تغییر معادلات بازار تکنولوژی؛ نگاهی به مسیر 15 ساله سیستم عامل اندروید

اولین تلفن اندرویدی در سپتامبر 2008 راه اندازی شد و پس از آن، سیستم عامل اندروید، به عنوان محبوب‌ترین پلتفرم تلفن همراه در جهان، توسعه یافت. در سال 2008 اولین گوشی هوشمند اندرویدی عرضه شد. از همان زمان، شرکت تولید کننده آن، با میلیاردها مشتری در سراسر جهان، به یکی از بزرگترین شرکت‌ها در صنعت فناوری تبدیل شد. نرم‌افزار اندروید، در برخی از بهترین تلفن‌ها، تبلت‌ها و تلویزیون‌های موجود در بازار دیده می‌شود، اما همه چیز به سادگی اتفاق نیفتاده است. بیایید به 15 سال گذشته اندروید از جمله اوج‌ها، افت‌ها و سایر لحظات کلیدی آن نگاهی بیندازیم.

اولین گوشی هوشمند اندرویدی

اولین گوشی هوشمند اندرویدی

شاید به نظر برسد که گوشی‌های هوشمند دهه‌هاست که تولید شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ اما اولین گوشی هوشمند اندرویدی تنها 15 سال پیش عرضه شد. در 23 سپتامبر 2008، HTC Dream که امروزه با نام T-Mobile G1 در ایالات متحده و بخش‌هایی از اروپا فروخته می‌شود، رونمایی شد. یک ماه بعد نیز اولین گوشی‌های اندرویدی فروخته شدند.

 عرضه گسترده این گوشی،  هیجان زیادی را به همراه داشت. اپل اولین گوشی‌های آیفون خود را یک سال پیش از آن عرضه کرده بود؛ اما گوشی‌های هوشمند، هنوز هم برای عموم مردم بسیار جدید بودند، بنابراین هر عرضه‌ای از این تلفن‌ها که منتشر می‌شد به موضوعی داغ تبدیل می‌شد.

HTC Dream دارای صفحه کلید فیزیکی، دوربین 3.15 مگاپیکسلی، صفحه نمایش 3.2 اینچی و وضوح 320 x 480 پیکسل بود. در مقایسه با گوشی‌های هوشمند پیشرفته امروزی، این مشخصات ممکن است تقریبا خنده دار به نظر برسند. اما در سال 2008، داشتن یک HTC Dream به این معنی بود که شما یکی از پیشرفته‌ترین گوشی‌های موجود در بازار را دارید.

شرکت‌هایی مانند LG و Motorola با تولید گوشی‌های تلفن همراه، این مسیر را دنبال کردند. در ژوئن 2009، جانشین Dream، HTC Magic، عرضه شد. پس از این این اتفاق، یک صف طولانی از تلفن‌های هوشمند پیشرفته به وجود آمد، اما HTC Dream به عنوان اولین گوشی هوشمند اندرویدی با ویژگی‌هایی که داشت، هنوز هم جایگاه ویژه‌ای در تاریخ گوشی‌های اندروید دارد.

اولین آپدیت اندروید

در فوریه 2009، تنها چند ماه پس از عرضه HTC Dream، اولین آپدیت سیستم عامل اندروید منتشر شد: اندروید 1.1. در ابتدا، 1.1 تنها برای HTC Dream، تنها گوشی هوشمند اندرویدی موجود در بازار در آن زمان، در دسترس بود.

با این به‌روزرسانی، چندین مشکل رفع شده، APIها تغییر کرده و فیلترهای دوربین و چند قابلیت مفید دیگر به آن افزوده شد. پس از اندروید 1.1، اندروید 1.5 یا اندروید کاپ کیک در آوریل 2009 به بازار آمد.

نسخه‌های جدید اندروید چندین بار در سال عرضه می‌شد تا اینکه Android 5.0 Lollipop در سال 2015 به یک رویداد سالانه تبدیل شد. اندروید 10 اولین تلفن همراهی بود که نام مستعار مبتنی بر قنادی نداشت. اندروید 14 در سپتامبر 2023 راه اندازی شد.

اولین گوشی سامسونگ

بدون شک سامسونگ، محبوب‌ترین برند گوشی‌های اندرویدی است. این شرکت تنها در آوریل 2009، 40 سال پس از اولین تاسیس، وارد بازار گوشی‌های هوشمند شد.

اولین گوشی هوشمند سامسونگ، گلکسی سامسونگ، با دوربین 5 مگاپیکسلی، صفحه نمایش 3.2 اینچی و وضوح 320 در 480 پیکسل عرضه شد. یک سال بعد اولین گوشی هوشمند گلکسی اس با صفحه نمایش 4 اینچی بزرگتر و نرم افزاری که روی آن اجرا می‌شد؛ باعث شد اپل به دلیل نقض حقوق ثبت اختراع و علائم تجاری مختلف از این شرکت شکایت کند.

