8 پیام مهم در انیمههای استودیو جیبلی
زندگی جاری در دنیای انیمهها
استودیو جیبلی توسط هایائو میازاکی انیماتور مشهور ژاپنی تاسیس شد. جذابیت بینالمللی انیمههای استودیو جیبلی در نهایت منجر به این شد که لقب «پدرخوانده انیمیشن ژاپنی» در مقابل انیمیشنهای والت دیزنی به میازاکی داده شود.
میازاکی و استودیو جیبلی داستانسرایان چیرهدستی هستند که برشی از زندگی عادی را به لحظاتی ماندگار و تماشایی تبدیل میکنند. رویکرد ارگانیک استودیو با انیمیشنهای دستی، استوریبردهای بداهه، و شخصیتهای زمینی و جهانسازیهای خلاقانه، اصیلترین و عاقلانهترین پیامهایی را که میازاکی در فیلمهای انیمیشنی پنهان کرده است، ارائه میکند. در این مطلب به 8 پیام مهم در انیمههای استودیو جیبلی اشاره کردیم.
- هرآنچه باید از انیمه How Do You Live بدانید
- 15 انیمه تماشایی که تولید استودیو جیبلی نیستند
- 10 شرور انیمیشنهای دیزنی که باید فیلم اختصاصی خودشان را داشته باشند
8. «شهر اشباح» (Spirited Away)- به خودت وفادار بمان
«شهر اشباح» دنیای میانه را در تضاد با تطبیقپذیری مدرن و محافظهکاری فرهنگی به تصویر میکشد. چیهورو و خانوادهاش به محلهای نقل مکان میکنند، اما از مسیری میگذرند که در آن ارواح شینتو فولکلور ژاپنی فراوان است. ارواح حریص و پرخور والدین چیهورو را به مصرف غذای بیش از حد و افراطی تشویق میکنند.
جادوگر یوبابا آنها را به خوک تبدیل میکند و به چیهورو اجازه میدهد تا در حمام او کار کند تا قبل از اینکه او و والدینش فراموش کنند که چه کسی هستند، آزادی خود را به دست آورند. پیام فانتزی انیمه این است که در مواجهه با تغییرات ظالمانه به ذات خود وفادار بمانید.
7. مدفن کرمهای شبتاب (Grave of the Fireflies)- اهمیت دادن و مراقبت کردن لازمه بقا است
«مدفن کرمهای شبتاب» در ابتدا یک فیلم ضد جنگ معرفی میشود، چون دو یتیم را در پی بمباران شهر کوبه در طول جنگ جهانی دوم به تصویر میکشد که تلاش میکنند خود را از آوارگی نجات دهند. تلاش برادر و خواهر برای بقا نشاندهنده زندگیهای بیگناهی است که به خاطر وضعیتهای این چنینی (جنگ و ویرانی) از دست رفتهاند.
هر دو این بچهها با تصور زندگیهایی که قبلا داشتند و حالا از دست دادهاند دست و پنجه نرم میکنند. آنها مجبور بودند امکانات و نیازهای بدیهی زندگی را قربانی کنند و به خاطر حداقل داشتههایشان شکرگذار باشند. این انیمیشن تراژیک این پیام را منتقل میکند که اهمیت دادن به دیگران لازمهی بقا است.
6. همسایه من توتورو (My Neighbor Totoro)- زندگی مثل یک انیمیشن معنوی است
شخصیت اصلی انیمه «همسایه من توتورو» به نوعی سمبل استودیو جیبلی است. دو دختر با روح خانهای به شکل خرگوش که فقط در مواقع مناسب ظاهر میشود دوست میشوند. طی یک سری اتفاقات، زندگی ساده توتورو و ارزشهای شهری خانواده یکدیگر را تکمیل میکنند. بدون انتظار، بدون قضاوت، فقط دوستیهایی بین این دو شکل میگیرد که طبیعت بهتری را برای هر کدام رقم میزند. این فیلم یک فصل مشترک معنوی است که فانتزی را با واقعیت در هم میآمیزد و به بینندگان میآموزد که در همه چیز، چه پنهان و چه پیدا، زندگی وجود دارد.
