نقد و بررسی بازی موبایل Apex Legends
در سال 2022 بود که ما شاهد عرضه ایپکس لجندز برای تلفنهای هوشمند بودیم. اما آیا این اثر توانست انتظارات گیمرها را برآورده کند؟ در ادامه ما به سراغ نقد و بررسی بازی موبایل Apex Legends میرویم. پس در ادامه این مقاله مایکت با مایکت همراه باشید.
ایپکس لجندز یکی از محبوبترین بازیها میان گیمرها است و قطعا شما هم بارها نام آن را شنیدهاید. این اثر یکی از بهترین آثار در سبک بتل رویال محسوب میشود و بهروزرسانیهای فصلی فوقالعادهای را در دسترس طرفداران قرار میدهد که از جمله آنها میتوان به Legendهای جدید، Felled Crustacean Kaiju و مینیگیمهای PvE که به موجبشان میتوانید لوت زیادی به دست آورید، اشاره کرد. این بازی در رقابتهای ورزشهای الکترونیکی نیز نقش پررنگی دارد و این موضوع به به اثر بعد تازهای داده است. ALGS در این سالها اتفاقاتی را رقم زده که هیجان برای Apex Legends را دوچندان کردهاند.
در فصل 13 که همزمان بود با انتشار فصل اول نسخه موبایل، ما شاهد تغییرات خوبی در ایپکس لجندز بودیم. برخلاف نسخه پورت شده برای نینتندو سوییچ، نسخه موبایل یک بازی کاملا متفاوت محسوب میشد که به صورت مستقل توسعه داده شده بود. درست است که ما به Kings Canyon و World’s Edge بازگشتیم و بخش زیادی از بازی دست نخورده باقی مانده بود، اما بازی موبایل Apex Legends از اساس یک اثر نیز متفاوت به حساب میآمد.
میراژ با یک کاتسین ما را با Apex Games آشنا میکرد و سپس بخش آموزشی آغاز میشد. همهچیز در این اثر ساده بود و اگر بازی اصلی را تجربه کرده باشید، به سرعت متوجه شباهتها خواهید شد و ارتباط گرفتن با اثر برایتان دشوار نخواهد بود. بخش تمرینی به خوبی پیادهسازی شده بود و شما به مرور با عملکرد دکمههای متعدد روی نمایشگر آشنا میشدید و در نتیجه پیش از پیشرفت، به خوبی به همهچیز عادت میکردید. جالب است بدانید که همین فرآیند در خصوص بازی اصلی نیز صدق میکند.
یک تجربه جذاب
در نگاه اول بازی موبایل Apex Legends بسیار به نسخه اصلی وفادار بود و به آن چه در پی سی و کنسول دیدهایم شباهت زیادی داشت. مکانیکهای اصلی نظیر سر خوردن، زیپلاینها و سیستم پینگ در این اثر حفظ شده بودند؛ المانهایی که این اثر را به یک تجربه تاکتیکال منحصربهفرد تبدیل کرده بودند. هر کاراکتر در نسخه موبایل ایپکس لجندز قابلیتهای خاصی داشت و در تیمهای سهنفری نقش ایفا میکرد. در این میان ما شاهد درگیریهایی با ریتم تند بودیم و میتوانستیم در نقشههایی که بسیار خوب طراحی شدهاند، با دیگران رقابت کنیم.
چیزی که بیش از همه طرفداران را شگفتزده کرده بود، چیزی نبود جز سازگاری بسیار خوب قابلیتهای بازی روی دستگاهی که با صفحه لمسی به گیمرها اجازه بازی کردن میداد. حرکات در این بازی روان بود و تیراندازی حس خوبی میداد (مخصوصا با فعال بودن هدفگیری ژیروسکوپی). رابط کاربری اثر نیز مناسب بود و اصلا شلوغ به نظر نمیرسید. تیم توسعه نسخه موبایل به خوبی توانسته بودند کاری کنند که این بازی هم برای تازهواردها جذاب باشد و هم بتواند نظر طرفداران قدیمی را جلب کند.
محتوای مخصوص موبایل
یکی از جذابترین خصوصیات اثر که در نقد و بررسی بازی موبایل Apex Legends باید به آن اشاره کنیم، این است که ما صرفا با یک پورت ساده مواجه نبودیم. در این بازی محتواهای منحصربهفردی وجود داشت که در اثر اصلی وجود نداشتند؛ شاید در این میان کاراکترهای Fade و Rhapsody مهمترین موارد باشند.
- Fade شخصیتی با تحرک بالا است که میتواند زمان را بازگرداند و به مکانی که قبلا در آن جا بوده برگردد؛ قابلیتی که به بهترین شکل ممکن با ریتم سریع اثر سازگاری دارد.
