6 بازی‌ جهان باز درباره تمدن‌های گمشده

یکی از جذابیت‌های دنیای بازی‌های ویدیویی این است که به ما اجازه می‌‌دهد تا در دنیاهایی گشت و گذار کنیم که در زندگی عادی خود، شاید نتوانیم هیچ‌وقت این دنیاها و حتی مکان‌های مختلف را مشاهده کنیم. دنیاها یا مکان‌هایی مثل دنیای ارباب حلقه‌ها یا خارج از جو زمین که یکی از آن‌ها خیالی است و رسیدن به دیگری نزدیک به غیرممکن!

شاید همین موضوع باعث شده است که تا این اندازه به بازی‌های ویدیویی علاقه‌مند باشیم و از تجربه آن‌ها لذت ببریم. بازی‌ها به ما اجازه می‌دهند کسانی باشیم که شاید حتی در دنیای واقعی خودمان هم وجود خارجی نداشته باشند. به همین ترتیب هم، در بازی‌های ویدیویی، می‌توانیم وارد تمدن‌هایی بشویم که فقط اسم‌ آن‌ها را شنیده‌ایم.

در صنعت بازی‌های ویدیویی هم، بازی‌های زیادی هستند که بارها به سراغ این تمدن‌ها رفته‌اند و دیدگاه متفاوت خودشان را به نمایش کشیده‌اند؛ تمدن‌هایی که بعضی از آن‌ها در کتاب‌های تاریخ آمده‌اند اما بعضی از آن‌ها فقط افسانه هستند و به هیچ‌وجه سندی بر واقعی بودن آن‌ها وجود ندارد.

در این مقاله، قرار است به معرفی چند بازی ویدیویی بپردازیم که سراغ این تمدن‌ها رفته‌اند؛ تمدن‌های گمشده در تاریخ که افسانه‌ها و داستان‌های زیادی بر اساس آن وجود دارد اما هیچکس حقیقت کامل را راجع به آن نمی‌داند و بعضی‌های دیگر هم کاملا واقعی هستند و حتی سال‌های زیادی از گذر آن‌ها نگذشته است. با بلاگ مایکت و این مقاله همراه باشید.

1. بازی Sunless Sea

بازی Sunless Sea

  • پلتفرم‌ها: نینتندو سوییچ، پی سی، پلی‌استیشن ۴، لینوکس، آی او اس، اندروید، اکس باکس وان
  • تاریخ انتشار: ۶ فبریه ۲۰۱۵ میلادی
  • سازنده: استودیوی Failbetter Games
  • سبک: نقش‌آفرینی، ماجراجویی، شوتر،‌ مستقل
  • امتیاز متا: ۸۱

بازی «دریای بی‌خورشید» یک عنوان مستقل بسیار خوش ساخت است که سازندگان آن سراغ یک سوژه‌ای رفته‌اند که شاید به هیچ‌وجه راجع به آن در زندگی خود نشنیده باشید. تمدنی که این استودیو سراغ آن رفته، «لندن سقوط‌کرده» یا Fallen London نام دارد که یک دوره ویکتوریایی در انگلستان است که به شدت المان‌های تاریک و سیاهی دارد.

این المان‌های تاریک و سیاه را می‌توان به المان‌های Gothic نزدیک دانست که اگر بخواهیم نزدیک‌ترین مثال به آن را پیدا کنیم، شبیه به موزیک‌ویدیوهای موسیقی متال است؛ یعنی تصور کنید که شهری پر از خانه‌های قدیمی و کلیساهای قدیمی با نقاشی‌های سیاه وجود دارد که این موضوع شاید نزدیک‌ترین توضیح به المان‌های Gothic باشد.

به لطف این حالت گاتیک، دنیای بازی کاملا حالت باستانی دارد و سازندگان بازی تمام سعی خود را کرده‌اند که تمرکز خود را روی دنیاسازی بازی بگذارند و در انجام این کار به شکل اعجاب‌آوری، موفق بوده‌اند. تنها کافی است که نگاهی به ویدیوهای گیمپلی این بازی بیندازید تا متوجه این نبوغ در طراحی دنیا شوید.