سامسونگ تنها سازنده گوشی‌های هوشمند اندرویدی نیست. برندهای تولید کننده دیگر گوشی‌های هوشمند اندرویدی نیز وجود دارند که  محصولات خود را بین سال های 2008 تا 2014 عرضه کردند. تنها چند نمونه از این تلفن‌های همراه عبارتند از:

  • LG GW620 (2009)
  • Motorola Droid (2009)
  • Google Nexus One (2010)
  • Xiaomi Mi 1 (2011)
  • Oppo N1 (2013)
  • OnePlus One (2014)

با این حال، سامسونگ چند سالی است که در صدر بهترین گوشی های هوشمند اندرویدی باقی مانده است و به نظر نمی‌رسد به این زودی‌ها جای خود را به رقیبان بدهد.

اولین تبلت های اندرویدی

اولین آی‌پد اپل در ژانویه 2010 عرضه شد. یک سال بعد نسخه‌ی بهینه‌سازی شده برای تبلت اندروید Honeycomb  همراه با اولین تبلت و پس از آن Motorola Xoom، عرضه شد. با این حال، بررسی‌ها و تغییرات زیادی روی آن اعمال شد و دو سال دیگر طول کشید تا اولین تبلت ً محبوب اندرویدی در قالب Google Nexus 7 ظاهر شود.

Nexus 7 یک تبلت کوچک با دوربین 1.2 مگاپیکسلی و صفحه نمایش 7 اینچی با وضوح 800 در 1280 پیکسل بود. این دستگاه مجهز به بلوتوث و جی پی اس بوده و قیمت آن فقط حدود 200 دلار است که تنها بخشی از قیمت تبلت‌های مدرن می‌باشد. این تبلت پس از عرضه شدن، با استقبال خوبی روبرو شده و در میان علاقه‌مندان محبوبیت خاصی پیدا کرد.

اما دستگاه‌های بزرگ‌تر همیشه برای حمل  و جابجایی با مشکل مواجه بوده‌اند، و حتی امروز هم برای مردم سوال است که آیا تبلت‌ها ارزش خرید دارند یا خیر.

آیکون برنامه مایکت

مایکت

حجم:۱۰.۸ مگابایت

دانلود برنامه مایکت

بزرگ‌ترین شکست های اندروید

در حالی که تاکنون لیست‌های بلندبالایی از دستگاه‌های اندرویدی منتشر شده است؛ اما همه چیز موفقیت آمیز نبوده است. با وجود اینکه اندروید نسخه‌های زیادی دارد، احتمالاً تعداد کمی از نسخه‌های ساخته شده از  آن منتشر می‌شود. در نتیجه اندروید نیز با محصولاتی که درخشیده نشدند، غریبه نیست. بیایید به چند نمونه قابل توجه آن نگاهی بیندازیم.

1- تلفن آمازون فایر

بسیاری از شرکت‌های بزرگ از جمله آمازون، در بازار گوشی‌های هوشمند تلاش‌ کرده و شکست خورده‌اند. این شرکت در صنعت تجارت الکترونیک بسیار موفق بود، اما زمانی که روی گوشی‌های هوشمند سرمایه‌گذاری کرد، موفق نشد. شرکت آمازون در جولای 2014، Fire Phone را منتشر کرد.

در آن زمان، مردم می‌توانستند از میان لیست بلندبالایی از گوشی‌های برتر، از جمله آیفون 6 و سامسونگ گلکسی اس 5، یکی را انتخاب کنند. به هین دلیل آمازون باید مخاطبان خود را شگفت زده می‌کرد تا موفق شود.

 Fire Phone نه تنها نسبت به آنچه ارائه می‌کرد بسیار گران بود، بلکه دارای ویژگی‌های محدود و فروشگاه برنامه محدود بود. در نتیجه در این پروژه عملکرد مناسبی نداشت. آمازون در آگوست 2015، تولید Fire Phone را متوقف کرد و از آن زمان تاکنون گوشی هوشمند دیگری عرضه نکرده است.

2- اویا

در سال 2013، به نظر می‌رسید که کنسول بازی Ouya، اندروید ممکن است وارد دنیای بازی شود. اما این محصول هم موفق نشد طرفداران زیادی داشته باشد. نقدهای وحشتناکی دریافت کرد، از سوی توسعه دهندگان پشتیبانی نشد و در نهایت این شرکت در سال 2015 تعطیل شد.

3- موتورولا بک فلیپ

اندروید، ترفندهای جالبی در تولید محصولات خود از جمله تلفن های سه بعدی، تلفن‌های bendy و… داشته است.  تلفن همراه موتورولا Backflip یک ترفند بزرگ به عنوان نقطه فروش داشت. این ترفند، یک صفحه کلید عجیب و غریب بود که از پشت تا می‌شد.

متأسفانه، این گوشی هوشمند با توجه به مشخصات قدیمی، بیخود افزار(نرم افزارهایی که توسط شرکت سازنده به‌طور پیشفرض نصب شده اما نیازی به آن‌ها ندارید) بیش از حد، خرابی‌های متناوب، عمر باتری ضعیف و عملکرد کند، انتقادات زیادی را پس از عرضه دریافت کرد. این گوشی در سال 2010 عرضه شد، زمانی که گوشی‌های هوشمند هنوز دردسرهای زیادی را پشت سر می‌گذاشتند، اما Motorola Backflip  یک گزینه نامطلوب، اما پر استفاده  بود.