- در سوی دیگر Rhapsody برای پشتیبانی تیماش از موزیک و Rowdy که همراه مبتنی بر هوش مصنوعی خود است، استفاده میکند و از طریق تداخل صوتی روی رفتار دشمن تاثیر میگذارد.
این کاراکترها صرفا برای تنوع اضافه نشده بودند، بلکه هر کدام شخصیتهایی بودند که داستان خاص خود را داشتند و با قابلیتهای تاکتیکیشان میتوانستند حسابی تاثیرگذار باشند. در نتیجه آنها برای گیمرها منحصربهفرد بودند و کسی آنها را به چشم یک کپی از کاراکترهای بازی اصلی نگاه نمیکرد.
علاوه بر این، بازی موبایل Apex Legends حالتهایی انحصاری با محدودیت زمانی داشت، قابلیتهای شخصیسازی ارائه میداد و از سیستم پیشرفت بهره میبرد. بازیهای ردهبندی هم برای سازگاری با گوشیهای موبایل دستخوش تغییراتی شده بودند. رویدادهای فصلی و پاداشهای مبتنی بر عملکرد طرفداران را تشویق میکردند که با مهارت هر چه بیشتر بازی کنند و در طولانی مدت تجربه این اثر را مدنظر داشته باشند.
بخش بصری و عملکرد اجرایی
در این بخش از نقد و بررسی بازی موبایل Apex Legends باید اشاره کنیم که این اثر از نظر گرافیک یکی از بهترین آثار بتل رویال در دنیای بازیهای موبایل محسوب میشد. این بازی دارای تنظیمات پیشفرض متنوعی بود که اجازه میداد گیمرها تجربهای نزدیک به نسخه کنسولی داشته باشند. حتی روی گوشیهای میانرده هم بافتها شارپ و انیمیشنها روان بودند و عملکرد اجرایی بدون مشکل بود.
بازی موبایل ایپکس لجندز به شکلی ستودنی بهینهسازی شده بود. این اثر روی سختافزار مختلف عملکرد خوبی داشت و شما میتوانستید نرخ فریم، رزولوشن و گرافیک آن را شخصیسازی کنید. مشخصا تیم توسعه بازی عملکرد اجرایی را در اولویت قرار داده بودند، اما کیفیت بصری آن قدرها قربانی نشده بود. این موضوع در چنین آثاری اهمیت زیادی دارد، چرا که تصمیمات باید سریع گرفته شوند و سرعت عمل گیمرها در انجام کارهای مختلف بسیار مهم است.
طراحی صدا هم در بازی موبایل Apex Legends خوب بود. شلیک با سلاح حس خوبی منتقل میکرد و مواردی نظیر صدای پا به شکلی مناسب به گوش میرسید. صداپیشگی شخصیتها هم در این بازی همسطح نسخه کنسولی بود. در واقع اگر از یک هدفون خوب استفاده میکردید، به طور کلی از نظر صوتی میتوانستید تجربهای شبیه به نسخه کنسولی را داشته باشید.
سیستم کنترل و قابلیت شخصیسازی
سیستم کنترل در بازیهای شوتر اول شخص موبایلی آنلاین نقشی تعیینکننده دارد و نقد و بررسی بازی موبایل Apex Legends نشان میدهد که این اثر در این زمینه عالی بوده است. تنظیمات پیشفرض کاملا مناسب بود، اما این سطح بالای شخصیسازی بود که موجب میشد ما تجربهای منحصربهفرد داشته باشیم. گیمرها میتوانستند موقعیت مکانی و اندازه دکمهها را تغییر دهند و حتی چند HUD کاستوم برای Playstyleها و Modeهای مختلف ایجاد کنند. وجود بخش و سیستم تمرینی هم کمک کرد که بازیکنان جدید به سمت بازی جذب شوند. تازهواردها میتوانستند به لطف این بخش هدفگیری را تمرین کنند، قابلیتهای مختلف را یاد بگیرند و پیش از ورود عجولانه به حالت رقابتی دست به تست سلاحهای متنوع بزنند. این ابزار با ترکیب هدفگیری ژیروسکوپی و Aim Assist (که قابلیت غیرفعالسازی هستند) باعث شد اختلاف سطح بازیکنان حرفهای و غیرحرفهای کمتر به نظر برسد.
البته قطعا روی موبایل نمیتواند دقتی در سطح موس و کیبورد یا حتی کنترلر داشت. گیمرها روی تلفن هوشمند گاهی دچار مشکل میشدند؛ مثلا دکمه اشتباهی را میزدند، انگشت شستشان در مکان مناسبی قرار میگرفت یا شاهد تاخیر بودند. با این حال این مشکلات به قدری کم بودند که تاثیر زیادی روی گیمپلی نمیگذاشتند.