این شهر در یک سطح زیرزمینی قرار دارد که این شهر زیرزمینی در یک اقیانوس بزرگ به اسم «اونترزی» قرار گرفته است. احتمالا حالا متوجه شدید که چرا این بازی «دریای بی‌خورشید» نام‌گذاری شده است. بدین خاطر که هیچ نوری در دنیای این بازی وجود ندارد و این تاریکی خودش به یکی از المان‌های سازنده بازی تبدیل شده است.

گیمپلی این بازی اما بعد جذاب دیگر این بازی است که به هیچ‌وجه نمی‌توانید از آن دل بکنید؛ در این بازی هیولاهای زیادی وجود دارند که از گوشه و کنار دنیای بازی به شما حمله‌ور می‌شوند و باید آن‌ها را به هر نحوی که می‌توانید، شکست دهید. توصیه می‌کنم که اگر این بازی را تا به حال تجربه نکرده‌اید، حتما به آن یک فرصت بدهید.

2. بازی Assassin’s Creed Origins

بازی Assassin's Creed Origins

  • پلتفرم‌ها: پلی‌استیشن ۴، اکس باکس وان، پی سی، استدیا
  • تاریخ انتشار: ۱۵ دسامبر ۲۰۲۰ میلادی
  • سازنده: یوبی سافت
  • سبک: اکشن نقش‌آفرینی، جهان آزاد
  • امتیاز متا: ۸۱

درست مثل فرنچایزی مثل Tomb Raider، سازندگان سری Assassin’s Creed هم، هیچ‌ ترسی ندارند که شما را به دوران قدیم ببرند و به هر شکلی که می‌توانند، تمرکز بالایی روی دنیاسازی آن قرار بدهند. همین موضوع هم باعث شده است تا بعضی از بهترین تجربه‌های ما در دنیاسازی مربوط به سری اساسینز کرید باشد.

تک تک قسمت‌های این فرنچایز، بخش‌های مختلفی از تاریخ را نشان می‌دهد و کمپانی یوبی‌سافت با هدف قرار دادن بازه‌های تاریخی مختلف، سعی می‌کند که داستان خودش را به هر شکلی که می‌تواند، در این دنیا روایت کند. این در حالی است که شاید بعضی اوقات کاملا وابسته به ریشه‌ها و واقعیت نباشد، اما باز هم جذاب است.

بازی Assassin’s Creed Origins هم یکی از همین دنیاهای جذاب است که شما را وارد یک تمدن تاریخی در کشور مصر می‌کند؛ تمدنی که مربوط به فرعون‌های زمان و بیابان‌های گرم قاهره است. مصر باستان داستان‌های زیادی را در دل خود جای داده است و یوبی‌سافت در این بازی سراغ آن رفته.

با این که یوبی‌سافت همیشه داستان‌های خودش را روایت می‌کند، اما در دل مراحل فرعی و جای جای بازی، داستان‌های قدیمی و معروف این کشورها و تمدن‌ها را هم در دل خود جای می‌دهد. مثلا در بازی Assassin’s Creed Unity که داخل فرانسه بود، بخش‌هایی از داستان معروف گوژپشت نوتردام را هم دیدیم که به نوبه خود جذاب بود.

در اوریجینز هم، داستان فرعون‌ها و نحوه شکل‌گیری اهرام ثلاثه که یکی از عجایب هفت‌‌گانه جهان است،به شکل نامحسوسی گفته می‌شود و حتی پلیرها می‌توانند از روی این هرم بزرگ بالا بروند که بعضی از زیباترین سکانس‌های داخل بازی Assassin’s Creed Origins هم در همین مدت زمان شکل می‌خورد.

اگر تا به حال Assasssin’s Creed Origins را بازی نکرده‌اید، توصیه می‌کنیم که حتما آن را در لیست بازی‌های آینده خود قرار دهید؛ نه تنها این بازی از لحاظ دنیاسازی واقعا بی‌مانند است، بلکه این اولین قسمت از سری Assassin’s Creed است که یوبی‌سافت، المان‌های نقش‌آفرینی را در این سری تزریق کرد که تجربه گیمپلی را کاملا متفاوت می‌سازد.

