از فناوری لای-فای (Li-Fi) و کاربردهایش چه می‌دانید؟

اینترنت بی‌سیم سریع‌ و ایمن‌

Li-Fi، نوعی فناوری است که به ما دسترسی سریع‌تر و ایمن‌تری به اینترنت بی‌سیم می‌دهد. این فناوری حتی در محیط‌های شلوغ که  Wi-Fi  استفاده‌های سنگینی می‌شود؛ به‌خوبی عمل می‌کند. Li-Fi، جایگزینی برای Wi-Fi نیست، بلکه یک فناوری تقویت‌کننده است که می‌تواند در کنار وای فای کار کند و طیف بیشتری را برای استفاده دستگاه‌ها ارائه دهد. این فناوری، همچنین راهی برای محدود کردن دسترسی به شبکه است. ماهیت آن نیز مبتنی بر نور است.

Li-Fi این پتانسیل را دارد که نه تنها روش آنلاین شدن همه ما را متحول کند، بلکه حتی می تواند جایگزین انبوه کابل‌ها شود که ستون فقرات اینترنت مدرن را تشکیل می‌دهند.

Li-Fi چیست؟

Li-Fi مخفف Light Fidelity بوده و یک سیستم ارتباطی است؛ که از نور به جای امواج رادیویی برای انتقال داده ها استفاده می‌کند. یک شبکه Li-Fi از لامپ‌های LED مادون قرمز برای انتقال و دریافت داده‌ها استفاده می‌کند و از مدولاسیون‌هایی در شدت نور برای ایجاد سیگنال دیجیتالی و انتقال اطلاعات، میان دستگاه‌های مختلف شبکه استفاده می‌کند.

Li-Fi  سرعتی فوق العاده  داشته که این سرعت تا 100 گیگابایت بر ثانیه می‌رسد و به مراتب سریعتر از Wi-Fi سنتی است.در اصلاحیه جدید IEEE 802.11bb، درباره مشخصات Wi-Fi که پشتیبانی Li-Fi در آن افزوده شده، فناوری Li-Fi را با حداقل توان 10 مگابیت در ثانیه و حداکثر توان 9.6 گیگابیت بر ثانیه رتبه بندی می‌کند. بدین ترتیب لای فای، در حال حاضر تقریباً در همان محدوده Wi-Fi 6 قرار می‌گیرد.

با توجه به اینکه Li-Fi مبتنی بر نور است، برای حفظ اتصال به شدت به خط دید وابسته است. اگرچه سیگنال می‌تواند از دیوارها و اشیاء دیگر منعکس شود، اما به شدت تحت تأثیر موانع بوده و حداکثر برد آن حدود 10 متر است.

هنگامی که Li-Fi در خانه‌ها، به عنوان یک لایه اتصال ثانویه مورد استفاده قرار گیرد، سرعت انتقال سریع‌تر و امکان اتصال دستگاه‌های بیشتری به یک روتر، بدون کاهش سرعت اتصال را فراهم می‌شود. Li-Fi همچنین در محیط‌هایی که امکان تداخل داده و اطلاعات وجود دارد و در عین‌حال حفظ آن‎‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است، مانند بیمارستان‌ها، مدارس و مؤسسات مالی استفاده شود.

استفاده از این تکنولوژی برای دیتا سنترها نیز مفید خواهد بود. Li-Fi می‌تواند برای انتقال داده‌ها در فواصل کوتاه، جایی که کابل‌های در حال اجرا بسیار پیچیده یا پرهزینه هستند استفاده شود؛ چراکه  Wi-Fi  در این وضعیت، بیش از حد ناامن یا مستعد تداخل است.

یکی دیگر از کاربردهای Li-Fi، در فرستنده ها و گیرنده های بی‎سیم واقعیت مجازی است. با توجه به اینکه تنظیمات بی‌سیم VR به‌گونه‌ای است که در برد کوتاه مورد استفاده قرار گیرد؛ اما به پهنای باند بیش از حد نیاز داشته باشد، Li-Fi  در آینده می‌تواند راه حل ایده آل برای PCVR  باشد.

آیکون برنامه ضد هک وای فای

ضد هک وای فای

حجم:۱.۱ مگابایت

دانلود برنامه ضد هک وای فای

Li-Fi چگونه کار می‌کند؟

نحوه کار Li-Fi

Li-Fi با استفاده از لامپ های LED مادون قرمز، برای ارسال و دریافت پالس‌های نوری که نامرئی هستند، کار می کند. شدت این پالس ها میلیاردها بار در ثانیه مدوله می شوند و با استفاده از همین مدولاسیون‌هایی است که گیرنده‌ها می‌توانند به صورت کاملا بی‌سیم ردیابی و به داده ها تبدیل شوند.

این فناوری، بی‌شباهت به روشی که Wi-Fi با امواج رادیویی کار می‌کند نیست، به جز اینکه امواج رادیویی می‌توانند راحت تر از موانع عبور کنند. Li-Fi نیز تا حدودی می‌تواند این کار را انجام دهد، اما بیشتر به خط دید متکی است که محدوده و توانایی های آن را در خارج از خانه ها و ادارات با پلان باز محدود می‌کند.

