فیلم علمی تخیلی Sci-Fi با کیفیت فول اچ دی
فیلم های علمی تخیلی که تحت عنوان Science Fiction شناخته میشوند، یکی از ژانرهای سینمایی هستند که در آنها از ادبیات داستانی گمانهزنی استفاده شده و محتوایی که به نمایش در میآید، معمولا هیچ ارتباطی با دنیای واقعی و عادی ندارد. در این فیلمها، پدیدههایی مانند سفینههای فضایی، رباتها، زندگیهای فرازمینی، سفر در زمان و ... و تکنولوژیهایی مرتبط با آنها به گونهای نمایش داده میشوند که در قالب خود فیلم، کاملا واقعی هستند. این مسائل باعث شده تا در آثار سینمایی امروز، شاهد تولید عناوینی باشیم که جلوههای ویژه و داستانهای جذاب، بخشی جدانشدنی از آنها هستند؛ در نتیجه همین موضوع هم امروزه، فیلم تخیلی دوبله به انتخاب اول افرادی تبدیل شده است که قصد تماشای فیلمهای سینمایی را دارند.
در آثار سینمایی علمی-تخیلی، معمولا سازندگان روی مواردی مانند مشکلات سیاسی و اجتماعی مانند وضعیت زندگی انسانها و ... تمرکز دارند. نکته جالب در مورد این ژانر، قدمت طولانی آن است. رد پای نخستین آثاری که در این سبک تولید شدهاند را باید در نخستین سالهای سینمای صامت جستجو کنیم؛ سال 1902 و زمانی که جورج مایلز با استفاده از افکتهای جلوه ویژه، فیلم «سفری به ماه» را تولید کرد.
یکی از وجوه مشترک میان بسیاری از فیلمهای علمی-تخیلی مختلفی که در سینما به تولید میرسند، ارائه تصویری از برخورد میان انسانها با موجودات فضایی، ابر انسانها، افرادی با قدرت فرازمینی و چیزی مشابه آن است. نویسنده و محقق سینمایی مشهور، اریک ویلیماز، فیلمهای علمی تخیلی را به عنوان یکی از 11 سوپر ژانر در طبقهبندی آثار سینمایی میداند. امروزه، بیشتر آثار پرفروش و موفق سینمای جهان از جمله هالیوود، همگی از عناوینی هستند که در این ژانر تولید میشوند.
نگاهی گذرا به تاریخچه فیلم های تخیلی
نخستین فیلمی که در ژانر علمی تخیلی تولید شد، «سفری به ماه» ساخته جورج مایلز بود؛ یک فیلم سینمایی 9 دقیقهای که بودجه 10 هزار فرانکی به تولید رسید. اثر بعدی موفق و مهم در این ژانر که مدت زمان بیشتری داشت، «متروپلیس» محصول سال 1927 بود. پس از آن، طی سالهای 1930 تا 1950، چندین فیلم موفق و مشهور با بودجههای سنگین در این ژانر تولید شدند که «فقط تصور کن» محصول سال 1930 و «کینگ کونگ» محصول سال 1933 از جمله آنها بودند. از اوایل سال 1936، کامیکهای مرتبط با این سبک از فیلمها نیز رفتهرفته به چاپ رسید تا در ادامه، فیلمهای موفقی از روی آنها ساخته شود؛ فیلمهایی مانند «مرده متحرک» محصول سال 1936، «جمعه سیاه» محصول سال 1940 و «فردا اتفاق افتاد» محصول سال 1944.
در این میان، تولید دو فیلم «مقصد ماه» و «سفینه فضایی ایکس-ام» محصول سال 1950 به حدی مورد استقابل مخاطبان قرار گرفت که باعث شد بسیاری از مردم، آن زمان را «عصر طلایی فیلم علمی تخیلی» بنامند. در مدت زمانی کوتاه، توجه فیلمسازان بیشتری به این حوزه جلب شد و همین مسئله باعث شد تا آثار سینمایی موفق دیگری مانند «این سیاره زمین است» محصول سال 1955، «سیاره ممنوعه» محصول سال 1956 و «روی ساحل» محصول سال 1959 با بودجههایی بالا به تولید برسند. فیلم «گودزیلا» محصول سال 1954، یکی از موفقترین آثار هیولایی در آن دوران به حساب میآمد.
