این برنامه بیش از 100 هزار بیت شعر ترکی را که از نزدیک به 200 شاعر ترکی سرای آذربایجان برای موبایل جمع آوری شده است به همراه قسمت های متنوع دیگر که در ادامه معرفی میگردد در خود جای داده است و به صورت رایگان خدمت دوستداران ادبیات و شعر آذربایجان ارائه میگردد .
1- بخش ادبیات ساحه سی:در این بخش تلاش شده است تا آنجه را که یک شاعر و علاقه مند به شعر باید بداند جمع آوری شود از جمله آشنائی با قالبهای شعر ترکی ، آرایه های ادبی در شعر،قالبهای شعر عروضی ،نحوه یافتن وزن یک شعر و .... که با توجه به اینکه از نعمت استاد راهنما محروم بوده ام ان شاءالله در نسخه دوم برنامه کلیه کم و کاستی های این بخش با همکاری دوستان رفع خواهد شد ولی با این حال مطالب خیلی مفیدی در این بخش گنجانده شده است.
http://upir.ir/files/a4b3eee55f242.gif
1- نوحه و مرثیه ادبیاتی : در این بخش علاوه بر بانک ده هزار بیتی اشعار نوحه و مرثیه ترکی که به صورت مناسبت های مختلف و اسامی ائمه چیده شده است با زندگی نامه شعرای ادبیات مرثیه نیز آشنا میشوید .
http://upir.ir/files/385ec2f30c261.gif
1- بایاتیلار :یکی از قالبهای شیرین ادبیات آذربایجان که بیشتر از زبان بزرگان شنیده ایم و قالبی دلنشین است بایاتی هستش که شعری 7 هجائی میباشد در این قسمت نزدیک به 5000 بایاتی قرار داده شده است که از خواندن آنها لذت ببرید.
فلکین داد الیندن،
اولمادیم شاد الیندن،
یامان یئرده ییخیلیدم،
توتمادی یاد الیمدن.
http://upir.ir/files/5bcca38742b33.gif
1- لالائیلار (لالائی های آذربایجان) :مادرانمان در کودکی همیشه لالائی های خاصی را در گوشمان زمزمه میردند که خیلی دلنشین بودند و شاید امثال آن را در هیچ زبانی نتوان یافت ... لالائی ها در واقع اشعار بایاتی با موضوع خاص هست که در این بخش علاوه بر جمع آوری بانک لالائی ها به ریشه ها و موضوعات آنها پرداخته میشود.
لای لای دئییم یاتاسان
گول غنچه یه باتاسان
گول غنچه لر ایچینده
شیرین یوخو تاپاسان
http://upir.ir/files/cec2ae24920a4.gif
1- ناغیلار (قصه ها) :مثل تمامی فرهنگ ها آذربایجان هم برای خود قصه هایی دارد که سینه به سینه به دست ما رسیده است و لزوم حفظ آنها امری ضروری است دراین بخش دهها قصه یا به قولی ناغیل های معروف را که شاید در کودکی شنیده باشیم را گردآوری کرده ایم.
مثلا عبدول امیل ناغیلی و ' آدام مادام ائیسی گلیر شاقللی بادام ائیسی گلیر .................................'
http://upir.ir/files/0cf0a49d84ac5.gif
1- آتا بابا سوزلری (ضرب المثل ها) :هر زبانی برای خود جملات و ضرب المثل هائی دارد که در زندگی روزمره از آنها استفاده میکند زبان ترکی هم برای خود مجموعه ای کامل از این ضرب المثل ها دارد که در ادبیات آتا بابا سوزلری گفته میشود در این بخش تقریبا 1400 ضرب المثل به ترتیب حروف الفبا قرار داده شده است.
مثلا : اوجوز اتین شورباسی اولماز - پیچاق ویرسون قانی چیخماز
http://upir.ir/files/0d5b077a9dbb.gif
1- تاپماجالار (چیستان ها) :از سرگرمی های قدیم فرهنگ ما این بوده است که در ایام سرد زمستان دور کرسی ها جمع میشدند و برای همدیگر تاپماجا یا چیستان میگفتند و دیگران هم دانستن جوابشان را به رخ بقیه میکشیدند چیستانهائی که خودشان برای خودشان ادبیاتی خاص دارند ... در این بخش نزدیک به 1200 چیستان همراه با جواب به صورت الفبا چیده شده است.
تاپماجا :بیزده بیر کیشی وار قیرخ ایکی دیشی وار؟ جواب : داراق(شانه)
تاپماجالار
لغتنامه (سوزلوک) :شاید در بین اشعار و نوشته ها با لغاتی مواجه شوید که معنی آن را نمیدانید در این بخش به ترتیب الفبا معنای لغات مشکل قرار داده شده و با مراجعه به آن رفته رفته در فهم معانی شعر ترکی مشکلتان کمتر و کمتر خواهد شد همچنین متن لغتنامه منظوم نصاب صادق که تالیف همشهری عزیزمان آقای نائبی است نیز در یک بخش جداگانه قرار داده شده است .
متن نصاب ترجمه موزون لغات ترکی است :
گویم از ترکی کنون- نیکتر اندیشه کن
بوغدا گندم ، کشت اکین-اینجی مروارید هست
بوغ بخار و بوز یخ است- دیل زبان ، آرزو دیلک
متن نصاب صادق لغتنامه ترکی (سوزلوک)
و قسمتهای دیگر برنامه که با نصب روی تلفن همراه از آنها استفاده خواهید نمود.
بخش ها و امکاناتی چون :
-اوشاقلار ادبیاتی با کلی شعر برای کودکان
-بخش طنز یا گولمه جه لر با بیش از هزار بیت شعر طنز
-آذربایجان اویونلاری با معرفی بازیاهای محلی آذربایجان
-متن آهنگ های فولکور آذربایجان
و...
+فونت نرم افزار به سه اندازه کوچک متوسط و بزرگ قابل تنظیم است
+با مراجعه به جستجو کلمات مورد نظر خود را از میان کلیه نوشته های داخل نرم افزار پیدا کنید
★ ★ ★ ★ ★ ١٩ شهریور ١٤٠٣
بسیار تعریف این اپ رو شنیدم. ای کاش خوانش و فایل های صوتی هم اضافه بشه
★ ★ ★ ★ ★ ٢٩ تیر ١٤٠٣
کتاب نوخه خوانی یحیوی
★ ★ ★ ★ ★ ٢٤ بهمن ١٤٠٢
چوخ عالی تشکر ایلیرم سیزدن