10 فیلم جذاب شبیه ایف (If)
10گزینه تماشایی برای طرفداران اخرین فیلم رایان رینولدز
جدیدترین اثر کارگردانی شده توسط جان کرازینسکی، ایف (If) یک ماجراجویی فانتزی خانوادگی است که داستان دختری 12 ساله به نام بِـا را روایت میکند. بِـا در دنیای اسرارآمیز و جادویی دوستان خیالیاش که به اختصار IF نامیده میشوند گرفتار میشود.
او با تمام وجود تلاش میکند تا برای گروه بزرگی از دوستان خیالی که کودکانشان بزرگ شدهاند و آنها را فراموش کردهاند، همبازیهای جدیدی پیدا کند. در این مسیر، بِـا از قید و بندهای خود رها میشود و با کودک درونش ارتباط عمیقی برقرار میکند و متوجه میشود که تخیل و خلاقیت، فارغ از هر سن و سالی یکی از بزرگترین هدیههای زندگی هستند.
اگرچه فیلم «ایف» با آثار ترسناک پیشین جان کرازینسکی تفاوت قابل توجهی دارد، اما هنوز دنیای سینما مملو از فیلمهای فانتزی استثنایی و دوست داشتنی است که به کاوش در مضامینی مثل تخیل و شگفتیهای دوران کودکی میپردازند. با محبوبیت روزافزون دنیای خلق شده توسط کرازینسکی و شخصیتهای آن و تمایل هرچه بیشتر مخاطبان به تجربهی آثار سرگرم کنندهی آمیخته با تخیل، 10 فیلم شبیه به «ایف» را معرفی کردهایم که بدون شک میتوانند خوراک مناسبی برای تماشاگران این اثر زیبا باشند و عطش سیریناپذیر آنان برای تماشای خلاقیت را فرو بنشانند.
10. درون و بیرون (Inside Out)
- کارگردان: پیت داکتر
- صداپیشگان: کیتلین دیاس، ریچارد کایند، میندی کالینگ
- تاریخ اکران: 2015
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.1 از 10
«درون و بیرون» یک فیلم خانوادگی مفرح است که با رویکردی عمیقا احساسی به موضوع بزرگ شدن و ارتباط با دوران کودکی میپردازد. داستان فیلم در ذهن دختری به نام رایلی رخ میدهد و ماجرا را از دیدگاه احساساتِ شخصیت یافتهای دنبال میکنیم که در سر او زندگی میکنند و راهنمای او در زندگی روزمره هستند. زمانی که خانوادهی رایلی مجبور میشوند تا به خانهی جدیدی در آن سوی کشور نقل مکان کنند، احساسات با یکدیگر متحد میشوند تا در این دوران پرچالش هوای او را داشته باشند.
«درون و بیرون» یک شخصیت دوست خیالی به نام «بِـینگ بانگ» با صداپیشگی ریچارد کیند دارد که تا نیمههای فیلم از او خبری نیست، اما با حضورش در دقایق باقی مانده تبدیل به یکی از برجستهترین و به یادماندنیترین شخصیتهای فرعی پیکسار میشود. این فیلم انیمیشن دوست داشتنی تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا در طول دقایق محدود خود مضامین و مفاهیمی مثل «گذر کردن» و دیگر «نیاز نداشتن به دوست خیالی» در بزرگسالی را به تصویر بکشد و تا حدی در این کار موفق بوده است.
9. لایل، لایل، کروکودیل (Lyle, Lyle, Crocodile)
- کارگردان: ویل اسپک، جاش گوردون
- صداپیشگان: کنستانس وو، وینسلو فگلی، اسکوت مک لری، برت گلمن، شان مندز
- تاریخ اکران: 2022
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.1 از 10
در میان انبوه فیلمهای خانوادگی، این «لایل، لایل، کروکودیل» است که با ظرافتی مثال زدنی، داستانی سادهلوحانه و یک شخصیت بزرگ خلق شده با جلوههای ویژه کامپیوتری، مضامین عمیقی همچون رشد، خودشناسی و یافتن جایگاه در جامعه را باهم ترکیب میکند.