ژانر علمی تخیلی طی دهه 1960 کمی منزوی شد، اما برخی از آثاری که در این زمان تولید شدند، این ژانر و سینمای آن را برای همیشه تغییر دادند؛ «2001: ادیسه فضایی» ساخته استنلی کوبریک در سال 1968، یکی از همین فیلمها بود که با استفاده از جلوههای ویژه خارقالعاده، رنگی تازه به این ژانر بخشید. «سیاره خونآشامها» محصول سال 1965 هم یکی دیگر از بهترین آثار در آن دوران محسوب میشد.
اما از دهه 1970، فیلم تخیلی وارد دورهای جدید شده و آثاری که در این زمان ساخته شدند، بیشتر در مورد زندگی بشری و خطراتی بودند که آن را تهدید میکردند. بعد از عرضه چندین فیلم مختلف، نوبت به جورج کوپر رسید تا با فیلم «جنگ ستارگان» محصول سال 1977، یکی از پرفروشترین آثار تاریخ سینما را روانه بازار کند. این فیلم جذاب که بعدها دنبالههای زیادی برای آن تولید شد، 11 میلیون دلار هزینه داشت و طی دوره پخش توانست به فروشی در حدود 776 میلیون دلار دست پیدا کند که یک رکورد فوقالعاده عالی بود. در همین زمان، استیون اسپیلبرگ نیز با بودجه 19.4 میلیون دلاری، فیلم «برخورد نزدیک از نوع سوم» را تولید کرد تا با رکورد فروش تقریبا 307 میلیون دلاری، پتانسیل بسیار بالای ژانر علمی-تخیلی را به تصویر بکشد. در نهایت، این اتفاق باعث شد تا آثار تخیلی به یکی از ژانرهای پولساز سینما تبدیل شده و آثار فوقالعاده دیگری مانند «بلید رانر» ساخته ریدلی اسکات، «ئی.تی. موجود فرازمینی» محصول سال 1982 و «بازگشت جدی» محصول سال 1983 در ادامه جنگ ستارگان تولید شوند. جالب است بدانید استیون اسپیلبرگ، فیلم ئی.تی را بودجه 10.5 میلیون دلاری تولید کرده بود، اما این فیلم توانست در حدود 795 میلیون دلار فروش داشته باشد.
از دهه 1990 و با ظهور شبکه جهانی وب، ژانر «سایبرپانک» به عنوان یکی از سبکهای زیرمجموعه علمی-تخیلی به سوژه اصلی بسیاری از فیلمسازان تبدیل شد؛ عناوینی که انسانهای کامپیوتری، موضوع اصلی بوده و پتانسیل بسیار بالایی برای تولید فیلم را داشتند. «ترمیناتور 2: روز داوری» محصول سال 1991 با بازی آرنولد، «پارک ژوراسیک» محصول سال 1993 و «ماتریکس» محصول سال 1999، از فیلمهایی با جلوههای ویژه خارقالعاده بودند که با استقبال بسیار زیاد مخاطبان مواجه شدند. فیلم «جنگ ستارگان: قسمت اول – تهدید شبح» محصول سال 1999 که بودجه 115 میلیون دلاری تولید شده بود، توانست به فروشی بالاتر از یک میلیارد دلار دست پیدا کند؛ آماری که یک رکورد بینظیر برای جورج لوکاس به حساب میآمد.
با شروع قرن بیستویکم، فیلم های علمی تخیلی هم سمتوسویی کاملا تازه به خود گرفتند و عمده آثار با تم «ابر قهرمانی» تولید شدند. سری فیلمهای ماتریکس و حتی دنباله جنگ ستارگان، از جمله همین موارد بود. «مرد عنکبوتی» محصول سال 2002 و «هالک» محصول سال 2003 از پیشتازان زمان بودند، تا اینکه با پیشرفت تکنولوژی، سال 2007 بود که مایکل بی با تولید فیلم «تبدیلشوندگان» که بسیاری آن را با نام «ترانسفورمرز» میشناسند، عنوانی با جلوههای ویژه فوقالعاده جذاب را تولید کرد تا صحنههای اکشن و پر از هیجان، جای پای خود را بیش از هر زمان دیگری در این ژانر سفت کنند. کمی بعد، مارول با فیلم «مرد آهنی» در سال 2008 توانست آغازگر یک دنیای سینمایی خارقالعاده باشد. سال 2009 نیز جیمز کامرون با تولید فیلم «آواتار»، محبوبیت خود در میان مخاطبان را افزایش داده و به رکورد بینظیر فروش 2.923 میلیارد دلار رسید؛ رکوردی که تا به امروز تغییر نکرده است.
