11 ستاره سینما که پیش از اکران آخرین فیلمشان درگذشتند
از اژدها وارد میشود تا شوالیهی تاریکی
متأسفانه، بسیاری از بازیگران شانس لذتبردن از بزرگترین موفقیتهای سینمایی خود را با درگذشت نابهنگامشان از دست دادند. هالیوود پر است از داستانهای غمانگیز ستارههای خوشآتیه و نامداری که خیلی زودتر از آنچه مقدر بود، جانشان را از دست دادند و دنیای سینما را با فقدانشان تنها گذاشتند. بسیاری از این بازیگران مرد و زن، درست پس از اتمام فیلمبرداری یک فیلم یا یک شوی تلوزیونی از دنیا رفتند. توانایی و استعداد بازیگری آنها، به علاوهی کنجکاوی طرفدارانی که قصد وداع با بازیگر محبوبشان، به خاطر خاطرهسازی و هنرنماییهایش در نقشهای پیش از این، را دارند، توانسته آخرین فیلم آنها را به موفقترین نقش کارنامهی حرفهایشان تبدیل کند. در ادامهی این مقاله، چند تن از این بازیگران محبوب را معرفی میکنیم که امروزه بیش از هرچیز آنها را با آخرین نقشهایشان به یاد داریم.
11. جیمز دین در نقش جت رینک؛ فیلم غول (Giant)
- کارگردان: جرج استیونز
- بازیگران: الیزابت تیلور، راک هادسن، جیمز دین، کارول بیکر
- تاریخ انتشار: 1956
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 88 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.6 از 10
جیمز دین مظهر «باحالبودن» است. بهطوری که 67 سال پس از مرگش در یک تصادف رانندگی در سال 1955 آن هم در سن 24 سالگی، هنوز هم پوسترهایی از او میبینید که ظاهر زیبای جاودانهاش را بهخوبی بهتصویر کشیده است. باوجود اینکه دین تنها سه فیلم در کارنامهی کاریاش دارد، اما دوبار نامزد دریافت جایزهی اسکار بهترین بازیگر مرد شده بود و همین مهم او را به یکی از بزرگترین ستارههای سینما در زمان خودش تبدیل میکرد. در سال 1953 و قبل از انتخاب شدنش توسط الیا کازان برای بازی در فیلم «شرق بهشت» (East of Eden)، کسی او را نمیشناخت، اما تنها دو سال بعد، در سال 1955، بزرگترین نقشش را در فیلم «شورش بیدلیل» (Rebel Without a Cause) بدست آورد و قبل از مرگش هم فیلمبرداری آخرین فیلمش، یعنی «غول» (Giant) را به پایان رساند. مرگ نابهنگامی که نقش موثری در ایجاد جایگاه افسانهای او داشت. در این فیلم دین نقش یک مزرعهدار تگزاسی بلندپرواز را بازی میکند که عاشق همسر رئیسش شده و با بازی به یاد ماندنیاش در کنار افراد بزرگی مانند الیزابت تیلور و راک هادسون، اولین بازیگری لقب گرفت که پس از مرگش نامزد دریافت جایزهی اسکار میشود.
10. بروس لی در نقش لی؛ فیلم اژدها وارد میشود (Enter the Dragon)
- کارگردان: رابرت کلوز
- بازیگران: بروس لی، جان ساکسون، رابرت وال، جیم کلی، شی کیین
- تاریخ انتشار: 1973
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 89 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.6 از 10
بروس لی هم دقیقاً مانند دین، بازیگری است که علیرغم گذشت چندین دهه از مرگش، هنوز هم تأثیر فراوانی بر فرهنگ پاپ دارد و تلاش و پشتکار مثال زدنیاش تبدیل به الگویی برای پیر و جوان شده است. او یکی از تاثیرگذارترین چهرههای قرن بیستم است که با ترویج فیلمهای اکشن رزمی به به افراد آسیایی در غرب اعتبار داد. لی در سال 1973 در سن 32 سالگی درگذشت، اما چند پروژهی مهم او از جمله یکی از مشهورترین فیلمهایش یعنی «بازی مرگ» (Game of Death) در سال 1978، و 5 سال پس از مرگش منتشر شد. اما بزرگترین و بهیادماندنیترین فیلم بروس لی که تنها چند ماه پس از مرگش در سینماها اکران شد و بهعقیدهی بسیاری، بهترین فیلم هنرهای رزمی ساخته شده در تاریخ سینما است، فیلم «اژدها وارد میشود» (Enter the Dragon) بود که لی را به نمادی جاودانه در این ژانر محبوب تبدیل کرد. چه کسی میتواند تصویر هیکل روفرم، رقص پای نمادین و خراشهای خونین روی سینهاش را فراموش کند؟ صحنههای مبارزات او در این فیلم هنوز هم پس از گذشت نیم قرن، تماشاگران را ماتو مبهوت میکند و باعث میشود سری به باشگاه هنرهای رزمی بزنید.