کسب درآمد و بتل پس
بازی موبایل Apex Legends درست مانند نسخه اصلی رایگان بود، اما بخش پرداخت درونبرنامهای داشت. بخش زیادی از این موارد قابلفروش را اسکینها، Emoteها و Voice Lineها تشکیل میدادند. از این نظر بازی منصفانه به نظر میرسید و خبری از مکانیکهای Pay-to-Win نبود و این طور به نظر نمیرسید که برای پیشرفت حتما باید پولی پرداخت شود.
سیستم Battle Pass برای بازیکنان فعال با پاداشهای خوبی همراه بود که از جمله آنها میتوان به اسکینها، بنرها و شخصیسازی سلاحها اشاره کرد. اگرچه برخی از سرعت پایین دریافت XP گلایه میکردند، اما برای کسانی که وقت کافی روی بازی میگذاشتند همه چیز خوب به نظر میرسید.
در فروشگاه بازی باندلهای متنوع و پیشنهادهای دارای محدودیت زمانی وجود داشت که گاهی قیمت بالایی داشتند. این موضوع انتقادهای زیادی را دامن زده بود؛ مخصوصا به این خاطر که برخی از آنها آیتمهایی بودند که در بازی اصلی وجود داشتند. با این حال المانهای مربوط به گیمپلی همچنان رایگان بودند و اکثر طرفداران از این سیستم رضایت داشتند.
ورزشهای الکترونیکی
بد نیست در نقد و بررسی بازی موبایل Apex Legends به سراغ eSports هم برویم. در این خصوص باید گفت که یکی از بلندپروازانهترین اهداف این بازی ساخت یک شرایط خوب برای ایجاد رقابت بود. این اثر ما را با ردهبندی فصلی، رتبهبندی جهانی و رویدادهای درونبازی خاص که به بازیهای رقابتی ارتباط داشتند، آشنا کرد. حتی در ابتدا تلاش بر این بود که با همکاریهای رسمی و ارائه جوایز از تورنومنت ورزشهای الکترونیکی هم پشتیبانی شود.
هرچند ایجاد یک رقابت بادوام زمانبر است و بازی موبایل ایپکس لجندز برای این کار زمان مناسب را نداشت. این بازی به صورت رسمی در ماه می سال 2023 از دسترس خارج شد؛ یعنی کمتر از یک سال پس از عرضه. پس از خاموش شدن سرورهای این بازی، شرکت الکترونیک آرتز از چالشهای روند توسعه و عدم برآورده شدن انتظارات به عنوان دلایل این اتفاق یاد کرد. در اوایل سال 2024 بود که شایعات درباره عرضه مجدد این بازی پخش شدند. گفته میشد که این بار قرار است این اثر پشتیبانی طولانیتری داشته باشد و شاهد ارتباط نزدیکتر آن با نسخه پی سی و کنسولها باشیم. اما هنوز ما نمیدانیم که این اتفاق رخ خواهد داد یا نه.
با این که این اتفاق بسیاری از طرفداران را شوکه کرد، اما باعث شد یک مشکل اساسی در دنیای بازیهای موبایلی بیشتر به چشم بیاید: دوام. حتی یک بازی خوب که میلیونها بار توسط کاربران دانلود شده هم در این مارکت ممکن است با مشکل سودآوری دست و پنجه نرم کند.
جمعبندی: یک شعله سوزان اما کمدوام
باید چطور بازی موبایل Apex Legends را به یاد بیاوریم؟ این بازی صرفا یک پورت معمولی از نسخه اصلی نبود، بلکه تجربهای مستقل به حساب میآمد که پیشرفتهایی را هم در سبک FPS بازیهای موبایل رقم زد. این اثر با سیستم کنترل مناسب، محتوای خاص، کیفیت بصری جذاب و طرفداران وفادار توانست به یک اقتباس موبایلی خوب از یک اثر کنسولی تبدیل شود.
البته این بازی مشکلاتی هم داشت؛ برای مثال میتوان از باگهای مختلف، چالشهای Matchmaking و سیستم پیشرفتی که تا حدی خستهکننده بود، نام برد. اما گیمپلی این اثر به قدری خوب بود که این موارد چندان به چشم نمیآمدند.
از دسترس خارج شدن سریع بازی موبایل ایپکس لجندز بسیاری از گیمرها را ناامید کرد و برای برخی از آنها سوالات زیادی به وجود آورد. با این حال این اثر در همین مدت کوتاه توانست عملکرد خوبی داشته باشد و استانداردهای جدیدی را برای بازیهای موبایلی ایجاد کند. این بازی ثابت کرد که حتی یک اثر پیچیده مثل Apex Legends با طراحی مناسب و عملکرد فنی خوب میتواند روی پلتفرمهای موبایل به موفقیت برسد.
این بود نقد و بررسی بازی موبایل Apex Legends. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. نظر شما درباره این بازی چیست؟ آیا دوست دارید شاهد در دسترس قرار گرفتن مجدد این اثر باشید؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.