تا به امروز، عناوین بسیار موفق دیگری از سری فیلمهای سوپرمن، بتمن، جنگ ستارگان، مرد آهنی، مرد عنکبوتی، هالک و ... تولید شده که همگی از آثار پرفروش تاریخ و همچنین عناوین محبوب سینمای علمی تخیلی به حساب میآیند.
انواع فیلم های علمی تخیلی
در تقریبا همه آثار علمی-تخیلی، سازندگان تلاش داشتهاند تا با استفاده از المانهای علمی و همچنین تصویرسازی آنها، مخاطبان را با خود همراه کنند. با این حال، اگر بخواهیم از دیدگاهی کلیتر به این موضوع نگاه کنیم، عناوینی که طی چند سال اخیر در ژانر تخیلی به تولید رسیدهاند، یکی از چند حالت زیر را دارند:
زندگی فضایی
کانسپت زندگی هوشمند یا موجوداتی که منشا فرازمینی داشته باشند، همواره یکی از محبوبترین موضوعات در فیلم تخیلی دوبله و خارجی بوده است. فیلمهایی که در سالهای نخست سینما با این موضوع تولید میشدند، زندگی فضایی را بیشتر تهدیدی برای انسانیت میدانستند، در حالی که با پیشرفت علم و تغییر نگاه بشر به دنیا، شاهد تولید اثار زیادی بودیم که به ارتباط میان انسانها و فرازمینیها پرداخته یا افرادی را به تصویر میکشیدند که به دنبال مکانی برای زندگی در بیرون از کره زمین بودهاند. در این فیلمها، نبرد میان انسانها و موجودات فضایی، همواره در کانون توجه فیلمسازان بوده است.
ژانر فاجعه
یکی دیگر از متداولترین تمها در تولید فیلم های علمی تخیلی، رخ دادن یک فاجعه یا قریبالوقوع بودن آن در مقیاسی بسیار عظیم است. بسته به دیدگاه نویسنده و کارگردان، خود فاجعه هم میتواند شکلهای مختلفی داشته باشد؛ مانند حمله موجودات فضایی، وقوع یک بلا یا فاجعه طبیعی، اختلالهای کامپیوتری که توسط انسانها رخ دادهاند، جنگ هستهای یا یک همهگیری سراسری. بعضی مواقع حتی این اتفاقات میتواند با چیزهایی دیگری ماندن حضور زامبیها یا هیولاها نیز ترکیب شود.
هیولایی
در فیلمهای هیولایی معمولا خبری از یک خطر بسیار بزرگ یا در مقیاس وسیع نیست، ولی این آثار معمولا هیولاهای بزرگی را به تصویر میکشند که انسانها به نبرد با آنها میپردازند. این فیلمها البته با چیزهایی که در ژانر وحشت میبینیم، کاملا تفاوت دارند چرا که هدف از نمایش این موجودات، ایجاد حس ترس در مخاطب نبوده و بیشتر پای یک موضوع فراطبیعی یا اسرارآمیز در میان است. در این فیلمها حتی ممکن است موجودی را ببینیم که رشد و تکامل آن، مشکلساز شود.
ذهن و هویت
در این فیلمها، جنبههای ذهنی و اصلی این موضوع که باعث شکلگیری انسان میشود، سوژه اصلی هستند. در بسیاری از این عناوین، حتی این امکان هست که مخاطبان با موضوعی درگیر باشند که در آن، به تواناییهای ذهنی یا قدرت کنترل ذهن افراد مخلتف اشاره شود. تولید این فیلمها از دهه 1980 آغاز شد و فیلم «بلید رانر» ساخهت ریدلی اسکات در سال 1982، یکی از موفقترین نمونههای آن بود. پس از آن، سازندگان کمکم سراغ مفاهیم دیگری مانند سایبورگها که موجوداتی با اجزای ارگانیک و مکانیکی بودند، رفته و موفق به تولید فیلمهای بسیار موفقی در این ژانر نیز شدند.