9. ویک مورو در نقش بیل کانر؛ فیلم منطقه گرگ و میش: فیلم (Twilight Zone: The Movie)
- کارگردان: جان لندیس، استیون اسپیلبرگ، جو دانته، جرج میلر
- بازیگران: دن اکروید، آلبرت بروکس، اسکتمن کراترز، جان لیسگو، ویک مورو، کاتلین کویینلان
- تاریخ انتشار: 1983
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 59 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.4 از 10
این فیلم وجه تمایز تأسفباری با دو فیلم قبلی لیست دارد، زیرا نه تنها آخرین فیلم بازیگرش بود، بلکه دلیل مرگ او نیز محسوب میشود. در سال 1982، بازیگر کهنهکار سینمای آن زمان ویک مورو (بازیگر فیلمهایی مانند «مبارزه» (Combat) و «خرسهای بدخبر» (The Bad News Bears)) در حال فیلمبرداری پلانهای مربوط به خودش برای یک فیلم آنتولوژی (زیرژانری در فیلمسازی که از چندین فیلم کوتاه مختلف تشکیل شده که اغلب فقط توسط یک موضوع، فرضیه یا رویداد مختلط مختصر به هم گره خوردهاند و برخی اوقات هر قسمت توسط کارگردانی متفاوت کارگردانی میشود) براساس یک شوی تلویزیونی محبوب بود که بخش مربوط به او توسط جان لندیس (کارگردان فیلمهایی مانند «گرگنمای آمریکایی در لندن» (An American Werewolf in London) و «اماکن تجاری» (Trading Places)) کارگردانی میشد. این قسمت مورو را در نقش مردی نژادپرست نشان میداد که بالاخره طعم تبعیض را میچشد. در یک اشتباه فاحش بدلکاری، مورو به همراه دو بازیگر کودک دیگر در حین فیلمبرداری یکی از سکانسها توسط هلیکوپتر کشته شدند. اگرچه این بخش از فیلم دوباره ساخته و در نسخهی نهایی منتشر شد اما یک بازیگر ششدانگ را از سینما گرفت و او را برای همیشه به عنوان یک قهرمان در خاطر همهی ما ثبت کرد.
8. هدر اورورک در نقش کارول آن فریلینگ؛ فیلم ارواح خبیثه 3 (Poltergeist III)
- کارگردان: گری شرمن
- بازیگران: تام اسکریت، نانسی آلن، هتر اورورک، زلدا روبینشتاین،
- تاریخ انتشار: 1988
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 16 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 4.7 از 10
فیلم محصول سال 1982 توبی هوپر، یعنی «ارواح خبیثه» (Poltergeist)، به عنوان یکی از مخوفترین و ترسناکترین فیلمهای تاریخ سینما شناخته میشود. این فیلم یک نقش فوقالعاده جذاب و پر از جزئیات برای هدر اورورک هفت ساله داشت و او نیز با استفاده از فرصت پیش آمده و بازی جذاب، حرفهای و فراتر از سنوسالش در نقش یک دختر بچه که توسط ارواح تسخیر میشود استعدادهایش را به رخ همه کشید. دیالوگ معروف او در این فیلم یعنی: «اونا اینجاااان» یکی از نمادینترین دیالوگهای تاریخ فیلمهای ترسناک سینما است.
شش سال بعد و زمانی که هدر اورورک فیلمبرداری دومین دنباله (قسمت سوم) از این فیلم کلاسیک را شروع کرده و بار دیگر نقش کارول آن که اکنون با عمه و عمویش در شیکاگو زندگی میکند، را بازی میکرد، ناگهان علائم بیماری کشندهای را از خود بروز داد که نهایتا 6 ماه پس از پایان تولید و در سن 12 سالگی جان او را گرفت. طرفداران این فیلم مرگ او را به ارواح خبیثهای نسبت میدهند که او در این فرنچایز با آنها روبرو میشد. آنها اعتقاد دارند که اورورک توسط آنها ربوده شده است. جالب است بدانید که پس از مرگ او، هیچ دنبالهی دیگری برای این فرنچایز ماندگار ساخته نشد.