 یکی از ایده استفاده از فناوری لای فای، سیستم روشنایی مجهز به Li-Fi در سقف است. بدین ترتیب، امکان اتصال داده از طریق زیرساخت برق موجود در خانه را فراهم می‌شود و سپس از اتصالات نوری Li-Fi برای انتشار داده ها به صورت بی‌سیم در دستگاه‌ها استفاده می‌شوند.

مزایای Li-Fi

Li-Fi ، فرکانس بیشتری نسبت به امواج رادیویی دارد؛ بدین ترتیب کانال‌های همزمان بسیار بیشتری را نسبت به شبکه‌های Wi-Fi سنتی راه‌اندازی می‌کند. این ویژگی در مورد Li-Fi به دلیل برد محدود آن، باعث می‌شود که کمتر در معرض تداخل سایر دستگاه‌ها یا شبکه‌ها قرار گیرد. روترهای لای فای، داخل دیوارهای ساختمان احاطه می‌شوند، در نتیجه بعید است که تداخلی از دیگر شبکه های Li-Fi وجود داشته باشد. Li-Fi، به همین علت در محیط‌های مرکز داده شلوغ، مفید  خواهد بود؛ دقیقا در  جایی که یک فرستنده و سیستم گیرنده Li-Fi می‌تواند جایگزین کابل‌ها یا شبکه‌های بی سیم شود.

این فناوری، از امنیت بالایی برخوردار است؛ زیرا دسترسی به یک شبکه Li-Fi در یک ساختمان غیرممکن است، مگر اینکه شما نیز در آن ساختمان باشید، یا نوعی نشتی از پنجره یا چیزی مشابه پیدا کنید.

Li-Fi سرعت انتقال داده‌ای تا 100Gbps دارد. این تقریباً 10 برابر سریع‌ترین شبکه‌های Wi-Fi و سریع‌تر از برخی از سریع‌ترین اتصالات اینترنت سیمی است. با این حال این سرعت، تا قبل از استفاده از LI-Fi، بیشتر تئوری است تا عملی. استاندارد IEEE 802.11bb اولین گام در ارائه فناوری Li-Fi به بازار است و حداکثر توان خروجی آن 9.6 گیگابیت بر ثانیه و تقریباً همان سرعت  Wi-Fi 6 است.

معایب Li-Fi

انتقال Li-Fi تداخل کم‌تری با سایر شبکه ها دارد، اما اشیاء فیزیکی مانند دیوارها یک مشکل واقعی برای آن‌ها به‌حساب می‌آیند. اگر چه سیگنال نور اگر به درستی پیکربندی شود و دیوارها سطحی با انعکاس کافی داشته باشند، در حالت ایده آل به یک خط دید نیاز دارد تا در اوج راندمان و عملکرد کار کند. نیاز به خط دید، حداکثر برد شبکه‌های Li-Fi را به حدود 10 متر محدود می‌کند؛ که بسیار کوتاه‌تر از اکثر شبکه‌های Wi-Fi و بعضی از توانمندترین شبکه‌های سیمی است.

Li-Fi همچنین با هیچ یک از سخت افزار شبکه مبتنی بر Wi-Fi سازگار نیست؛ بنابراین اگر می‌خواهید از یک شبکه Li-Fi به جای یا مانند شبکه فعلی خود استفاده کنید، به سخت افزار کاملاً جدیدی نیاز خواهید داشت. اگر قبلاً خانه خود را با لامپ‌های هوشمند ارتقا داده باشید، انجام مجدد این کار برای Li-Fi می تواند واقعاً گران باشد.

بدتر از آن، این است که گزینه های بسیار کمی برای سخت افزار شبکه Li-Fi وجود داشته و عملاً هیچ دستگاهی از آن پشتیبانی نمی‌کند.

آیکون برنامه Wifi Analyzer

Wifi Analyzer

حجم:۱.۸ مگابایت

دانلود برنامه آنالیز وای‌فای

چه زمانی می‌توانیم از Li-Fi استفاده کنیم؟

از اواسط سال 2023، می‌توانید دستگاه‌ها و روترهای Li-Fi را از برخی تولیدکنندگان منتخب خریداری کنید. با تصویب استاندارد IEEE 802.11bb، اکنون برای سازندگان این امکان وجود دارد که دستگاه‌هایی بسازند که با Li-Fi و Wi-Fi به‌طور همزمان کار کنند. با توجه به اینکه اکثر طرفداران Li-Fi آن را به عنوان چیزی برای پشتیبانی از Wi-Fi  می بینند، احتمالاً قبل از اینکه این فناوری مورد استفاده قرارگیرد، نیاز به تولید روترها و دستگاه‌های ترکیبی Wi-Fi/Li-Fi خواهیم داشت.

امیدواریم که در سال‌های آینده، تولیدکنندگان روترهای سازگار با Wi-Fi و Li-Fi را به‌طور همزمان ارائه دهند. این روترها می‌توانند از هر دو سیستم به طور همزمان برای عملکرد بهتر، افزونگی بیشتر و همچنین در سناریوهایی که سیستم دوگانه وجود ندارد، استفاده کنند. برخی از سازندگان متعهد شده‌اند که اولین روترهای Li-Fi را قبل از پایان سال 2023 راه اندازی کنند.

منبع: digitaltrends

دکمه بازگشت به بالا
دانلود مایکت ×