نگاهی به نقاط قوت و ضعف برنامه‌های هدست اپل ویژن پرو

خوب، بد، زشت

حالا که چیزی تا عرضه عمومی ویژن پرو نمانده است، بد نیست نگاهی به وضعیت برنامه‌های این هدست بیندازیم تا ببینیم اپل چه چیزی برای ارائه خواهد داشت. در ادامه این مقاله با مایکت همراه باشید.

دیگر در حال نزدیک شدن به تاریخ عرضه عمومی ویژن پرو هستیم و بسیاری از کاربران دوست دارند بدانند که در ابتدا این هدست شرکت اپل چه برنامه‌هایی برای ارائه دارد. طرفداران سوالات زیادی دارند که به دنبال پاسخی برای‌شان می‌گردند. مثلا این که چند اپلیکیشن به صورت پیش‌فرض روی‌اش نصب شده‌اند؟ استفاده از آن‌ها چطور خواهد بود؟ آیا اپ‌های مربوط به توسعه‌دهندگان مطرح در این دستگاه قرار گرفته‌اند؟ این‌ها سوالاتی است که در ذهن همه ما شکل گرفته و دوست داریم هر چه زودتر پاسخی برای‌شان پیدا کنیم.

با این حال باید بگوییم که در حال حاضر ما از اکثر قابلیت‌های ویژن پرو اطلاع داریم. حالا که تنها چند روز تا عرضه عمومی این هدست در آمریکا مانده، وضعیت برنامه‌های آن تا حد زیادی مشخص شده است. برخی از آن چه در این خصوص شنیده شده هیجان‌انگیز هستند و بعضی از آن‌ها هم احتمالا ناامیدتان خواهند کرد. به هر حال باید بگوییم که اگر اپل قصد دارد با این محصول پلتفرمی جدید را به دنیای تکنولوژی معرفی کند، باید پشتیبانی از اپ‌ها را جزو اولویت‌های خود قرار دهد. ما در ادامه به سراغ بررسی وضعیت برنامه‌های ویژن پرو می‌رویم. پس ادامه مقاله را از دست ندهید.

خوب: فیلم‌های سه بعدی و برنامه‌های آیپد

وضعیت ویژن پرو از نظر برنامه‌ها: خوب، بد و زشت

علی‌رغم این که ویژن پرو هنوز در دسترس اکثر کاربران قرار نگرفته، برخی از ژورنالیست‌های پیش‌تر از آن استفاده کرده‌اند و دست به تست بخش‌های مختلف‌اش زده‌اند. یکی از مواردی که در گزارشات منتشر شده از این افراد بیش‌تر به چشم می‌آید، مربوط به ویدیوهای محیطی ارائه شده توسط اپل است. این ویدیوها در واقع همان چیزی هستند که کاربر می‌تواند با این هدست به صورت سه بعدی در فضای اطراف‌اش مشاهده کند. بیش‌تر ژورنالیست‌ها این قابلیت را یکی از بهترین ویژگی‌های این محصول قلمداد کرده‌اند. خبر خوب این است که این دستگاه قرار نیست شما را به تماشای ویدیوهای قرار گرفته شده در برنامه Photos محدود کند.

در واقع باید اشاره کنیم که برای مثال دیزنی پلاس قرار است از همان روز اول قابلیت تماشای فیلم‌های سه بعدی را به ویژن پرو اضافه کند و برنامه اپل تی وی هم همین قابلیت را ارائه خواهد داد. خبرنگار رسانه Digital Trends از طریق دیزنی پلاس توانسته برج انتقام‌جویان (مربوط به دنیای مارول) را به صورت 360 درجه با این هدست ببیند و گفته که این محصول حس داشتن یک سالن سینمای شخصی را به ارمغان می‌آورد. در نتیجه استفاده از این محصول یک راه فوق‌العاده برای لذت بردن بیش‌تر از تماشای فیلم‌های سینمایی است.

