مارک زاکربرگ: به کنترل عینکهای AR با سیگنال مغز نزدیک شدیم
مارک زاکربرگ به تازگی درباره احتمال امکانپذیر شدن کنترل عینکهای AR با سیگنالهای مغز صحبت کرده است. بر اساس صحبتهای او احتمالا تا چند سال آینده شاهد عرضه دستبندهای EMG متا خواهیم بود. در ادامه این خبر با مایکت همراه باشید.
مارک زاکربرگ، مدیرعامل شرکت متا، اخیرا درباره تکنولوژی ردگیری چشم و قابلیتهای کنترل هدستها و عینکهای AR صحبت کرده است. او میگوید این شرکت به طراحی دستگاهی که بتوان آن را با استفاده از سیگنالهای مغز کنترل کرد، نزدیک شده و احتمالا این امر تا چند سال آینده امکانپذیر خواهد شد.
مارک زاکربرگ به تازگی در پادکست Morning Brew Daily حاضر شده و در این گفتگو از او سوال شد که به نظرش جالبترین اتفاقی که به واسطه هوش مصنوعی رقم خواهد خورد، چیست. او در صحبتهای خود معمولا خیلی محصولات متا را تبلیغ میکند و همین چند وقت پیش هم در صفحه اینستاگراماش ویدیویی منتشر کرد که در آن توضیح میداد چرا هدست متا کوئست 3 از اپل ویژن پرو بهتر است. زاکربرگ در پاسخ به این پرسش درباره عینکهای هوشمند ری-بند متا صحبت کرد و درباره استفاده از AI و دوربین در آنها توضیح داد (هرچند ظاهرا فعلا این قابلیتها در حالت بتا قرار دارد و فقط عدهی کمی از کاربران میتوانند تجربهاش کنند).
- انحلال تیم قوانین هوش مصنوعی متا
- منتظر چتباتهای متا بر اساس شخصیتهای مشهور باشید
- متا میگوید که قرار نیست واتساپ را با تبلیغات به نابودی بکشاند
او در ادامه صحبتهایش درباره چیزی صحبت کرد که آن را «یکی از جالبترین چیزهایی که رویاش کار میکنیم» توصیف میکند. این محصول چیزی نیست جز یک دستبند با رابط نورونی. او در این میان به پروژههای نورالینک و ایلان ماسک هم اشاره کرد و گفت که خودش فعلا دوست ندارد تا زمان بالغ شدن تکنولوژی تراشههای این شرکت به سراغشان برود. بد نیست اشاره کنیم که نورالینک اخیرا مرحله آزمایش انسانی را هم پشت سر گذاشته که ظاهرا نتایج خوبی هم دریافت کرده است.
دستبند EMG متا میتواند سیگنالهای سیستم عصبی مغز را بخواند و آنها را به دست و بازوها انتقال دهد. بر اساس ادعای زاکربرگ، این تکنولوژی کاری میکند که بتوانید صرفا با فکر کردن به نحوه تکان دادن دستتان، بتوانید بدون نیاز به حرکت در دنیای واقعی، به صورت مجازی حرکتی را انجام دهید.
مارک زاکربرگ پیشتر در یک ویدیو نمونه اولیه دستبند EMG متا را نشان داده بود (هرچند خبری از نمایش هدست نبود). اما نکته جالب درباره صحبتهای او در این پادکست این بود که میگفت حس میکند متا به ساخت این محصول نزدیک شده و احتمالا طی چند سال آینده این دستگاه آماده عرضه به بازار میشود و کاربران میتوانند آن را تهیه کنند.
کاملا قابل درک است که فعلا به تاریخ دقیق عرضه این محصول اشارهای نشده و درباره قیمت احتمالی آن هم صحبتی به میان نیامده است. هرچند قطعا چنین محصولی قرار نیست ارزان در دسترس قرار بگیرد. اما به طور کلی باید بگوییم که این سیستم میتواند قدم رو به جلوی بزرگی برای بحثهای حریم شخصی، کاربردی و دسترسیپذیری در تکنولوژیهای VR و AR شرکت متا باشد.
