یکی از بهترین ویژگیهای اندروید، قابلیت شخصی سازی و انعطاف پذیری آن در اعمال تغییرات است. اندروید به وسیله امکانات و عملکردهای مختلفی که در بخش تنظیمات آن تعریف شده است و با هر نسخه جدید به آنها افزوده میشود به شما این امکان را میدهد تا از آن به شیوهای که دوست دارید استفاده کنید. اما برای بعضیها، این کافی نیست. به همین دلیل بسیاری از ما برای دستیابی به کنترل کامل بر دستگاههای خود، تصمیم به روت کردن اندروید میگیریم.
این موضوع به نظر وسوسه برانگیز میرسد، اما اگر کمی درباره «هک کردن» گوشی عزیز (و احتمالاً بسیار گرانقیمت) خود دچار اضطراب شدهاید، پس این نوشته را تا آخر بخوانید. ما در این مطلب هرچیزی که لازم است درباره روت کردن اندروید بدانید را نوشتهایم.
فهرست این مقاله (با کلیک روی هر عنوان به آن قسمت منتقل می شوید) :
روت کردن اندروید یعنی چه؟
روت کردن اندروید به معنی در دسترس قرار گرفتن یک سری دستورات، فولدرها و فایلهایی است که در حالت عادی برای کاربران اندروید فعال نیست. در واقع با روت کردن «فایلهای سیستمی» باز شده و در دسترس کاربر عادی قرار میگیرد. این موضوع ممکن است کمی شما را بترساند اما این کار مانند ارتقا یافتن شما از یک کاربر ساده به یک مدیر کل است؛ مدیر کلی که آزادی و کنترل کامل بر تمام عملکردهای تلفن همراه خود را دارد و البته مسئولیت ریسک تصمیماتش را هم بر عهده میگیرد.
با روت کردن میتوانید اپلیکیشنهایی که نیاز به دسترسیهای ویژه و بیشتر از معمول دارند را بر روی گوشی یا تبلت اندرویدیتان نصب کنید یا برنامههایی که توسط سازندگان دستگاه یا شرکتهای مخابراتی در سیستم عامل وجود دارند را به راحتی حذف کنید. به علاوه میتوانید سفارشی سازیهای خاصی را برای اندرویدتان انجام دهید، مثلا فونتهای زیبا و متفاوتی نصب کنید.
دستگاه اندرویدی را روت کنیم یا نه؟
سوال بعدی این است که آیا باید اندروید را روت کنیم یا نه، اصلا سمت همچین کار به نظر پیچیدهای هم نرویم؟ جواب این سوال البته بستگی به میل شخصی شما دارد، اما دلایل قانع کننده برای هر دو سمت این سوال وجود دارد.
اگر اندرویدتان را روت کنید، دسترسیهای بیشتری به تعدادی امکانات و ویژگیهای جالب خواهید داشت و گزینههای سفارشی سازی جذابی در احتیارتان قرار میگیرد. همچنین با این کار میتوانید گوشیهای هومشند قدیمی را مدتهاست هیچ آپدیتی دریافت نکردهاند را به نسخههای جدید تر اندروید ارتقا دهید. در ادامه چند مزیت روت کردن اندروید را میگوییم:
- کاهش مصرف باتری
- کنترل بر عملکرد CPU برای بالا بردن سرعت عملکرد دستگاه
- متوقف کردن تبلیغات در برنامهها
- تغییر شکل و اندازه فونتها و آیکونها و همچنین تغییر رنگ صفحه نمایش
- امکان تهیه بک آپ جامع از اندروید
از طرف دیگر روت کردن اندروید اگر به درستی انجام نشود، میتواند به دستگاه آسیبهای جدی وارد کند.