البته فقط فیلم‌های سینمایی نیستند که به صورت سه بعدی به نمایش درمی‌آیند. بازی‌های ویدیویی، ابزارهای کاری و حتی تجربه‌های عمیق‌تر هم به صورت 3D می‌توانند ارائه شوند. مثلا کاربران می‌توانند با ویژن پرو به صورت مجازی در محیطی مثل پارک ملی یوسیمیتی به گشت و گذار بپردازند یا همراه با دیگر موزیسین‌ها مشغول به تمرین سازهای مختلف شوند. این قابلیت تجربه‌ای عالی را خلق می‌کند و اپل در این امر از رقبای خود بسیار جلوتر است.

یکی از مواردی که در کنار تعداد و کیفیت برنامه‌های ویژن پرو می‌تواند برای موفقیت این محصول اپل کلیدی باشد، پلتفرم visionOS است. با این که ساخت اپلیکیشن‌های سفارشی فرآیندی زمان‌بر است، اما این شرکت سعی کرده با تبدیل خودکار اپ‌های آیفون و آیپد به برنامه‌های سازگار با ویژن پرو، کار را برای توسعه‌دهندگان تا حد امکان راحت کند.

این موضوع یادآور زمانی است که اپل در فرآیند گذار از اینتل به سمت ترشه‌های سیلیکونی مک، حسابی به توسعه‌دهندگان برای سازگار کردن برنامه‌هایشان برای تغییرات جدید کمک کرد. در بحث ویژن پرو هم اپل تمامی اپلیکیشن‌های سازگار از آیفون و آیپد را به اپ استور اختصاصی هدست‌اش انتقال خواهد داد و در نتیجه توسعه‌دهندگان نیازی نیست کار اضافی برای ایجاد تغییرات در برنامه‌ها انجام دهند.

در نتیجه انتظار می‌رود از همان ابتدا ما شاهد برنامه‌های زیادی روی ویژن پرو باشیم. البته همه‌ی این اپلیکیشن‌ها از همان اول برای هدست بهینه نخواهند بود و باید روی‌شان کار شود تا به شرایط خوبی برسند. پس به طور کلی باید گفت که کاربران از ابتدای کار گزینه‌های زیادی پیش روی خود خواهند دید.

بد: محدودیت‌ها و عدم وجود برنامه‌های اختصاصی

وضعیت ویژن پرو از نظر برنامه‌ها: خوب، بد و زشت

با این که از همان روز اول می‌توان به برنامه‌های بسیار زیادی دسترسی داشت، اما خبر ناامیدکننده این است که خیلی از آن‌ها به شکلی طراحی نشده‌اند که بتوانند از قابلیت‌ها خاص ویژن پرو نهایت بهره را ببرند؛ حداقل در زمان عرضه قرار نیست بسیاری از آ‌ها این توانایی را داشته باشند. اپلیکیشن‌هایی که به صورت اختصاصی برای این پلتفرم طراحی شده باشند، برای مثال می‌توانند از فعل و انفعالات حرکتی دستگاه به شکل‌های خلاقانه استفاده کنند. در صورتی که اپ‌های آیپد هرگز چنین قابلیت‌هایی را ارائه نمی‌دهند.

بر اساس برخی از پیش‌بینی‌ها، ظاهرا فقط 150 برنامه‌ی اختصاصی در فعلا در دستور کار اضافه شدن به ویژن پرو است. این در حالی است که اولین مدل آیفون در زمان عرضه 500 اپلیکیشن مخصوص داشت و در زمان عرضه اولین آیپد هم ما می‌توانستیم به سراغ استفاده از هزاران اپ برویم.