داستان فیلم حول محور خانوادهای به نام پریم میچرخد که پس از نقل مکان به آپارتمان جدیدشان در نیویورک سیتی، با اتفاق هولناکی روبهرو میشوند: یک کروکودیل غولپیکر در اتاق زیرشیروانی زندگی میکند! اما این کروکودیل که لایل نام دارد با یک کروکودیل معمولی فاصلهی زیادی دارد. او اوقات خود را صرف آواز خواندن، حمام کردن و تلاش برای دوستیابی میکند و آنقدر انرژی مثبتی دارد که زمان زیادی طول نمیکشد تا خانوادهی پریم او را عضوی از خانوادهی خود بدانند.
در حالی که موضوع «موجودات خیالی که با کودکان دوست میشوند» در فیلمهای خانوادگی امری رایج است، اما رویکرد منحصر به فرد «لایل، لایل، کروکودیل» آن را به یکی از دستکمگرفتهشدهترین فیلمهای خانوادگی در دوران اخیر تبدیل کرده است. این فیلم با درک مضحک بودن ایدهی محوری خود، یعنی کروکودیلی خواننده آن هم با صداپیشگی شان مندز، خودآگاهی ویژهای دارد و تلاش نمیکند تا از مسیر ماهیت پر از آشوب و سرگرم کنندهی خود منحرف شود.
این پذیرش کامل جنبههای خلاقانهتر و کودکانهتر فیلم، باعث ایجاد شباهتهای بیشتری بین «لایل، لایل، کروکودیل» و «اگر» میشود، شباهتهایی فراتر از آنچه در ابتدا انتظار میرود. هر دو فیلم با جسارت به کاوش در دنیای تخیل میپردازند و به مخاطبان خود یادآوری میکنند که گاه خلاقترین و غیرمنتظرهترین ایدهها میتوانند به زیباترین تجربیات تبدیل شوند.
8. مرد کاغذی (Paper Man)
- کارگردان: کیران مولرونی، مشل مالرونی
- بازیگران: رایان رینولدز، جف دنیلز، اما استون، لیزا کودرو
- تاریخ اکران: 2009
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.5 از 10
در اینکه فیلم «مرد کاغذی» به اندازهی «اگر» مناسب کودکان نیست هیچ شکی وجود ندارد اما انکار شباهتهای این دو فیلم که هردو با محوریت دوست خیالی ساخته شدهاند دشوار است. هر دو فیلم داستان مردی را روایت میکنند که به کمک و راهنمایی دوست خیالی دوران کودکی خود برای هدایت زندگیاش تکیه میکند. در «مرد کاغذی»، ریچارد دان (جف دانیلز) با کاپیتان اکسلنت (رایان رینولدز) همراه است، و در «ایف» کال (با صداپیشگی مارک روفالو) با فرانک (با صداپیشگی پل دانو) دوستی دیرینهای دارد.
با این حال، یک اتفاق غیرمنتظره در زندگی هر دو شخصیت مسیر زندگی آن ها را به کلی تغییر میدهد. در «مرد کاغذی»، دوستی جدید ریچارد با یک نوجوان او را وادار به بازنگری در زندگیاش و درس گرفتن دربارهی بزرگ شدن میکند و در «اگر» هم کال با چالشهای جدیدی در زندگیاش روبهرو میشود که باعث میشود به رابطهی خود با فرانک و نقش تخیل در زندگیاش شک کند.
اینکه رایان رینولدز 15 سال قبلتر از «ایف» شخصیت اصلی یک کمدی دوستمحور بود، یکی از شباهتهای برجستهای است که این دو فیلم را به هم نزدیکتر میکند. علاوه بر این، هر دو فیلم به مضامین خودشناسی و بازنگری در دوران کودکی به منظور بهبود زندگی و دیدگاه در زمان حال میپردازند. البته «مرد کاغذی» این موضوع را با رویکردی بالغانهتر و رکیکتر به تصویر میکشد، در حالی که «ایف» با ظرافت بیشتری به این موضوعات میپردازد و برای مخاطبان در هر سنی مناسب و جذاب است.
- بهترین نفشآفرینیهای رایان رینولدز – از «مدفون» تا «ددپول»
- ۱۰ فیلم که ژانر علمی تخیلی و فانتزی را درهم آمیختند
- 10 فیلم فانتزی تاریک که باید تماشا کنید
7. ماجراهای پسر کوسهای و دختر گدازهای (The Adventures of Sharkboy and Lavagirl)
- کارگردان: رابرت رودریگز
- بازیگران: تیلور دولی، تیلور لاتنر، کیدن بوید، جرج لوپز، ساشا پیترسه
- تاریخ اکران: 2005
- امتیاز IMDb به فیلم: 3.7 از 10
در فیلم «ماجراهای پسر کوسهای و دختر گدازهای»، زوج ابرقهرمان داستان به دنیای واقعی سفر میکنند و از خالق خود، مکس، کمک میخواهند. آنها مکس را به دنیای خیالی شگفتانگیز خود میبرند تا با یک شخصیت شرور و پلید که قصد نابودی تمام رویاها را دارد، مبارزه کنند و به او نشان دهند که برای خاص بودن نیازی به ابرقدرت نیست.