آیکون سریال استریم اساسینز کرید اوریجین - RIP Assassin's Creed Origins Stream by RIP
سریال

استریم اساسینز کرید اوریجین – RIP

Assassin’s Creed Origins Stream by RIP

تماشای سریال استریم اساسینز کرید اوریجین

3. بازی Outer Wilds

بازی Outer Wilds

  • پلتفرم‌ها: پلی‌استیشن ۴، اکس باکس وان، پی سی
  • تاریخ انتشار: ۲۸ می ۲۰۱۹ میلادی
  • سازنده: موبیوس دیجیتال
  • سبک: ماجراجویی
  • امتیاز متا: ۸۵

البته همه تمدن‌ها، لازم نیست که در یک بازه تاریخی قرار گرفته باشند و به طور کلی در دنیای واقعی رقم بخورند؛ بعضی از تمدن‌ها هستند که شاید ما از آن‌ها اطلاعات بسیار محدودی داریم اما اگر در آن‌ها کمی بیشتر مطالعه کنیم، متوجه می‌شویم که این تمدن‌ها در کنار ما هستند اما ما هنوز توانایی ارتباط گرفتن با آن‌ها را نداریم؛ احتمالا متوجه شدید که دقیقا راجع به چه تمدنی صحبت می‌کنم.

بازی Outer Wilds در این لیست، شاید بهترین ورود برای آشنایی با تمدن فضایی‌ها و بیگانه‌های غیرزمینی باشد که سازندگان این بازی به اندازه‌ای خوب این تمدن را پیاده‌سازی کرده‌اند که شاید نمونه آن را قبلا ندیده باشید. البته بازی‌های فضایی زیادی تا به امروز ساخته شده، اما این جزییات Outer Wilds است که آن را تبدیل به یک تافه جدا بافته از تمام بازی‌های فضایی تا به امروز می‌کند.

این بازی  در سبک ماجراجویی علمی‌تخیلی ساخته شده است و شخصیت اصلی آن یک آدم فضایی است؛ نکته جالب همین است که بازی شما را مجبور می‌کند که در نقش هچلینگ بازی کنید که این نمونه را شاید در صنعت بازی‌های ویدیویی دیده بودید، اما این بازی بسیار متفاوت و منحصربه‌فرد این کار را انجام می‌دهد. 

بازی Outer Wilds به خوبی می‌تواند یک تمدن ناشناخته و گمشده را در خارج از جو زمین نشان بدهد که شاید هیچ حقیقتی نداشته باشد، اما به معنای واقعی کلمه این دنیا به اندازه‌ای در محوریت خود منطقی پیاده‌سازی شده است که باعث می‌شود یکی از بهترین تجربه‌های ممکن در این لیست باشد.

گیمپلی این بازی هم بیشتر راجع به چرخه‌های تکراری زمان و بازیابی مجدد زمان است؛ شما در هر سیاره‌ای که قرار می‌گیرید، یک پنجره زمانی ۲۲ دقیقه‌ای دارید که بعد از این مدت زمان، خورشید آن سیاره منجفر می‌شود و سیاره تبدیل به یک خاکستر می‌شود. به همین دلیل باید در این مدت، ماموریتی که دارید را حتما انجام بدهیم.

4. بازی Heaven’s Fault

بازی Heaven's Fault

  • پلتفرم‌ها: پلی‌استیشن ۴، نینتندو سوییچ، پی سی
  • تاریخ انتشار: ۱۶ آپریل ۲۰۱۹
  • سازنده: استودیوی Inkle
  • سبک: ماجراجویی
  • امتیاز متا: ۸۶

این بازی هم شباهت‌های بسیار زیادی با دنیای Outer Wilds دارد با این تفاوت که این بار به جای یک آدم فضایی و بیگانه، شخصیت اصلی این بازی یک انسان است و البته از لحاظ داستان‌پردازی و روایت هم، این بازی به معنای واقعی کلمه یکی از بهترین بازی‌های خارج از جو زمین است که می‌توانید تجربه کنید.