احتمالا دلایل مختلفی زمینه‌ساز عدم وجود برنامه‌های اختصاصی روی ویژن پرو شده‌اند. توسعه یک اپلیکیشن برای این هدست با ساخت اپ برای آیفون و آیپد بسیار متفاوت است، چرا که توسعه‌دهندگان باید به سراغ خلق تعاملات جدیدی بروند که پیش‌تر با آن‌ها آشنایی نداشته‌اند. همچنین باید به این نکته اشاره کنیم که فعلا چیز زیادی از بازار فروش این محصول نمی‌دانیم. در نتیجه برخی از توسعه‌دهندگان فعلا دست نگه داشته‌اند تا ببینند اصلا مارکت این دستگاه چطور خواهد بود و آیا استقبال کاربران در سطحی است که بتوانند نتیجه تلاش‌شان را دریافت کنند و بخواهند روی توسعه‌ی برنامه‌ای روی آن وقت بگذارند یا نه. یک موضوع دیگر هم به هزینه کارمزدی مربوط می‌شود که اپل از فروش اپ‌هایش می‌گیرید. این قضیه سال‌ها است که مطرح می‌شود و به نظر می‌رسد بالاخره قرار است شاهد تغییری در سیاست‌های اپل باشیم.

یک مانع دیگری که توسعه‌دهندگان در ویژن پرو با آن مواجه هستند چیزی نیست جز عدم دسترسی داشتن به برخی از بهترین قابلیت‌های دستگاه. به نظر می‌رسد در حال حاضر اپل دسترسی به قابلیت رهگیری چشم و توانایی‌های حسگر حرکتی را محدود کرده است. این شرکت اعلام نکرده که بالاخره چه زمانی به توسعه‌دهندگان اجازه خواهد داد از این قابلیت‌ها استفاده کنند (البته شاید این اجازه هرگز داده نشود).

این موضوع بسیار ناراحت‌کننده است، چون این قابلیت‌ها می‌توانند به توسعه‌دهندگان اجازه خلق برنامه‌هایی بسیار خوب را بدهند. در واقع این چنین ویژگی‌هایی هستند که می‌توانند باعث تحول در حوزه بازی‌های ویدیویی شوند. علاوه بر این، این بحث فقط به صنعت گیم خلاصه نمی‌شود و به لطف آن‌ها می‌توان انتظار توسعه برنامه‌های تعاملی آموزشی و ورزشی را هم داشت.

شاید این محدودیت موقتی باشد و بعید نیست که اپل این تصمیم را فعلا گرفته تا بتواند ابزار بهتری را برای کار با این قابلیت‌های پیچیده ارائه دهد. این احتمال هم وجود دارد که این شرکت اصلا نخواهد این ابزارها را در دسترس دیگران قرار دهد و فقط می‌خواهد آن را در انحصار خودش نگه دارد. اما از آن جایی که ارائه برنامه‌های جذاب در اکوسیستم و آینده ویژن پرو تاثیر زیادی دارند، محدود شدن توسعه‌دهندگان توسط این کمپانی می‌تواند اشتباه بزرگی باشد و ضرر زیادی را به بار آورد. اگر اپل می‌خواهد اپ استور هدست‌اش را پر از اپلیکیشن‌های پرطرفدار کند، باید تغییری در این وضع به وجود آورد.

زشت: آن چه نبودش احساس می‌شود

وضعیت ویژن پرو از نظر برنامه‌ها: خوب، بد و زشت

در حالی که عدم وجود برنامه‌های اختصاصی یکی از بزرگ‌ترین نقاط ضعف ویژن پرو است، در دسترس نبودن سه اپلیکیشن فوق‌العاده پرطرفدار شرایط را بدتر هم می‌کند. در واقع ما قرار نیست روی این هدست شاهد اپ‌های بسیار محبوب یوتیوب، نتفلیکس و اسپاتیفای باشیم. در واقع شرکت‌های توسعه‌دهنده این برنامه‌ها اعلام کرده‌اند که نه تنها اپلیکیشنی اختصاصی برای این محصول ارائه نمی‌دهند، بلکه اجازه استفاده از نسخه آیفون و آیپد اپلیکیشن‌هایشان را هم به اپل نخواهند داد.