رباتیک
رباتها همیشه بخشی جدانشدنی از فیلمهای علمی تخیلی بودهاند و این روند تا به امروز هم ادامه دارد. در گذشته، رباتها توسط بازیگرانی که لباسهای بزرگ میپوشیدند، نشان داده میشدند؛ اما با پیشرفت کامپیوتر و جلوههای بصری، حالا این موضوع بهکلی تغییر کرده و بازیگران با استفاده از سنسورها، صرفا حرکت آنها را برای استفاده در کامپیوتر شبیهسازی میکنند.
سفر در زمان
سفر در زمان، چه در گذشته و چه در آینده، یکی دیگر از موضوعاتی است که آثار سینمایی بسیار موفقی بر اساس آن تولید شدهاند. این کانسپت معمولا شامل حالتهای مختلفی از فناوریهای پیشرفته میشود که افراد را قادر میسازد تا با استفاده از آنها، در زمان سفر کرده و اتفاقات مهیجی را رقم بزنند.
لیست بهترین فیلم تخیلی در جهان : بهترین آثار کدامند؟
برای افرادی که قصد دانلود رایگان فیلم تخیلی دوبله خارجی یا فیلم تخیلی با کیفیت بالا از میان بهترین آثار سینمایی را دارند، لیست زیر میتواند بسیار مفید باشد. شما میتوانید تمام فیلمهایی که در ادامه معرفی میشوند را به صورت رایگان از طریق سوپر اپلیکیشن مایکت تماشا کنید:
تل ماسه (Dune): یکی از آثار موفق چند سال اخیر در ژانر تخیلی، «تل ماسه» با بازی افرادی مانند تیموتی شالامی، ربکا فرگسون و اسکار آیزاک است که با بودجه 165 میلیون دلاری ساخته شد و توانست بیش از 400 میلیون دلار فروش داشته باشد. داستان این فیلم در آیندهای دور روایت میشود؛ جایی که نژادهای مختلف بر سر به دست آوردن مادهای ارزشمند به نام «اسپایس» در سیاره «آراکیس» به نبرد با یکدیگر میپردازند.
تلقین (Inception): تلقین که با نام «سرآغاز» هم شناخته میشود، یکی از جذابترین فیلمهای ژانر تخیلی به نویسندگی، تهیهکننده و کارگردانی کریستوفر نولان است که در سال 2010 تولید شد و توانست بیش از 860 میلیون دلار فروش داشته باشد. در این فیلم که افرادی مانند لئوناردو دی کاپریو، کن واتانابه و تام هاردی به ایفای نقش در آن میپردازد، یک دزد ذهن حرفهای بوده و قادر است اسرار ذهن افراد را هنگامی که در خواب هستند، سرقت و از آنها استفاده کند.
انتقام جویان: پایان بازی (Avangers: Endgame): فرانچایز انتقامجویان با بازی رابرت دونری جونیور، یکی از پولسازترین فیلم های تخیلی به حساب میآید؛ «پایان بازی» با امتیاز 8.4 از 10 از پایگاه IMDB و فروش 2.79 میلیارد دلاری، دومین فیلم پرفروش تاریخ است. در این فیلم، آخرین اعضای گروه انتقامجویان، خود را برای مبارزه با شخصیت شرور این فیلم یعنی تانوس آماده کرده و همگی به جنگ او میروند.
میان ستارهای (Interstellar): میان ستارهای، نام یکی دیگر از موفقترین آثار کریستوفر نولان است که سال 2014 تولید شد و ضمن نامزدی 5 جایزه اسکار و دریافت یک جایزه برای جلوههای ویژه، توانست فروشی 773 میلیون دلاری را نیز داشته باشد. «متیو مککانهی» به عنوان نقش اصلی در این فیلم بازی کرده است. منتقدین، امتیاز 8.6 از 10 را در پایگاه IMDB به این فیلم دادهاند تا میان ستارهای به عنوان یکی از 250 فیلم برتر IMDB شناخته شود.