7. براندون لی در نقش اریک درون؛ فیلم کلاغ (The Crow)
- کارگردان: الکس پرویاس
- بازیگران: براندون لی
- تاریخ انتشار: 1994
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 84 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.5 از 10
شمارهی 7 لیست بازیگرانی که قبل از اکران آخرین فیلمشان مردند به براندون لی تعلق دارد. پسر سوپراستار فقید، بروس لی که در 8 سالگی پدرش را از دست داد و خودش هم درست زمانی که در آستانهی تبدیل شدن به یک سوپراستار بینالمللی قرار داشت، درست مانند ویک مورو و در جریان فیلمبرداری آخرین فیلمش کشته شد. فیلم «کلاغ» (The Crow) که در سال 1994 منتشر شد، روایتگر داستان مردی است که برای گرفتن انتقام از کسانی که نامزدش را کشتهاند، از جهان مردگان به این دنیا بازمیگردد. «کلاغ» در زمان اکران تبدیل به یکی از بزرگترین هیتهای دههی 90 میلادی شد که طرفداران حسابی از آن استقبال کردند. هرچند که تماشای آن با اطلاع از اینکه که ستارهی جوانش در حین تولید فیلم درگذشته کاری بسیار دشوار است. در طول صحنهی تیراندازی شخصیت کلاغ، در اتفاقی عجیب، یک گلولهی واقعی به سمت لی شلیک شد و همین اتفاق قتل او را رقم زد. البته به خاطر اینکه بیشتر صحنههای فیلم قبلاً فیلمبرداری شده بود، سازندگانش توانستند آخرین فیلم لی را نجات داده و با اکران گشتردهی آن پس از مرگ غم انگیزش، او را به یک اسطوره تبدیل کنند.
6. کریس فارلی در نقش بارتولومی هانت؛ فیلم تقریباً مشهور (Almost Heroes)
- کارگردان: کامرون کرو
- بازیگران: پاتریک فوگیت، بیلی کروداپ، کیت هادسون، فرانسیس مکدورمند، جیسون لی
- تاریخ انتشار: 1998
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 5 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.7 از 10
اجرای کریس فارلی در برنامهی تلویزیونی «پخش زنده شنبه شب» (Saturday Night Live) یکی از بهترین بخشهای این برنامه در دههی 90 بود و در سال 1995 و پس حضور در فیلم «تامی کوچولو» (Tommy Boy) ورود موفقیتآمیزی هم به عرصهی فیلمهای بلند داشت. این موفقیت تا جایی پیش رفت که بعد از بازی در فیلمهای موفق و مطرح دیگری مانند «گوسفندان سیاه» (Black Sheep) و «نینجای بورلی هیلز» (Beverly Hills Ninja)، فارلی در آستانهی تبدیلشدن به یک بازیگر برجسته و قابل اعتماد برای ایفای نقشهای فیلمها قرار گرفته بود (او حتی برای حضور در پروژهی «شرک» نیز انتخاب شده بود)، اما زندگیاش بهدلیل مصرف بیش از حد مواد مخدر در اواخر سال 1997 بهپایان رسید. آخرین فیلم او، یک کمدی مفرح همراه با زوج هنریاش یعنی متیو پری بود که داستانی را در دههی 1800 روایت میکرد. اگرچه این فیلم از بهترین آثار کارنامهی کاری کریس فارلی به حساب نمیآمد، اما شش ماه پس از مرگش منتشر شد و گویی این اتفاق بهترین چیز برای طرفدارانی بود که قصد خداحافظی با این کمدین مهربان را داشتند، مردی که تمام زندگیاش را وقف خنداندن مردم کرد.
5. آلیا در نقش آکاشا؛ فیلم ملکهی نفرین شده (Queen of the Damned)
- کارگردان: مایکل رایمر
- بازیگران: آلیا (خواننده)، استوارت توانسند، مارگریت مورو، پل مکگان
- تاریخ انتشار: 2002
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 17 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.2 از 10
آلیا مدل و ستارهی پاپ موفقی بود که که تنها در 21 سالگی چشم تمام جهان را به خود خیره کرده بود. او سپس با بازی در فیلم پرمخاطب «رومئو باید بمیرد» (Romeo Must Die) پا به عرصهی بازیگری گذاشت تا استعدادهایش در زمینهی بازیگری را هم به رخ مردم بکشد. مسیر تبدیل شدن آلیا به یک سوپراستار دنیای سینما در دومین فیلمش هم ادامه یافت و او نقش اصلی را در فیلم «ملکهی نفرینشده» (Queen of the Damned)، که اقتباسی آزاد از اثر آن رایسِ رماننویس به همین نام بود در کنار استوارت تاونسند بازی کرد. قبل از اکران این فیلم اما، آلیا در یک سانحه هوایی در باهاما، هنگامی که از فیلمبرداری موزیک ویدیوی جدیدش بهنام (Rock the Boat) بازمیگشت، به طرز غمانگیزی کشته شد. اگرچه منتقدان علاقهی چندانی نسبت به این فیلم نشان ندادند، اما به لطف محبوبیت شگفتانگیز آلیا، «ملکهی نفرین شده» در اولین آخر هفتهی اکرانش، به رتبهی اول در باکسآفیس رسید و تاریخسازی کرد.