آیا مقصد بعدی نسل جدید XR است؟
در حال حاضر اگر بخواهید با عینکهای هوشمند ری-بند متا از طریق قابلیت Look and Ask تعامل داشته باشید یا بخواهید بدون استفاده از گوشی با آن پیامی را پاسخ بدهید، باید از فرمان صوتی استفاده کنید. این امر برای اکثر مواقع مشکلی ندارد، اما گاهی شاید بخواهید سوالی بپرسید یا پاسخی ارسال کنید که شخصی باشند. در این شرایط با چالش روبهرو خواهید شد.
دستبندهای EMG در این مواقع میتوانند با قابلیتهایی که ارائه میدهد کار را برایتان سادهتر کنند و در حفظ حریم شخصی تاثیر مثبتی به جای بگذارند. اگر چه در همین پادکست به مشکلات احتمالی این تکنولوژی هم اشاره شد. مثلا مدارس برای جلوگیری از تقلب کردن دانشآموزان در حین دادن امتحانات حسابی به دردسر خواهند افتاد. دیگر آن دوره که برای تقلب کردن کاغذ بین دانشآموزها جابهجا میشد گذشته و حالا هوش مصنوعی وارد کار شده تا راههای میانبر را راحتتر در دسترس افراد قرار دهد.
اما نکات مثبت وجود این تکنولوژی بیشتر است. اگر چه این نوع دستبند در استفاده از VR هم میتواند مفید واقع شود، اما مارک زاکربرگ در گفتگوی خود بیشتر درباره کارایی آن در کنار عینکهای هوشمند AR صحبت کرد. بزرگترین نقطه قوت عینکهای هوشمند ری-بند متا ظاهر جذاب و وزن کمشان است. در واقع به سختی میتوان آنها را از عینکهای ری-بند معمولی تشخیص داد.
اضافه کردن دوربین، سنسور و تراشه به مدیریت کنترل دست ممکن است روی طراحی آن تاثیرگذار باشد. راه حل هم این است که این قابلیتها و قدرتهای پردازشی را روی دستگاه دیگری مثل دستبند پیادهسازی کرد.
هرچند مشخصا باید برای تعامل بهتر این دستگاهها شاهد تغییرات قابل توجهی در عینکهای هوشمند متا باشیم. شاید این محصولات مثل Xreal Air 2 Pro به نمایشگر داخلی مجهز شوند. فعلا چیزی قطعی نیست و باید صبر کنیم تا پس از عرضه نسل جدید عینکهای هوشمند این شرکت از قابلیتهای تازه آنها آگاه شویم.
در آخر هم باید به دسترسیپذیری آنها اشاره کنیم. ماهیت AR و VR چیزی فیزیکی است و شما برای کار با این دستگاهها باید حرکت فیزیکی انجام دهید، دستتان را حرکت داده و دست به فشردن دکمههای مختلف بزنید. اما این امر برای افرادی که ناتوانی حرکتی دارند امکانپذیر نیست.
اما سنسورهای تشخیص سیگنالهای مغز میتوانند این مشکل را برطرف کنند. در این حالت نیازی به حرکت فیزیکی نیست و فرد ناتوان قادر خواهد بود با فکر کردن به حرکت، به صورت مجازی چیزی حرکت را انجام دهد.
با توجه به پیشنمایشهای نشان داده شده توسط متا در خصوص انجام برخی حرکات، مشخص است که این تکنولوژی هنوز فاصله زیادی تا بینقص شدن دارد. اما همین قدم ابتدایی هم بسیار هیجانانگیز است و نویدبخش آیندهای جذاب خواهد بود.
این بود صحبتهای مارک زاکربرگ درباره نزدیک شدن به امکانپذیر شدن کنترل عینکهای AR با سیگنالهای مغز. نظر شما درباره این تکنولوژی چیست؟ فکر میکنید در آینده قرار است شاهد چه تحولاتی در دنیای تکنولوژی باشیم؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: TechRadar