بزرگترین هک‌های اندروید

احتمالاً هیچ شرکت گوشی‌ هوشمندی وجود ندارد که در مقطعی با حملات سایبری و کلاهبرداری مواجه نشده باشد. اندروید در طول سال‌ها قربانی حملات زیادی، از طریق سیستم‌عامل، مرورگر یا برنامه‌ها شده که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

در سال 2021، بیش از یک میلیون کاربر اندروید از طریق 29 برنامه مخرب هک شدند. این برنامه‌ها باعث می‌شدند که دستگاه‌های قربانی، مانند تلویزیون‌های هوشمند عمل کنند و هر چیزی که هکر می‌خواهد به مخاطب نشان دهند. با این ترفند، مجرمان سایبری می‌توانستند به میلیاردها درخواست تبلیغاتی در هفته پاسخ دهند که درآمد آن مستقیماً به اپراتورهای مخرب می‌رسید.

پلی استور، میلیونها برنامه اندرویدی را به کاربران ارائه می‌دهد. این فروشگاه نیز در گذشته نیز توسط مجرمان سایبری مورد سوء استفاده قرار گرفته است. گوگل به‌طور مداوم به دنبال حذف برنامه‌های مخرب از پلی استور است، اما این کار بسیار بزرگ و گسترده و در نتیجه سخت است و تعداد زیادی از برنامه‌های غیرقانونی هنوز به‌کار خود ادامه می‌دهند.

برنامه‌های اندروید نیز به طور منظم قربانی سوء استفاده‌های روز صفر می شوند. برای مثال، گوگل مکرراً وجود آسیب‌پذیری در مرورگر کروم را اعلام می‌کند. کروم در سال 2021 توسط یک گروه هکر کره شمالی مورد سوء استفاده قرار گرفت که باعث خرابی شد. عملکرد آن به‌گونه‌ای بود که می‌توانست برای اجرای کدهای مخرب استفاده شود.

تا به امروز، اندروید همچنان با تهدیدات امنیت سایبری سروکار دارد. در ماه مه 2023، یک عملیات مجرمانه سایبری موسوم به “گروه لیمون”، بیش از 9 میلیون تلفن هوشمند اندرویدی، تلویزیون هوشمند و ساعت‌های هوشمند را با یک بدافزار موسوم به “Guerrilla” آلوده کرد. این آلوده سازی که از مدت‌ها پیش رخ داده بود، برای سرقت رمزهای عبور استفاده می‌شد. پراکسی‌ها را معکوس کنید.

اولین گوشی هوشمند تاشو اندروید

تلفن‌های فلیپ در دهه 2000 بسیار محبوب بودند. برندهایی مانند نوکیا، سونی و موتورولا برخی از مدل‌های شاخص مانند Razr V3 و 2720 Flip را تولید کردند. اما زمانی که گوشی‌های هوشمند وارد بازار شدند، تلفن‌های تاشو خیلی زود به تاریخ پیوستند. مردم نمایشگرهای لمسی بزرگ و باکیفیت را بیش‌تر می‌پسندیدند، بنابراین گوشی هوشمند به سبک تبلت کوچک در اولویت بودند.

با این حال، اواخر دهه 2010،  ترکیبی از تلفن هوشمند با صفحه لمسی و تلفن تاشو در اختیار مردم قرار گرفت که در نوبه خود بسیا جالب بود. در سال ۲۰۱۹، سامسونگ گلکسی زد فولد را عرضه کرد، گوشی هوشمندی با صفحه نمایش لمسی بزرگ که از وسط تا می‌شد. با این حال، اولین نسل گلکسی زد فولد، به دلیل صفحه‌نمایش پلاستیکی شکننده و قیمت اولیه بسیار بالای ۱۷۹۹ دلار با واکنش‌های زیادی روبرو شد و مورد انتقاد قرار گرفت.

در فوریه 2020، گلکسی زد فلیپ عرضه شد، که صفحه نمایشی کوچک‌تر داشت، کاملا لمسی بود و شباهت زیادی به یک گوشی تاشوی قدیمی داشت. علیرغم مشکلات مشابه، سری فلیپ بسیار محبوبتر از دستگاه‌های فولد شده است.

آینده اندروید روشن به نظر می رسد

گوشی‌های اندروید در 15 سال گذشته راه طولانی را پیموده‌اند. آن‌ها با گوشی‌های iOS رقابت می‌کنند و برخی از بهترین گوشی‌های هوشمندی که دیده‌ایم را تامین می‌کنند. اندروید، احتمالا در 15 سال آینده  نوآوری‌های بیشتری را به همراه خواهد داشت. روی گوشی‌هایی با ظاهر جدید نصب شده و بیش از همیشه از  هوش مصنوعی برای قدرتمندتر کردن پلتفرم و تلفن‌ها استفاده خواهد کرد.

منبع: makeuseof

دکمه بازگشت به بالا
دانلود مایکت ×