4. هیث لجر در نقش جوکر، فیلم شوالیهی تاریکی (The Dark Knight)
- کارگردان: کریستوفر نولان
- بازیگران: کریستین بیل، مایکل کین، هیث لجر، گری اولدمن، آرون اکهارت
- تاریخ انتشار: 2008
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 94 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 9 از 10
هیث لجر قبلاً به لطف بازیهای بسیار زیبایش در فیلمهایی مانند «10 چیز دربارهی تو که ازشان متنفرم» (10 Things I Hate About You) و «کوهستان بروکبک» (Brokeback Mountain) یکی از محبوبترین بازیگران هالیوودی بود، اما خبر انتخاب او برای بازی در نقش جوکر در دنبالهی دیگری از فیلم «بتمن آغاز میکند» (Batman Begins) به کارگردانی کریستوفر نولان، سروصدای زیادی به پا کرد. هرچند که لجر با اجرای دقیق و پر از ظرافت خود ثابت کرد که تنها انتخاب درست برای این نقش بوده و هنوز هم کسی نتوانسته جوکر را حتی نزدیک به چیزی که او خلق کرد بازی کند. یک اوردوز غیرمترقبه اما در ژانویهی سال 2008 به زندگی لجر پایان داد، آن هم ماهها قبل از اکران فیلمی که او را به یک نماد سینمایی تبدیل کرد. این فیلم رکوردهای باکسآفیس را شکست و به عنوان یکی از بهترین فیلمهای ابرقهرمانی در تاریخ سینما شناخته میشود. همچنین، بازی لجر در نقش جوکر هنوز هم بهعنوان بهترین ورژن از این شخصیت تلقی میشود و درنهایت، جشنوارهی اسکار موافقت کرد که جایزهی اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را پس از مرگش به او اعطا کنند. در کنار اینها لجر جایزهی گلدن گلوب و بفتای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را نیز برای اجرای شگفتانگیزش از آن خود کرد.
3. فیلیپ سیمور هافمن در نقش پلوتارک هونزبی؛ فیلم بازیهای گرسنگی: زاغ مقلد – بخش 1 (Hunger Games: Mockingjay, Part 1)
- کارگردان: فرانسیس لارنس
- بازیگران: جنیفر لارنس، جاش هاچرسون، وودی هرلسون، الیزابت بنکس، لیام همسورث
- تاریخ انتشار: 2014
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 70 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.6 از 10
فیلیپ سیمور هافمن یکی از بزرگترین بازیگران سینما بود و بازی بینقصش در فیلم «کاپوتی» (Capote) گواه این مدعاست، جاییکه هافمن به خاطر اجرای بینظیرش در نقش این نویسنده (ترومن کاپوتی) موفق شد جایزهی اسکار بهترین بازیگر مرد سال 2005 را از آن خود کند. در سال 2013، او به تیم تولید اقتباس یسینمایی از سریال محبوب ژانر young adult (این ژانر غالبا داستانهایی شامل ورود نوجوانان به دنیای بزرگسالان دارد و معمولاً درخصوص مشکلات شخصی و یادگیری قبول مسئولیت حرف میزند) به نام «بازیهای گرسنگی» (Hunger Games) ملحق شد. اولین فیلم از این مجموعه که بشدت مورد توجه نسل جدید و جوانتر تماشاگران سینما قرار گرفت و تأثیری جهانی داشت. با این حال، متاسفانه هافمن در اوج موفقیتهای کاری و حرفهایش جان خود را بر اثر مصرف بیش از حد مواد مخدر از دست داد. اگرچه هافمن قبلاً در سال 2013 در دنبالهی اول این فیلم حضور داشت، اما هر دو قسمت بعدی یعنی «بازیهای گرسنگی: زاغ مقلد – بخش 1» (Mockingjay Part 1) و «بازیهای گرسنگی: زاغ مقلد – بخش 2» (Mockingjay Part 2) پس از مرگش منتشر شدند. هافمن حین فیلمبرداری قسمت دوم این مجموعه درگذشت، آن هم درحالیکه هنوز فیلمبرداری بخش زیادی از صحنههایش باقی مانده بود و کارگردان این فیلم یعنی فرانسیس لارنس، تمایلی برای استفاده از CGI (گرافیک رایانهای) برای ساخت باقی صحنههای این بازیگر فقید نداشت. در عوض، صحنهای که قرار بود داستانش بین کتنیس (با بازی جنیفر لارنس) و پلوتارک (با بازی هافمن) اتفاق بیفتد را جوری تغییر داد که این فقدان تاثیری در آن نداشته باشد و در آن هیمیچ (با بازی وودی هارلسون) نامهای از پلوتارک به کتنیس را میخواند.