آیا روت کردن به دستگاه آسیب میرساند؟
حقیقت این است که در روت کردن اندروید بعضی خطرات احتمالی وجود دارد. مثلا اگر یکی از مراحل به هر دلیلی اشتباه انجام شود، احتمال اینکه دستگاه خراب شود وجود دارد. روت کردن در بعضی دستگاهها سادهتر و امنتر است اما اگر به اندازه کافی مطمئن نیستید که میتوانید این کار را بدون نقص انجام دهید، شاید بهتر باشد که از روت کردن اندروید بگذرید یا آن را به یک شخص با تجربه بسپارید.
علاوه بر این ، روت کردن میتواند باعث بروز برخی مشکلات در بروزرسانیهای رسمی گوشی OTA شود. گاهی اوقات، یک بروزرسانی تنظیمات قبلی روت را مسدود میکند و یا حتی بروزرسانیها با مشکل مواجه شده و انجام نمیشوند. هرچند که معمولاً نصب یک نرم افزار جدید به صورت دستی پس از روت کردن بدون مشکل انجام میشود.
به غیر از این موارد، میتوان گفت به طور کلی روت کردن اندروید کار چندان پیچیده و خطرناکی نیست. اگر آن را به درستی انجام دهید و بعد کافیست از اندرویدتان به خوبی محافظ کنید. از آنجایی که با روت کردن، شما فایلهای سیستمی اندروید را در دسترس قرار میدهید لازم است تا از ورود ویروس و بدافزار به اندروید جلوگیری کنید. به عبارت دیگر پس از روت کردن اندروید باید قبل از نصب هر برنامه، از مورد تأیید بودن سازنده آن مطمئن شوید و این موضوع با نصب برنامهها از استورهای اندرویدی معتبر به راحتی انجام میشود.
آیا روت کردن گارانتی دستگاه را از بین میبرد؟
باید بدانید که روت کردن، گارانتی محصولات بسیاری را از بین میبرد. در واقع بهتر است اینطور بگوییم که هیچ سازندهای علاقه ندارد محصولاتش را در معرض دستکاری و احتمال خرابی قرار دهد، بنابراین در صورتی که تغییر بزرگی مانند روت کردن در محصول اتفاق بیافتد، گارانتی آن از بین میرود.
البته برنامههای unroot ساخته شدهاند تا اگر به هر علتی خواستید دستگاه روت شده را به حالت اولیه برگردانید، این کار را برای شما انجام دهند اما گاهی اوقات نشانههایی از روت شدن در سیستم عامل شما باقی میماند که از چشم شرکتهای ارایه دهنده خدمات گارانتی دور نخواهد ماند. به همین دلیل است که افراد محافظهکار تر معمولا دستگاههای تازه خریداری شده و دارای گارانتی را روت نمیکنند و اکثرا این کار برای دستگاههای قدیمی که گارانتی آنها گذشته است انجام میشود. روت کردن دستگاههای قدیمی اگر با موفقیت انجام شود، مثل برگرداندن آنها به زندگی میماند چون میتوانید در حالی که دیگر برای آنها از سمت شرکت سازنده آپدیتی انجام نمیشود، نسخه جدید اندروید را نصب کنید و دوباره از آنها حداقل به عنوان دستگاه دوم استفاده کنید.
چطور دستگاه اندرویدیمان را روت کنیم؟
بعد از تمام این توضیحات اگر تصمیم گرفتید که دستگاهتان را روت کنید پس تمام دقتتان را به کار بگیرید و در این آموزش همراه ما باشید.
همین ابتدای کار این خبر بد را به شما بدهیم که متأسفانه هیچ دستور کار ثابتی برای روت کردن نسخههای مختلف اندروید، بر روی دستگاههای مختلف با برندهای مختلف وجود ندارد.