مرد پولادین (Man of Steel): یکی دیگر از فیلمهای ابرقهرمنی مشهور ه سال 2013 توسط رک اسنایدر ساخته شد، مرد پولادین با بازی «هنری کویل» بود. این فیلم که بر پایه شخصیت سوپرمن از کامیکهای منتشرشده توسط DC Comics تولید شده، مجموعا 668 میلیون دلار فروش داشت و توانست توجه بسیاری از مخاطبان را در زمان پخش به خود جلب کند.
مرد عنکبوتی: راهی به خانه نیست (Spider-Man: No Way Home): سری فیلمهای مرد عنکبوتی که نخستین سری از آنها در سال 2002 تولید شد، همواره یکی از محبوبترین فیلم های تخیلی محسوب میشدند. فیلم «مرد عنکبوتی: راهی به خانه نیست» محصول سال 2021 با بازی «تام هالند» توانست بیش از 1.9 میلیارد دلار فروش داشته و یکی از پرفروشترین فیلمهای تاریخ شود. این فیلم سینمایی 148 دقیقهای، امتیاز 8.2 از 10 را در پایگاه IMDB دریافت کرده است.
تنت (Tenet): فیلم تخیلی تنت در ژانر اکشن تولید شده و در آن، داستان دو جاسوس بینالمللی حرفهای که قصد دارند از وقوع جنگ جهانی سوم جلوگیری کنند، به تصویر کشیده میشود. در این فیلم که افرادی مانند «جان دیوید واشنگتون» و «جان پتینسون» به ایفای نقش پرداختهاند، مخاطبان با فناوریهای عجیبی مانند وارونگی زمان روبهرو هستند.
نگهبانان کهکشان (Guardians of the Galaxy): جیمز گان با تولید فیلم «نگهبانان کهکشان» بر پایه کامیکهای مارول، یکی دیگر از مهیجترین فیلمهای علمی تخیلی را پیش روی مخاطبان قرار داد و توانست امتیاز 8.0 از 10 را از پایگاه IMDB برای این فیلم دریافت کند. نگهبانان کهکشان همچنین به عنوان دهمین قسمت از دنیای سینمایی مارول شناخته میشود.
آواتار (Avatar): آواتار به عنوان پرفروشترین فیلم تاریخ با مجموع فروش 2.923 میلیارد دلار، از جمله سنگینترین پروژههای سینمایی در ژانر تخیلی به حساب میآید. این فیلم که سال 2009 توسط جیمز کامرون تولید شده، داستان استعمار سیارهای به نام پاندورا توسط انسانها در اواسط قرن بیستودوم را نشان میدهد که تلاش دارند تا مادهای ارزشمند به نام آنابتانیوم را استخراج کنند. این فیلم جذاب با بودجه 237 میلیون دلاری تولید شده است.
مریخی (The Martian): ریدلی اسکات که یکی از قدیمیترین فیلمسازان ژانر علمی تخیلی به حساب میآید، با تولید فیلم «مریخی» بر اساس رمانی به همین نام که سال 2011 توسط اندی ویر منتشر شد، یکی دیگر از موفقترین آثار در این ژانر را در کارنامه خود ثبت کرد. در این فیلم، شخصیت اصلی با بازی «مت دیمون» که در قالب یک گروه 6 نفره به مریخ فرستاده میشود، در حین ماموریت آسیب دیده و دوستان او فکر میکنند که او مرده است؛ حالا او باید راهی برای ارتباط با زمین و درخواست کمک پیدا کند. این فیلم امتیاز 8 از 10 را در پایگاه IMDB دریافت کرده است.
جاذبه (Gravity): جاذبه، فیلمی به کارگردانی «آلفونسو کوارون» محصول سال 2013 ایالات متحده است که در آن، داستان تلاش یک مهندس پزشکی ناسا به نام رایان استون (با بازی ساندرا بولاک) و یک فضانورد باتجربه با نام مت کوالسکی (با بازی جورج کلونی) برای نجات جانشان به تصویر میکشد؛ این افراد باید پیش از آنکه ذخیره اکسیژن آنها تمام شود، راهی برای فرار از فضاپیمای خود پیدا کنند. جاذبه در زمان پخش در سال 2014 موفق به دریافت 7 جایزه اسکار شد و توانست نام خود ره به عنوان یکی از ماندگارترین فیلمهای ژانر تخیلی ثبت کند.