2. پل واکر در نقش برایان اوکانر؛ فیلم خشمگین 7 (Furious 7)
- کارگردان: جیمز وان
- بازیگران: وین دیزل، پل واکر، جیسون استاتهام، دواین جانسون، میشل رودریگز،لوداکریس
- تاریخ انتشار: 2015
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 81 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.1 از 10
در اوایل دههی 2000، ستارگان کمی در سینما به بزرگی و محبویت واکر وجود داشت و به لطف نقش دوست داشتنیاش در فرنچایز «سریع و خشمگین» (Fast and the Furious)، مردهای جوان میخواستند شبیهش باشند و خانمها هم غرق در تماشای جذابیت او بودند. واکر همراه با وین دیزل، این مجموعه را به یکی از پردرآمدترین فرنچایزهای سینمایی قرن بیستویکم تبدیل کرد. با این حال، شوروشوق وافر واکر نسبت به سرعت باعث مرگ غمانگیزش شد و او در یک تصادف رانندگی به خاطر سرعت بالا آن هم زمانی که هنوز فیلمبرداری فیلم «خشمگین 7» (Furious 7) به پایان نرسیده بود، کشته شد. این اتفاق شوک عظیمی به تیم تولید و همچنین طرفداران مجموعه وارد کرد و در نهایت قسمت هفتم «سریع و خشمگین» در سال 2015 برای تجلیل از او اکران شد. اگرچه فیلمبرداری بیشتر صحنههای حضور واکر در این فیلم قبل از مرگش انجام شده بود، اما با استفاده از جلوههای بصری و کمک برادرانش بهعنوان هنرپیشههای جانشین، توانستند این فیلم را به اتمام رسانده و به طرفدارانش کمک کنند تا این واقعیت تلخ را بپذیرند. آخرین صحنهی او با دیزل یکی از دلخراشترین خداحافظیهای سینماست.
1. چادویک بوزمن در نقش لوی گرین؛ فیلم بلک باتم ما رینی (Ma Rainey’s Black Bottom)
- کارگردان: جورج سی ولف
- بازیگران: وایولا دیویس، چادویک بوزمن، گلین ترمن، کولمن دومینگو
- تاریخ انتشار: 2020
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 97 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.9 از 10
بوزمن به لطف نقش خاطرهانیز تِچالا در فیلم «پلنگ سیاه» (Black Panther) و چندین فیلم دیگر در دنیای سینمایی مارول، لقب پادشاه فیلمهای اکشن را از آن خود کرد. اما او لیاقت بیشتر از اینها را داشت و با بازیهای ظریف و فراتر از حد انتظارش در مجموعهای از فیلمهای زندگینامهای مردمپسند مانند «42» (42) و «مارشال» (Marshall)، مخاطبان و منتقدان را انگشت به دهان گذاشت. بوزمن در آخرین نقشآفرینیاش، کاراکتر یک نوازندهی گرفتار و آشفته را که در دههی 1920 روزگار میگذراند به تصویر میکشد؛ او و همبازیاش، ویولا دیویس، موفق شدند تا با ایجاد یک شیمی هماهنگ و دلنشین میان یکدیگر، این فیلم را به یکی از آثار موردعلاقهی مخاطبین تبدیل کنند. از بد ماجرا اما بوزمن سه ماه قبل از اینکه نتیجهی درخشان کارش را روی پردهی بزرگ سینما ببیند، بر اثر ابتلا به سرطان رودهی بزرگ درگذشت. «بلک باتم ما رینی» همچنین نامزد دریافت جوایز متعددی در مراسم اسکار شد و خود بوزمن هم به خاطر بازی ماندگارش در این فیلم نامزدی دریافت جایزهی بهترین بازیگر نقش اول مرد را کسب کرد.
منبع: collider
رابین ویلیامز رو نگفتید در شبی در موزه ۳
ریور فینیکس توی فیلم dark blood
کریفیشر هم فراموش نشود قبل از اتمام جنگ ستارگان ۹ فوت کرد توی ۳گانه ی اصلیش هم بود توی ۷و ۸هم بود
پوپک گلدره فقید در سریال نرگس