خبر خوب این است که در بسیاری از موارد، روت کردن بسیار آسانتر از گذشته است. در حقیقت، سادهترین روش معمولاً استفاده از یک برنامه ساده روت است. برنامههای روت برنامههایی هستند که به شما اجازه می دهند اندروید را تنها با یک کلیک روت کنید. دو برنامه روت کردن قوی و محبوب را در ادامه به شما معرفی میکنیم که میتوانید آنها را از همین صفحه دانلود کنید:
سازنده:super.apps2
حجم: ۳ مگابایت
سازنده:destinyay
حجم: ۵ مگابایت
بعد از نصب هرکدام از آنها، ابتدا چک کنید که با گوشی و اندروید شما سازگار هستند یا نه و بعد از تایید، روت کردن دستگاه شما آغاز میشود. این سادهترین روش برای روت کردن اندروید است که در بسیاری از دستگاهها جواب میدهد. با این حال لازم است بدانید که بعضی از برنامههای روت کردن شامل تبلیغات هستند و نوتفیکیشن به دستگاه شما ارسال میکنند.
اگر تا اینجا گزینه استفاده از برنامههای روت برای شما به اندازه کافی جذاب نیست، موضوع کمی پیچیده میشود و باید به دنبال راهکارهای خاصی برای روت کردن دستگاه خود باشید. اینجا لازم است که از کامپیوتر شخصیتان استفاده کنید و با نصب نرم افزارهای مخصوص مانند ODIN برای دستگاههای سامسونگ و وصل کردن دستگاه با استفاده از اتصال USB، کار روت کردن را انجام دهید. بهترین بخش این روش این است که در طی این مسیر چیزهای زیادی یاد خواهید گرفت.
پیشنهاد ما این است که قبل از شروع روت کردن به این روش، عبارت «روت کردن {نام دستگاهتان}» یا عبارت انگلیسی root [YOUR DEVICE NAME HERE] را گوگل کنید و چند منبع مختلف که در ابتدای نتایج ظاهر میشوند را بخوانید و یا به XDA Developers بروید؛ بسیاری از بهترین برنامههای روت کردنی که این روزها وجود دارند را توسعهدهندگانی که در این سایت فعالیت میکنند ساختهاند.
یکی دیگر از مهمترین کارهایی که قبل از روت کردن دستگاه باید انجام دهید، گرفتن یک بک آپ جامع و گذاشتن آن در یک مکان امن است! بعد از این کار دوباره دستورالعملها را بخوانید، چند نفس عمیق بکشید و کار را شروع کنید. لازم است خونسردی خودتان را در تمام مراحل حفظ کنید چون حقیقت این است که میخواهید دکمه قرمز خطر را فشار دهید. اگر همه چیز به خوبی پیش برود وارد دنیای اندرویدهای روت شده میشود و در آنجا چیزهای بسیار زیادی در مورد نحوه کار اندروید یاد خواهید گرفت و همینطور میفهمید که دستگاه هوشمند شگفتانگیزتان چطور کار میکند و چقدر قابلیتهای گسترده و هیجانانگیزی دارد.
نصب کاستوم رام
بعد از روت کردن اندروید، کاری که معمولا انجام میشود نصب یک کاستوم رام (custom ROM) است. کاستوم رامها در واقع همان سیستم عامل گوشی هستند که توسط توسعه دهندگان مختلف در آنها تغییراتی برای بهینهتر شدن داده شده است؛ بنابراین متفاوت با سیستم عامل اصلی اندروید هستند و تنوع بیشتری دارند. مزایای کاستوم رامها به طور خلاصه بروز رسانیهای سریعتر نسبت به سیستم عامل اصلی، تنوع بالا در ظاهر و عملکرد ها و سرعت بسیار بالاتر هستند.
جمع بندی
حالا دیگر همه چیز به انتخاب شما بستگی دارد. روت کردن یک راه مناسب و معمولا ساده برای استفاده بهتر و حرفهایتر از دستگاه اندرویدی شماست. هرچند همانطور که قبلا گفتیم ممکن است ریسکهایی را هم همراه داشته باشد.
اگر تجربه روت کردن دستگاهتان را دارید برای ما بگویید که از این انجام این کار راضی هستید یا به نظر شما به زحمتش نمیارزد؟