این اقدام بسیار بحث‌برانگیز به نظر می‌رسد، چرا که سازگار کردن برنامه‌های آیفون و آیپد برای ویژن پرو ظاهرا تلاش زیادی را نمی‌طلبد و به سادگی قابل انجام است. در نتیجه گویا شرکت‌های سازنده این اپلیکیشن‌ها با خود اپل یا ویژن پرو یا هر دو مشکل دارند. گرگ پترز، یکی از مدیر عامل‌های نتفلیکس، در این باره به صورت عمومی صحبت کرده و گفته که دلیل اصلی آن‌ها برای توسعه ندادن اپی اختصاصی برای این هدست این است که فعلا این اقدام ارزش وقت گذاشتن را ندارد. او می‌گوید که ابتدا باید ببینند این محصول چه شرایطی را در بازار پیدا می‌کند و بر اساس بازخوردها شاید در آینده اوضاع تغییر کند. این تصمیم کاملا منطقی به نظر می‌رسد، اما این صحبت‌ها دلیل عدم اجازه استفاده از برنامه آیپد این سرویس استریمینگ را توضیح نمی‌دهد.

این احتمال وجود دارد که شاید این شرکت‌ها تصور می‌کنند نسخه iOS برنامه‌هایشان در این شرایط تجربه‌ای نامناسب را برای کاربران به وجود خواهند آورد. در خصوص اسپاتیفای باید بگوییم که این شرکت مدت‌ها است که با اپل بر سر کارمزد اپ استور مشاجره دارد و شاید همین موضوع هم زمینه‌ساز تصمیم‌شان برای فاصله گرفتن از ویژن پرو باشد. در این میان شاید بیش از همه نبود یوتیوب به چشم بیاید. البته هنوز گوگل در این خصوص چیزی نگفته است.

عدم وجود این برنامه‌های مهم در ویژن پرو یک عامل بازدارنده قابل توجه برای کاربران به حساب می‌آید. البته می‌توان از طریق نسخه وب به آن‌ها دسترسی داشت که قطعا قرار نیست تجربه‌ای بی‌نقص باشد. به طور کلی باید بگوییم که فقدان این اپلیکیشن‌ها جلوه بدی برای اپل و هدست‌اش دارد.

آیکون برنامه HiPhone Launcher, Phone 15

HiPhone Launcher, Phone 15

حجم:۴۴.۳ مگابایت

دانلود لانچر آیفون ۱۳

برنامه‌های موجود در ویژن پرو

وضعیت ویژن پرو از نظر برنامه‌ها: خوب، بد و زشت

ویژن پرو دستگاهی است که کاربران‌اش می‌توانند با آن کارهای خلاقانه انجام دهند، با دیگران ارتباط برقرار کنند، سرگرم شوند (مثلا تماشای فیلم) و حتی بازی‌ها را به شکلی منحصر‌به‌فرد تجربه کنند. بر اساس ادعای اپل، به لطف استفاده visionOS از فریم‌ورک‌های کنونی توسعه‌دهندگان، بیش از یک میلیون برنامه سازگار با هدست در دسترس کاربران قرار می‌گیرد.

برخی از برنامه‌ها که همین حالا هم در دست توسعه قرار دارند اپلیکیشن‌های Microsoft 365، Fantastical، JigSpace، Slack و Freeform از اپل هستند.

اپل پیش‌تر نسخه visionOS برنامه‌های Keynote و Safari را هم نمایش داده است که بر اساس پیش‌بینی‌های رسانه 9to5Mac از همان ابتدا برای دانلود و استفاده آماده هستد (یا در نهایت خیلی زود آماده خواهند شد). همچنین به نظر می‌رسد اپلیکیشن‌های بیش‌تری از iWork هم به زودی در دسترس قرار خواهند گرفت.