دنیای این بازی بسیار واقع‌گرایانه است و شما در طول این بازی یکی ربات را به همراه خود دارید که البته بعضی از رفتارهایش بسیار انسان‌گونه است. تمدن گمشده در این بازی یک مفهومی به اسم «باستان‌ها» است که در آن‌ها گونه‌های متفاوتی از موجودات فضایی پیدا می‌شود که به طرز عجیبی، ناپدید و منقرض شده‌اند.

شخصیت اصلی این بازی که آلیا الاسترا نام دارد که یک باستان‌شناس بین دنیایی است که وظیفه دارد تا یکی از همکارهای خودش یعنی «جانیکی» را پیدا کرده، جان او را نجات دهد و به خانه بازگرداند که البته لایه‌های داستانی زیادی در این بازی جریان دارد که تجربه آن را بسیار جذاب‌تر کرده است.

البته داستان این بازی کاملا غیرخطی است و دنیای آزادی که در اختیار شما داده، باعث می‌شود تا گیمپلی بازی را بتوانید با لذت و هیجان بیشتری تجربه کنید. رویکرد خاصی که سازندگان بازی در گیمپلی این بازی صرف کرد‌ه‌اند، دلیل دیگری است که تجربه بازی بسیار لذت‌بخش‌ است؛ بدین دلیل که حس کنجکاوی شما نمی‌گذارد که به راحتی گیمپلی این بازی را رها کرده و دوست دارید که در جریان سندباکس این بازی غرق شوید.

حالا که راجع به گیمپلی این بازی صحبت کردیم،‌ بد نیست که به معماهای این بازی هم بپردازیم؛ یکی از متفاوت‌ترین سازوکارهای معماچینی را در این بازی مشاهده می‌کنید که به مرور زمان، متفاوت‌تر می‌شوند و با قرار دادن یک الگوریتم ثابت، از لذت حل کردن این معماها کاهش نداده‌اند که این موضوع را در این روزها، داخل بازی‌های ویدیویی معدودی می‌بینیم.

5. بازی Horizon: Zero Dawn

بازی Horizon: Zero Dawn

  • پلتفرم‌ها: پلی‌استیشن ۴، پی سی
  • تاریخ انتشار: ۲۸ فبریه ۲۰۱۷ میلادی
  • سازنده: استودیوی Guerilla Games
  • سبک: اکشن، نقش‌آفرینی
  • امتیاز متا: ۸۹

حالا سراغ یکی از مهم‌ترین و جذاب‌ترین انحصاری‌های پلی‌استیشن آمده‌ایم و معمولا بازی‌های انحصاری پلی‌استیشن، ید طولایی در زمینه دنیاسازی و تمدن‌سازی جذاب دارند. استودیوی گوریلا گیمز هم یکی از همین استودیوهای انحصاری کمپانی پلی‌استیشن است که تمام تیک‌های یک استودیو خلاق و زبردست را می‌زند و بعد از سال‌ها ساخت و توسعه بازی‌‌هایی در سبک شوتر اول شخص، این بار دست به ساخت یک دنیا با درون‌مایه ماجراجویی زده‌اند.

این بازی یک عنوان در سبک اکشن نقش‌آفرینی و جهان آزاد است که شما در داخل یک دنیای آینده دور قرار می‌دهد که تمدن در آن به طرز عجیبی، ترکیبی از تمدن روزهای دور و یک آینده خیالی است که نمونه آن را بدون شک در تاریخ بازی‌‌های ویدیویی ندیده‌ایم اما فیلم‌های سینمایی مشابه آن، شاید فیلم «کابوی‌ها در مقابل بیگانه‌های فضایی» بهتر مثال ممکن برای شما باشد.