برخلاف فیلمهایی که بر گروهی از دوستان خیالی مختلف تمرکز میکنند، «ماجراهای پسر کوسهای و دختر گدازهای» دنیایی پهناور و رنگارنگ را به مخاطب نشان میدهد که از خلاقیت یک کودک جان گرفته است. این فیلم، شبیه به «ایف»، مفهوم رویارویی با تخیل را بررسی میکند، اما این جنبه از شخصیتها فراتر میرود و مکس را به سفری فضایی میبرد تا سیارهای کامل را که خودش خلق کرده است، کشف کند. همانند سایر فیلمهای دنیای سینمایی خانوادگی رابرت رودریگز، «ماجراهای پسر کوسهای و دختر گدازهای» در هر فریم سرشار از خلاقیت و هرج و مرجی دلپذیر است.
6. خانهای با ساعتی درون دیوارهایش (The House with a Clock in Its Walls)
- کارگردان: الی راث
- بازیگران: جک بلک، الی راس، کیت بلانشت، اوون واکارو
- تاریخ اکران: 2018
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.1 از 10
«خانهای با ساعتی درون دیوارهایش» همانند «اگر»، داستان کودکی را به تصویر میکشد که پس از مرگ یکی از والدینش، ناگهان در دنیایی پرآشوب و جادویی مملو از موجودات و مفاهیم خارقالعاده غوطهور میشود. این فیلم روایتگر داستان پسربجهای 10 ساله به نام لوئیس است که به اجبار نزد عموی مرموز خود، جاناتان (با بازی جک بلک) میرود. در آنجا، لوئیس به راز بزرگ عموی خود پی برده و متوجه میشود که او یک جادوگر است. لوئیس زیر نظر جاناتان به فراگیری فنون جادوگری میپردازد و به زودی مهارتهای او در مواجهه با نیرویی اهریمنی که کل جهان را تهدید میکند در معرض آزمایش قرار خواهد گرفت.
فیلم «خانهای با ساعتی درون دیوارهایش» با بهرهگیری از مفهوم جادو، انبوهی از موجودات خلاقانه و تواناییهای جادویی فراتر از تصور را خلق میکند. این رویکرد به فیلم اجازه میدهد تا با مفاهیم بدیع و طبیعت غیرقابل پیشبینی خود، مخاطب را درگیر کرده و پیامها و مضامین داستان را به شکلی عمیقتر منتقل کند. علاوه بر این، «خانهای با ساعتی درون دیوارهایش» با حفظ تعادل بین خلاقیت و درام، در زمره فیلمهای فانتزی خانوادگی کمپانی امبلین انترتینمنت جای میگیرد و به یکی از متمایزترین آثار این ژانر در سالهای اخیر تبدیل میشود.
5. آلیس در سرزمین عجایب (Alice in Wonderland)
- کارگردان: تیم برتون
- بازیگران: جانی دپ، هلنا بونهم کارتر، میا واشیکوفسکا، ان هتوی
- تاریخ اکران: 2010
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.4
فیلم «آلیس در سرزمین عجایب» به کارگردانی تیم برتون، یک بازآفرینی موفق از اثر کلاسیک دیزنی بود که عصری نوین از بازسازیهای لایو-اکشن را برای این کمپانی رقم زد. برتون با سبک خاص خود و ایجاد دگرگونی و بازتعریف دنیای کلاسیک داستان و شخصیتهای آن برای مخاطبان جدید، انقلابی در این اثر به وجود آورد.
داستان فیلم، ماجراجویی آلیس 19 ساله را دنبال میکند که به سرزمین عجایبی گوتیک و بسیار تیرهتر از آنچه در تصور دارد، سفر میکند. این سرزمین بیشتر از یک رویا، به کابوسی وحشتناک شباهت دارد. آلیس در این دنیای جدید با حیوانات و موجودات سخنگو آشنا میشود و با جلوتر رفتن داستان به تدریج خود را درگیر جنگی دیرینه مییابد و به مهرهای کلیدی در این نبرد تبدیل میشود.
