10 انیمیشن پیکسار که ثابت میکنند تمامشان یک جهان مشترک دارند
مدتی است که تئوریهایی درباره چند انیمیشن پیکسار مطرح شده و در شبکههای اجتماعی دست به دست میچرخد. ایده این است که تمام فیلمهای این استودیو در یک جهان مشترک اتفاق میافتند و علاوه بر این تمام آنها در خدمت یک داستان کلی و بزرگ هستند. این ایده سالها در دنیای مجازی وجود داشته، اما به طور خاص توسط نویسندهای به نام جان نگرونی به اوج خود رسیده است، که تلاش کرده ارتباطات بین این فیلمها را پیدا و آنها را در یک داستان بزرگ و هماهنگ توجیه کند. این شامل قرار دادن فیلمها در یک خط زمانی است که ترتیب انتشار آنها متفاوت است و مفاهیم را از یک عنوان به عنوان دیگر استخراج میکند.
نگرونی در دو کتاب و همچنین در وبسایتش تمام فیلمهای پیکسار را زیر ذرهبین میگیرد. همانطور که انتظار میرود، برخی از ارتباطها در این انیمیشنها مبهم و حاشیهای هستند، اما چند نکته اصلی و مهم هم در بینشان به چشم میخورد. برای اطلاعات بیشتر درباره این تئوری، باید بدانید که احتمالا وارد یک دنیای پیچیده و عمیق خواهید شد که دیدتان را نسبت به انیمیشنها برای همیشه تغییر خواهد داد. در ادامه 10 فیلم پیکسار را بررسی کردیم که ثابت میکند استودیو پیکسار تمام داستانهایش را در یک جهان مشترک روایت میکند.
10. دلیر (Brave)
- محصول: 2012
- کارگردان: مارک اندروز، برندا چپمن
- صداپیشهها: کلی مکدونالد، جولی والترز، کریگ فرگوسن
- امتیاز راتن تومیتوز: 78 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.1 از 10
نقطه اصلی شروع نظریه پیکسار فیلم دلیر است که در سال 2012 منتشر شد. این فیلم تاریخی فانتزی ما را با یک جادوگر آشنا میکند که با جادوی خود میتواند اشیا بیجان را زنده کند. نگرونی فرض میکند که این جادو، پایه و اساس جادوگری در بسیاری از فیلمهای دیگر پیکسار درباره اشیا یا حیوانات انساننما است؛ از جمله داستان اسباببازی (Toy Story)، در جستجوی نمو (Finding Nemo)، راتاتویی (Ratatouille) و غیره. انیمیشن دلیر همچنین به ما نشان میدهد که این جادوگر به جادوی تلپورت کنترل ندارد. اهمیت موضوع زمانی بیشتر میشود که به شما ثابت شود که ممکن است این جادوگر در دیگر فیلمها به اشکال دیگری ظهور کند.
9. راتاتویی
- محصول: 2007
- کارگردان: برد برد
- صداپیشهها: پتن اسوالت، ایان هولم، لو رومانو
- امتیاز راتن تومیتوز: 96 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.1 از 10
نظریه پیکسار بیان میکند که حیوانات سخنگو و هوشمند در سایر فیلمها نتیجه اثرات ماندگار جادوگری است و پیشرفت بزرگ بعدی این ایده در فیلم راتاتویی به وقوع میپیوندد. رمی ثابت میکند که اگر به حیوانات فرصت داده شود میتوانند به سطح فهم و استعدادی نزدیک به انسان برسند. از طرفی هم در پایان، شرور فیلم یعنی سرآشپز اسکینر ناپدید میشود. این نظریه معتقد است که اسکینر دانش و تجربهاش از رمی را به مقامات مربوطه منتقل کرده است، که ممکن است از قبل در حال مطالعه و آزمایش روی این حیوانات سخنگو بوده باشند.
8. بالا (Up)
- محصول: 2009
- کارگردان: پیت داکتر
- صداپیشهها: اد اسنر، کریستوفر پلامر، جردو ناگای
- امتیاز راتن تومیتوز: 98 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.3 از 10
ایستگاه بعدی انیمیشن بالا است، جایی که سگهایی که نمیتوانند صحبت کنند، با استفاده از اسپیکرهای پیشرفته روی قلادههایشان، توانایی سخن گفتن پیدا کردهاند. نگرونی پیشنهاد میکند که چارلز مانتز در انیمیشن بالا این ایده جزیی را بر اساس کشفیات سرآشپز اسکینر توسعه داده است. در همین حال، دلیل شکار پرندهی کوین توسط مانتز هم میتواند نشانهای از نیتهای تاریک او باشد.