دنیای پساآخرزمانی که بازی Horizon: Zero Dawn ارائه می‌دهد، در نوع خودش خاص‌ترین است؛ این دنیا توسط ماشین‌های بسیار پیشرفته تسخیر شده است و انسان‌‌هایی که از این واقعه نجات پیدا کرده‌اند، تقریبا به دوران انسان‌های نخستین بازگشته‌اند که به قبلیه‌های مختلف دسته‌بندی شده‌اند که در بازی، از این تمدن به عنوان «تمدن گمشده» یاد می‌شود و همین تضاد جالب به خوبی نشان می‌دهد که چرا این بازی در لیست ما قرار دارد.

البته این انسان‌هایی که با معیشت انسان‌های نخستین در بازی حضور دارند، از سلاح‌های پیشرفته استفاده می‌کنند و تضادی که بین رفتار و لباس پوشیدن آن‌ها و مدل جنگاوری‌شان وجود دارد، به راحتی باعث می‌شود تا بتوانید از این دنیاسازی خارق‌العاده بازی Horizon: Zero Dawn لذت ببرید.

از لحاظ گیمپلی هم، این بازی المان‌های غنی اکشن را در دل خود جای داده است تا بتوانید از تجربه آن لذت ببرید؛ ماموریت‌های فرعی جذاب به همراه جریان اصلی گیمپلی و روایت درگیرکننده‌اش، موضوعی است که به راحتی نمی‌توان از کنار آن گذشت. پس توصیه می‌کنیم که حتما این بازی را تجربه کنید.

6. بازی Shadow Of The Colossus

بازی Shadow Of The Colossus

  • پلتفرم‌ها: پلی‌استیشن ۲، پلی‌استیشن ۳، پلی‌استیشن ۴
  • تاریخ انتشار: ۱۸ اکتبر ۲۰۰۵ میلادی
  • سازنده: استودیوی Team Ico
  • سبک: ماجراجویی
  • امتیاز متا: ۹۱

برای بازی آخر،‌ سراغ عنوانی آمده‌ایم که ساختارشکن بودن آن حتی تا به امروز روی توسعه و ساخت خیلی دیگر از بازی‌های ویدیویی، به خصوص در بخش دنیاسازی آن تاثیر بسزایی گذاشته است. بازی که ایده خیلی از دنیاسازی و به خصوص تمدن‌های گمشده را در دل بازی‌های بزرگ قرار داد.

به طور کلی، مفهوم و ایده یک تمدن گمشده بیشتر در آن مرموز بودن آن‌ها است و هر چقدر این دنیاها عجیب‌تر باشند، بیشتر می‌توانند شما را وادار کنند که یک تجربه منحصربه‌فرد داشته باشید. این که شما مجبور شوید که چه به صورت خطی و چه به صورت آزادانه در دل این ماجراجویی‌های عجیب دست و پا بزنید، همان چیزی است که از یک بازی نیاز دارید تا آن تمدن گمشده را به خوبی احساس کنید.

اما بازی Shadow of the Colossus این ایده و مفهوم را حتی یک قدم فراتر می‌برد و بدون ارائه دادن حتی یک داستان پس‌زمینه و روایت از قبل تعریف شده، از شما درخواست می‌کند که این تمدن گمشده را به راه و روش خودتان کشف کنید. موضوعی که خیلی از بازی‌های حتی نقش‌آفرینی هم آن را از پلیرها دریغ می‌کنند.

یک دنیای مرده که از دل آن‌ها، هیولاهای بسیار بزرگ برمی‌خیزند. هیولاهایی که با کمال تعجب آن‌ها را نگاه می‌کنید و از خود می‌پرسید، چگونه ممکن است که چنین هیولای بزرگی که شاید از فرسنگ‌ها دورتر بتوان آن را تشخیص داد، متعلق به یک تمدن گمشده باشد. اما هر چقدر بیشتر رو به جلو حرکت می‌کنید، جواب سوالتان را بهتر دریافت می‌کنید.

توصیه می‌کنیم که این بازی را حتما تجربه کنید که بدون شک آن را می‌تواند لندمارک یکی از مهم‌ترین بازی‌های تاریخ دانست. سازندگان این بازی مجددا سعی کردند که چنین دنیاسازی جذابی را با بازی The Last Guardian تکرار کنند، اما نتوانستند به این موفقیت دست پیدا کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دانلود مایکت ×