش است. این فیلم که جایزه بزرگ جشنواره فیلم کن سال 2004 را به دست آورد، به خاطر صحنههای اکشن تاثیرگذار و خوشساخت خود مورد تحسین قرار گرفته و در جوامع مختلف به عنوان یکی از بهترین فیلمهای ساختهشده در تاریخ سینما شناخته میشود. رفیق قدیمی تجربه شما از سینما را به قبل و بعد از خودش تقسیم میکند.
نسخه آمریکایی: اولدبوی (Oldboy)
- کارگردان: اسپایک لی
- کشور سازنده: امریکا
- سال انتشار: 2013
10 سال پس از اکران پرسروصدای فیلم پیشگامانه پارک چان ووک، اسپایک لی نسخه بازسازی شده رفیق قدیمی را با بازی جاش برولین، الیزابت اولسن و ساموئل ال جکسون کارگردانی کرد. این فیلم در گیشه شکست خورد و عموماً نقدهای منفی دریافت کرد. درواقع بیشتر منتقدان این فیلم را به عنوان یک بازسازی بیاصالت و توخالی از فیلم اصلی معرفی کردند. شاید اینکه نسخه اصلی رفیق قدیمی، یک شاهکار تمامعیار است، باعث شدهاست که رفیق قدیمی اسپایک لی به چشم نیاید.
3. دختری با خالکوبی اژدها (The Girl with the Dragon Tattoo)
- کارگردان: نیلز آردن اوپلو
- کشور سازنده: سوئد
- سال انتشار: 2009
دختری با خالکوبی اژدها، اولین کتاب از مجموعه کتابهای جنایی میلنیوم استیگ لارسون، اولین بار در سال 2009 در قالب فیلم به نمایش درآمد. این فیلم بیشتر در سوئد توسط کارگردان دانمارکی نیلز آردن اوپلو فیلمبرداری شدهاست. داستان فیلم درباره روزنامهنگاری با بازی مایکل نیکویست است که در مسیر شغلی خود به پروندهای جنایی که حلنشده باقی ماندهاست، برمیخورد. البته در این مسیر یک هکر زن با بازی نومی راپاس که همان دختری با خالکوبی اژدها است، به او کمک میکند. دختری با خالکوبی اژدها به لطف ریتم هیجانی و بازی خیرهکننده نومی راپاس برنده جایزه بفتا برای بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان شد. جالب است بدانید نام این فیلم برای سوئدی زبانان درواقع «مردانی که از زنان متنفرند» است.
نسخه آمریکایی: دختری با خالکوبی اژدها (The Girl with the Dragon Tattoo)
- کارگردان: دیوید فینچر
- کشور سازنده: انگلیس
- سال انتشار: 2011
دیوید فینچر، نامزد سه بار جایزه اسکار، نسخه دختری با خالکوبی اژدها را در سال 2011 ساخت و دنیل کریگ و رونی مارا را به جای مایکل نیکویست و نومی راپاس در نقشهای اصلی قرار داد. رونی مارا در این فیلم درست مانند نومی راپاس برای بازی خوب خود شناخته و نامزد جایزه اسکار بهترین بازیگر زن شد. این تریلر رازآلود سه نامزدی اسکار دیگر برای بهترین فیلمبرداری، بهترین تدوین صدا و بهترین میکس صدا دریافت کرد، با این وجود برای بهترین تدوین فیلم برنده شد. لحن سیاه فیلم و موسیقی هیجانانگیز ترنت رزنور و آتیکوس راس به محبوبیت فوقالعاده نسخه فینچر از فیلم کمک کرد، با این وجود خیلی از طرفداران همچنان نسخه اصلی را ترجیح میدهند. در هر صورت، هر دو فیلم موفقیت زیادی به دست آورند؛ نسخه اصلی با سود فروش 104 میلیون دلار و نسخه بازسازی با سود فروش 239.3 میلیون دلار.
2. رازی در چشمانشان (The Secret in Their Eyes)
- کارگردان: خوان خوزه کامپانلا
- کشور سازنده: آرژانتین
- سال انتشار: 2009
رازی در چشمانشان به نویسندگی، کارگردانی، تدوین و تهیهکنندگی فیلمساز آرژانتینی، خوان خوزه کامپانلا، داستان یک افسر قضایی با بازی ریکاردو دارین و مافوقش با بازی سولداد ویلامیل را دنبال میکند. این دو نفر درگیر یک پرونده قتل هستند، که نمیتوانند آن را حل کنند. کارگردانی کامپانلا، فیلمنامه بسیار نمادین و بازیهای استادانه بازیگران؛ باعث شد این فیلم 34 میلیون دلار در باکسآفیس به دست آورد و پس از درام فانتزی نازارینو کروز و گرگ (1975) در رده دوم پرفروشترین فیلم آرژانتینی قرار گیرد. رازی در چشمانشان با برنده شدن در هشتاد و دومین دوره جوایز اسکار برای بهترین فیلم خارجی، به دومین فیلم آرژانتینی تبدیل شد، که این افتخار را به دست آوردهاست. اسکار این فیلم باعث شد آرژانتین به اولین کشور آمریکای جنوبی تبدیل شود، که دو بار جایزه اسکار فیلم خارجی زبان را از آن خود کردهاست. جالب است بدانید اولین فیلم آرژانتینی برنده اسکار، فیلم گزارش رسمی در سال 1985 بود.
نسخه آمریکایی: رازی در چشمانشان (The Secret in Their Eyes)
- کارگردان: بیلی ری
- کشور سازنده: امریکا
- سال انتشار: 2015
بیلی ری، نویسنده و کارگردان، در سال 2015 رازی در چشمانشان را از روی درام جنایی آرژانتینی سال 2009 بازسازی کرد. رازی در چشمانشان با بازی چیوتل اجیوفور، نیکول کیدمن و جولیا رابرتز، موفقیت قابلقبولی در باکسآفیس داشت، اما نقدهای متفاوتی دریافت کرد. درواقع بسیاری از منتقدان معتقدند که این فیلم در مقایسه با نسخه اصلی، حرفی برای گفتن ندارد.
1. به ترتیب خروج از صفحه (In Order of Disappearance)
- کارگردان: هانس پتر مولاند
- کشور سازنده: نروژ
- سال انتشار: 2014
در این فیلم استلان اسکاشگورد نقش پدری را بازی میکند، که به دنبال انتقام خشونتآمیز از گانگسترهای قاچاق مواد مخدر است. این فیلم عموماً نقدهای مثبتی از سوی منتقدان دریافت کرد، که عملکرد اسکاشگورد و لحن کمدی سیاه آن بیشتر از همه مورد تحسین قرار گرفتهاست.
نسخه آمریکایی: تعقیب سرد (Cold Pursuit)
- کارگردان: هانس پتر مولاند
- کشور سازنده: آمریکا
- سال انتشار: 2019
بازسازی فیلم به ترتیب خروج از صفحه با نام تعقیب سرد در سال 2019، به جای نروژ در کلرادو اتفاق میافتد. در این فیلم لیام نیسون در نقش اصلی بازی میکند و تام بیتمن و امی رسوم همبازیهای او هستند. تعقیب سرد مانند نسخه اصلی، به لطف نقشآفرینیهای نقشهای اصلیاش و ترکیبی از طنز و خشونت مورد تحسین قرار گرفتهاست. این فیلم نامزد بهترین فیلم اکشن یا ماجراجویی در چهل و پنجمین دوره جوایز ساترن شد.
منبع: Movieweb