سبک فیلمسازی گوتیک و تیرهی خاص تیم برتون کاملا با دنیای «آلیس در سرزمین عجایب» و شخصیتهای آن همخوانی دارد و به عنوان یکی از تفاسیر تاریک متعدد این داستان کلاسیک عمل میکند. این فیلم بر پایه اثری کلاسیک بنا شده و مضامین و مفاهیم تخیل و حفظ ارتباط با روحیهی کودکانه را به طور عمیقتر بررسی میکند. همانند فیلم «ایف»، «آلیس در سرزمین عجایب» نیز با انبوهی از طراحیهای خلاقانه و تخیلی شخصیتها که هر کدام وحشیتر و منحصربهفردتر از دیگری هستند، مخاطبان را مجذوب خود میکند و امتیاز قابل توجهی کسب میکند.
4. کارآگاه پیکاچو (Pokémon Detective Pikachu)
- کارگردان: راب لتومن
- بازیگران: رایان رینولدز، جاستیس اسمیث، کاترین نیوتون، ریتا اورا، بیل نای
- تاریخ اکران: 2019
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.5 از 10
«کارآگاه پیکاچو» که با محوریت موجودات خلاق و منحصربهفرد ساخته شده، یک کمدی-فانتزی دیگر با حضور رایان رینولدز است که به طرز درخشانی فرنچایز فوقالعاده محبوب «پوکمون» را وارد دنیای لایو-اکشن میکند. داستان فیلم حول محور تیم گودمن (با بازی جستیس اسمیت) میچرخد که پس از شنیدن خبر درگذشت پدرش در یک تصادف رانندگی، راهی شهر بزرگ میشود. تیم در آنجا با پیکاچوی سخنگویی آشنا میشود که فقط او میتواند صدایش را بفهمد و با شکلگیری یک همکاری عجیب میانشان، در یک ماجراجویی مهیج به دنبال حل معمای مرگ پدر تیم میروند.
اگرچه این فیلم شاید نتواند به طور کامل مخاطبان ناآشنا با دنیای پوکمون را با خود همراه کند، اما «کارآگاه پیکاچو» مملو از طراحیهای فوقالعاده خلاقانه برای موجودات مختلف است. تنوع و پیچیدگی دنیای پر از موجودات این فیلم، از پوکمونهای بسیار محبوب مانند پیکاکو و سایداک گرفته تا انتخابهای عمیقتر مانند لودیکولو و لادر، شباهتهایی به دوستان خیالی در فیلم «اگر» دارد. رایان رینولدز نیز در نقش پیکاکو در بهترین فرم خود قرار دارد و با شوخطبعی خاص و دیالوگهای کنایهآمیز همیشگیاش در مورد دنیای وحشی اطرافش، اجرای کمدی کلاسیک دیگری ارائه میدهد.
3. قصههای شبانه (Bedtime Stories)
- کارگردان: آدام شنکمن
- بازیگران: آدام سندلر، راسل برند، ترزا پالمر، کری راسل، گای پیرس
- تاریخ اکران: 2008
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.1 از 10
«قصههای شبانه» یک کمدی-فانتزی دیگر با بازی آدام ساندلر در نقش اسکیتر برونسون است. برونسون رایط عجیبی دارد و داستانهای جادوییِ که شب قبل برای خواهرزاده و برادرزادهاش تعریف کرده، به طرز شگفتانگیزی روز بعد در دنیای واقعی رخ میدهند. او در ابتدا تلاش میکند تا عواقب تخیل آشفته و خیالات غیرقابل پیشبینی خود را مدیریت کند اما به مرور زمان از مزایای غیرمنتظرهی این هدیهی منحصر به فرد بهرهمند میشود و در نهایت به درک عمیقتر درسها و پیامهای داستانهایش در ارتباط با زندگی واقعی خود میرسد.
«قصههای شبانه» به عنوان یکی از بامزهترین فیلمهای ساندلر شناخته میشود و به طرز ماهرانهای بین جنون فزایندهی داستانهای تحقق یافته و تلاشهای مضحک و در عین حال جدی اسکیتر برای کنترل اوضاع، تعادل برقرار میکند. پویایی بین روایتهای خلاقانه و رویایی فیلم و ارتباط نهایی آنها با دنیای واقعی، هستهی اصلی فیلم را تشکیل میدهد و پیامی تأثیرگذار را به مخاطب منتقل میکند. این موضوع شباهتهایی را بین این فیلم با «اگر» و دیگر آثار مشابه در ژانر فانتزی ایجاد میکند، که همگی به قدرت بیحد و مرز تخیل و خلاقیت در زندگی انسان میپردازند.