در یک یادداشت دیگر، نگرونی نتیجه میگیرد که انیمیشن بالا بعد از راتاتویی اتفاق میافتد و با کمک کوچکی از داستان اسباببازی 3 این موضوع را تایید میکند. در این فیلم، نگاهی گذرا به تابلوی اعلانات اندی داریم که در آن یک کارت پستال از کارل و الی دیده میشود. این یعنی الی در زمان داستان اسباببازی 3 که بعد از راتاتویی ساخته شد هنوز زنده است. متاسفانه، ارتباط دیگر و مهم در انیمیشن بالا کمی تاریکتر است. نگرونی معتقد است که خانه کارل در نهایت توسط شرکت BNL خریداری شده است؛ شرکتی که در فیلمهای دیگر هم بهطور قابل توجهی دیده میشود.
7. وال ای (Wall-E)
- محصول: 2008
- کارگردان: اندرو استنتون
- صداپیشهها: بن برت، الیزا نایت، سیگورنی ویور
- امتیاز راتن تومیتوز: 95 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.4 از 10
به آینده میرویم و به وال ای میرسیم، جایی که میتوانیم تصویر بهتری از روایت کلی که نگرونی پیشنهاد میدهد، بدست آوریم. در این فیلم آیندهنگر، شرکت BNL باعث شده است که جمعیت انسانی در یک دنیای کثیف و دیستوپیایی زندگی کنند که از ظرافت و معنا تهی است. یک مستند کوتاه در این انیمیشن با عنوان تاریخ BNL حتی به ما میگوید که این شرکت بر تمام دولتهای جهان تسلط یافته است. اگر این نظریه درست باشد، به قدرت رسیدن BNL تنها به خاطر جادوی استفاده شده در انیمیشن شجاع ممکن است.
6. شگفتانگیزان (The Incredibles)
- محصول: 2004
- کارگردان: برد برد
- صداپیشهها: کریگ تی نلسن، هالی هانتر، سارا واول
- امتیاز راتن تومیتوز: 97 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 8 از 10
وال ای به وضوح به ما نشان میدهد که آیندهی رباتیک چگونه خواهد بود، اما بر اساس نظریه پیکسار، این بخش از جهان مشترک انیمیشنهای پیکسار از شگفتانگیزان شروع میشود. در اینجا، شخصیت شرور سندروم قادر است تا اتوماسیونهای شگفتانگیزی با هوش مصنوعی و برنامهریزی نظامی ایجاد کند. شاید پیشرفت سریع این هوش مصنوعی با کمک جادوهای باقیمانده از جادوگر و تحقیقاتی که در حال انجام است به دست آمده باشد؟
5. داستان اسباببازی
- محصول: 1995
- کارگردان: جان لستر
- صداپیشهها: تام هنکس، تیم آلن، آنی پاتس
- امتیاز راتن تومیتوز: 100 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.3 از 10
فعالیتهای خرابکارانه سندرم در انیمیشن شگفتانگیزان ما را به انیمیشن داستان اسباببازی میبرد، جایی که نگرونی معتقد است این یک اشتباه یا تصادف نیست که اسباببازیها زندهاند و حرکت میکنند و حرف میزنند. نظریه او نشان میدهد که اسباببازیها به این صورت طراحی شدهاند تا صاحبانشان را مورد تحقیق قرار دهند و قدرتشان را تصاحب کنند. سندرم گفت که ماشینهای او با انرژی نقطه صفر کار میکنند که نوعی انرژی الکترومغناطیسی است که در اطراف ما وجود دارد، اما خارج از محدوده حسی ماست. اسباببازیها میتوانند از این انرژی استفاده کنند و شاید سایر ماشینها هم بتوانند.
با این حال، ما به طور مستقیم رنج روانی را که اسباببازیها پس از هوشمند شدن تجربه میکنند، مشاهده میکنیم و تصور اینکه این امر برای تمام این موجودات که با هوش مصنوعی ارتقا یافتهاند نیز صدق میکند، آسان است. اسباببازیهای سید آمادهاند تا در یک شورش بزرگ علیه او قیام کنند و این ممکن است تنها نوک کوه یخ باشد. طبق نظریه پیکسار حیوانات هوشمند و اشیایی که با هوش مصنوعی حرکت میکنند با قیام علیه انسانها دنیا را به یک جنگ سهجانبه واقعی وادار خواهند کرد که در آن هیچ برندهای وجود ندارد.