5. قلعه متحرک هاول (Howl’s Moving Castle)- دنبالهرو دیگران نباشید و ذهن خود را بازآفرینی کنید
انیمه «قلعه متحرک هاول» یک دشمنی و جنگ بین پادشاهی و دختر کلاهدوزی را نشان میدهد که خود را درگیر نبردی میبیند که هرگز توقعش را نداشت. یکی از طرفین دعوا از جادو و فناوری مدرن استقبال میکند، در حالی که دیگری برای فئودالیسم میجنگد. شکاف نسلی استیمپانک فانتزی و سیاست باعث ایجاد حس انطباق در میان پادشاهیهای جداگانه میشود.
در نهایت شخصیتها (هاول، که در تلاشهای هر دو پادشاهی دخالت میکند) متوجه میشوند که دلسوزی برای خود، دیگران و دنیای جدید با وفاداری به جنگ طبقاتی چه تفاوتی دارد.
4. شاهزاده مونونوکه (Princess Mononoke)- ما به طبیعت احتیاج داریم
«شاهزاده مونونوکه» با محیط زیست و اثرات مخرب مصرف و توسعه انسانی سروکار دارد. انسانها منابع طبیعی را تصاحب و به آن تجاوز میکنند که باعث میشود نیروهای طبیعت با چنگ و دندان مبارزه کنند تا تعادل را بازگردانند. پیام فانتزی تاریخی حماسی این است که انسانها به طبیعت نیاز دارند و طبیعت برای رسیدن به دنیایی پاکتر و سازگارتر نیاز به رشد و ترمیم دارد.
3. نائوشیکا از دره باد (Nausicaä of the Valley of the Wind)- زندگی ادامه دارد
«نوئوشیکا از دره باد» داستان مشابهی درباره به خطر افتادن محیط زیست روایت میکند. در آیندهای پس از نابودی دنیا به خاطر انفجار هستهای، پادشاهی تلاش میکند تا از یک سلاح باستانی برای نابودی جنگلی پر از حشرات جهشیافته استفاده کند. نائوشیکا، شاهزاده خانم دره باد، در عوض به دنبال یافتن راهی برای همزیستی هر دو طرف است. برای جلوگیری از تبدیل شدن حشرات به یک گونه مهاجم در دنیایی که قبلا آلوده شده بود، نائوشیکا یک باغ مخفی ساخت و ثابت کرد که زندگی ادامه دارد.
2. سرویس تحویل کیکی (Kiki’s Delivery Service)- زندگی بزرگسالی آسان نیست، اما ممکن است
انیمه «سرویس تحویل کیکی» داستان یک جادوگر نوجوان است که با استفاده از چوب جارو پرنده خود برای تحویل کالا امرار معاش میکند. اولین ماموریت او تقریبا ناموفق از آب در میآید تا زمانی که یک غریبه مهربان به او کمک میکند. کیکی همچنین به خاطر استرسهای زندگی بزرگسالی، مثل فرسودگی شغلی، بیمار میشود. او وقتی درگیر کارش میشود دوستانش را از دست میدهد. هرکسی که برای گذران زندگی تلاش میکند میداند وقتی فرصتها کم و دور از دسترس است، همیشه راهی برای بهتر شدن اوضاع پیدا میشود.
1. لاپوتا قلعهای در آسمان (Castle in the Sky)- دنیایی بزرگتر از جایی که در آن زندگی میکنیم وجود دارد
انیمه «لاپوتا قلعهای در آسمان» دنیای استیمپانک آمیخته با افسانه سفرهای گالیور را دنبال میکند. دختری یک طلسم کریستالی آبی قدرتمند دارد که از او در برابر دزدان دریایی محافظت میکند. او با یک پسر یتیم دوست میشود که تصویری از شهر شناور افسانهای در آسمان به نام لاپوتا را به او نشان میدهد. پسر متوجه میشود که دخترک وارث سلطنتی لاپوتا است و به او کمک میکند تا قلعه آسمانی را نجات دهد. دو جهان زمین و آسمان با هم برخورد میکنند، اما هر دو نشان میدهند که دنیای هیچکدام کوچک نیست.
منبع: movieweb