برنامه‌های ارتباطی ویژن پرو به کمک قابلیت Persona کار خواهند کرد که البته در زمان عرضه ما شاهد نسخه بتای آن خواهیم بود. فعلا اپلیکیش‌های FaceTime، Zoom، Cisco Webex و Microsoft Teams واجد شرایط اضافه شدن در این هدست شده‌اند. در ادامه شما می‌توانید لیست اپ‌هایی که فعلا برای این دستگاه تایید شده‌اند را مشاهده کنید:

  • Microsoft 365
  • Fantastical (برنامه تقویم)
  • JigSpace (برای کنفرانس سه بعدی)
  • Slack
  • Apple Freeform
  • FaceTime
  • Zoom
  • Webex
  • Microsoft Teams
  • Apple TV (با قابلیت پشتیبانی از فرمت ویدیویی Apple Immersive Video)
  • Apple TV Plus (سرویس استریمینگ)
  • Disney Plus
  • Max
  • Apple Arcade

پتانسیل ویژن پرو در بخش سرگرمی

وضعیت ویژن پرو از نظر برنامه‌ها: خوب، بد و زشت

یکی از مهم‌ترین عوامل جذب مشتری در هر هدست واقعیت مجازی این است که قادر باشند تجربه‌ای خوب را در حوزه سرگرمی و بازی ارائه دهند.

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم برخی از سرویس‌های استریمینگ مثل اپل تی وی پلاس، دیزنی پلاس، مکس (HBO Max و Discovery) و موارد مشابه دیگر در ویژن پرو قرار خواهند داشت. اپل به لطف فرمت ویدیویی Apple Immersive Video، از نمایشگر بصری این هدست به عنوان یکی از جذاب‌ترین ویژگی‌هایش یاد کرده و گفته که این فرمت موجب می‌شود دستگاه بتواند محتوای 180 درجه، سه بعدی، 8K را همراه با صدای محیطی پردازش کرده و به نمایش درآورد. این شرکت 150 اثر را از طریق اپل تی وی ارائه می‌دهد تا کاربران بتوانند نهایت استفاده را از این قابلیت ببرند.

ما از طریق اپل آرکید می‌توانیم با استفاده از ویژن پرو به سراغ بیش از 250 بازی برویم و انتظار می‌رود در آینده آثاری غیرمرتبط با Apple Arcade هم در دسترس قرار بگیرند. اپل قابلیت پشتیبانی از کنترلر بی‌سیم ایکس باکس و پلی استیشن 5 را نیز برای بهبود تجربه بازی‌ها به این هدست اضافه می‌کند.

تیم کوک، مدیرعامل اپل، می‌گوید ویژن پرو «پیشرفته‌ترین دستگاه الکترونیکی مصرفی تاریخ» است که ادعایی جسورانه به نظر می‌آید.

واقعیت مجازی (و تکنولوژی‌های مشابه آن) و دستگاه‌های محاسباتی مجازی تا به امروز بازخوردهای ضد و نقیضی داشته‌اند. عرضه یک هدست واقعیت افزوده (همه این دستگاه را چنین توصیف می‌کنند، چه اپل خوش‌اش بیاید چه نه) توسط اپل، در زمانی که اکثر رقبا توجه‌شان را در عوض به سوی هوش مصنوعی (AI) تغییر داده‌اند، حرکت جالبی به نظر می‌رسد. البته اخیرا زمزمه‌هایی درباره اقدامات اپل برای اضافه کردن قابلیت‌های مبتنی بر AI در iOS 18 به گوش رسیده است. اما چه کسی می‌داند؟ اگر این محصول به همان اندازه که اپل می‌گوید خوب باشد و قیمت‌اش در آینده کمی کاهش پیدا کند، شاید این محصول هم به بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی‌مان تبدیل شود. اما این شرکت برای رسیدن به چنین نقطه‌ای باید برنامه‌های بیش‌تری به آن اضافه کند.

این بود وضعیت برنامه‌های ویژن پرو. نظر شما درباره این هدست چیست؟ دوست دارید در آینده کدام اپلیکیشن‌ها به آن اضافه شود؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: DigitalTrends | TechRadar

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دانلود مایکت ×