4. ماشینها (Cars)
- محصول: 2006
- کارگردان: جان لستر
- صداپیشهها: اوون ویلسون، پل نیومن، بانی هانت
- امتیاز راتن تومیتوز: 73 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.3 از 10
بین فیلمهای معاصر مانند داستان اسباببازی و فیلمهای آیندهنگر مانند وال ای یک ارتباطِ زمانی وجود دارد که از طریق فیلمهایی مانند ماشینها برقرار شده است. در این انیمیشن آثار انسانی کاملا مشهود است، اما هیچ فرد زندهای در آن به چشم نمیخورد. نظریه میگوید این به دلیل آن است که انسانها هماکنون زمین را ترک کردهاند تا از خشونت و محیط زیست ویران فرار کنند و تنها ماشینها و حیوانات در خرابهها زندگی کنند. لایتنینگ مککویین و دوستانش به نظر نمیرسد که خیلی ناراحت باشند، اما برای ما معلوم نیست که آیا این فیلمها قرنها بعد از آن همه درگیریها اتفاق میافتند یا خیر.
3. زندگی یک حشره (A Bug’s Life)
- محصول: 1998
- کارگردان: جان لستر، اندرو استنتون
- صداپیشهها: دیو فولی، کوین اسپیسی، جولیا لوییس دریفوس
- امتیاز راتن تومیتوز: 92 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.2 از 10
تا اینجای مطلب شاید اینطور به نظر برسد که وال ای اوج و نقطه پایان جهان مشترک پیکسار است، اما هنوز کار تمام نشده است. فیلم وال ای با نگاهی امیدوارکننده به اینکه زندگی به سطح سیاره زمین بازمیگردد پایان یافت، زیرا وال ای درختی را کاشت که ریشه دوانید و شکوفا شد. آن درخت خیلی شبیه به درختی است که در فیلم زندگی حشره میبینیم، فیلمی که دنیای آن پر از زباله و حشرات است، اما به طرز شگفتآوری هیچ انسانی در آن دیده نمیشود.
اگر این نظریه درست باشد، اولین فیلم پیکسار ممکن است خیلی دیرتر از زمانبندیاش بعد از وقایع وال ای قرار داشته باشد. منطقی است که حشرات در بقایای آلوده زمین شکوفا شوند و قبل از اینکه انسانها بتوانند به طور گسترده بازگردند، در آنجا رونق بگیرند. بزرگترین مشکل با این ایده، کمبود قابل توجه رباتها در فیلم است، اما اگر به اینجا رسیدهاید، احتمالا آمادهاید که این موضوع را نادیده بگیرید.
2. کارخانه هیولاها (Monsters, Inc)
- محصول: 2001
- کارگردان: پیت داکتر، لی آنکریچ، دیوید سیلورمن
- صداپیشهها: جان گودمن، بیلی کریستال، استیو بوشمی
- امتیاز راتن تومیتوز: 96 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.1 از 10
بعد از تکنولوژی پیشرفته و جهشهای جادویی میرسیم به جامعهای از هیولاها که کارشان ترساندن است. نظریه پیکسار معتقد است که دنیای سالی در انیمیشن کارخانه هیولاها در واقع آینده دور است و درهایی که برای ترساندن کودکان استفاده میکنند، در واقع ماشینهای زمان هستند. آنها به گذشته سفر میکنند، یعنی زمانی که انسانها هنوز فراوان بودند و از ترس یا خنده آنها برای تامین انرژی جامعه آیندهنگر خود استفاده میکنند.
1. درون و بیرون (Inside Out)
- محصول: 2015
- کارگردان: پیت داکتر
- صداپیشهها: ایمی پولر، فیلیس اسمیت، ریچارد کایند
- امتیاز راتن تومیتوز: 98 از 100
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.1 از 10
چه شما به نظریه پیکسار اعتقاد داشته باشید یا نه، ارتباط بین کارخانه هیولاها و درون و بیرون کاملا واضح است. ترس و خوشحالی میتوانند بهعنوان منابع انرژی مورد استفاده قرار بگیرند زیرا احساسات در جهان پیکسار قدرتی رازآلود دارند و تقریبا شبیه ماشینهای دائما در حال حرکت هستند. با بررسی پیچیدگیهای درونی شخصیتی مانند رایلی، میبینیم که واقعا در ذهن یک فرد چه اتفاقی میافتد و دشوار است که این را به کل جهان انیمیشنهای پیکسار تعمیم دهیم. با این حال شاید در فیلمهای آینده شاهد ادامهی این خط داستانی و داستانهای مرتبط باشیم.
منبع: comicbook