2. جایی که موجودات وحشی هستند (Where the Wild Things Are)
- کارگردان: اسپایک جونز
- بازیگران: اسپایک جونز، مکس رکوردز، کاترین کینر، جیمز گاندولفینی
- تاریخ اکران: 2009
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.7 از 10
«جایی که موجودات وحشی هستند» که اقتباسی از یک داستان کلاسیک کودکان با همین نام است، داستان مکس کوچولو را دنبال میکند که در تصوراتش از دست مادرش فرار میکند و با قایق به سرزمینی دوردست برای خوشگذرانی و زندگی با موجودات عظیم سخنگو سفر میکند. این موجودات به زودی او را به عنوان پادشاه خود تاجگذاری میکنند و روزها را به بازی، ساختن قلعه و کشف رازهای فراوان سرزمین میگذرانند. با این حال، دیری نمیپاید که مکس باید با واقعیت خود کنار بیاید.
«جایی که موجودات وحشی هستند» بر اساس مفهوم و آرمانهای کلاسیک کتابهای کودکان بنا شده و داستانی عاطفی و قدرتمند از تلاقی میان احتمالات بیپایان با ناامیدیهای دنیای واقعی تعریف میکند. این فیلم به دلیل بزرگسالانه بودن مضامین و پیامهایش، هنگام اکران جنجالبرانگیز شد و همین موضوع آن را برای همهی سنین مناسب نمیسازد؛ با این حال، پیامها و مضامین آن تاثیرگذار و قدرتمند هستند. فیلم «اگر» پیامهای مشابهی دربارهی رابطهی بین فرار از واقعیت و آسیبهای دنیای واقعی به مخاطب انتقال میدهد، اما «جایی که موجودات وحشی هستند» آنها را به کمال میرساند.
1. کریستوفر رابین (Christopher Robin)
- کارگردان: مارک فورستر
- بازیگران: ایوان مکگرگور، جیم کامینگز، هایلی اتول، برانتی کارمایکل
- تاریخ اکران: 2018
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.2 از 10
فیلم کریستوفر رابین صرفا بازسازی لایو-اکشن وینی پو و شخصیتهای دوست داشتنیاش نیست، بلکه نگاهی عمیق به اهمیت تخیل دوران کودکی تا بزرگسالی دارد. این فیلم داستان کریستوفر رابین (با بازی ایوان مکگرگور) را دنبال میکند که حالا به مردی بالغ تبدیل شده و به نظر میرسد روحیهی سرشار از شگفتی دوران کودکیاش را که در جنگل صد ایکری تجربه کرده بود، از دست داده است. اما در این میان، این عروسکهای حیوانات شگفتانگیز و خیالانگیز از گذشتهی او هستند که باید به او اهمیت دوستی و شگفتی را یادآوری کنند.
داستان پراحساس و اصیل کریستوفر رابین که در آن دوستان خیالی به کمک دوست دوران کودکی خود میآیند، یکی از اصول محوری فیلمسازی و ایدهی اصلی این اثر است. هر دو فیلم «کریستوفر رابین» و «ایف» به مفهوم تاثیر شخصیتهای دوران کودکی بر فرد تا بزرگسالی میپردازند و نشان میدهند کسانی که دوستشان دارید هرگز قلب شما را به طور کامل ترک نمیکنند. کریستوفر رابین به لطف رویکرد صمیمانه و دلگرمکنندهاش نسبت به یک مضمون آشنا اما ماندگار، به عنوان یکی از بهترین بازسازیهای لایو-اکشن دیزنی شناخته میشود و به مخاطبان یادآوری میکند که حفظ روحیهی شگفتانگیز دوران کودکی تا چه اندازه در داشتن یک زندگی شاد و پرمعنا اهمیت دارد.
منبع: collider
نام فیلم if مخفف عبارت imagination friend یا دوست خیالی هست که به اختصار نام فیلم را IF گذاشته اند، لطفا اصلاح کنید
واقعا جای انیمیشن سلول قهرمان ( Osmosis Jones ) خالی بود توی لیست