در شهریور ۹۹ استور اندرویدی مایکت با معاونت علمی ریاست جمهوری (دبیرخانه توسعه زیستبوم شرکتهای خلاق) تفاهم نامهای را امضا کرد که به توسعهدهندگان اپلیکیشنهای تلفن همراه امکان میدهد تا از خدماتی مانند تسهیلات نظام وظیفه، جذب سرمایه و تسهیلات مالی برخوردار شوند. بر اساس این تفاهمنامه، مایکت شرکتهای خصوصی فعال در این زمینه را شناسایی و بررسی خواهد کرد و در نتیجه فرآیند استفاده از امکانات زیستبوم خلاق برای این کسب و کارها با سرعت بسیار بالاتری امکان پذیر خواهد بود. با توجه به همکاری مایکت با بیش از ۲۲ هزار توسعه دهنده، این همکاری میتواند کمکهای زیادی به اکوسیستم تلفن همراه کشور کند.
برای برخورداری از این تسهیلات کاربردی کافیست اپلیکیشن توسط یک شرکت خصوصی ایرانی تولید شده باشد و از از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد. بررسی کیفیت اپلیکیشن نیز توسط کارشناسان مایکت صورت می پذیرد. توضیحات بیشتر را در اینجا مشاهده کنید. قابل ذکر است که این خدمات برای محصولات غیر دانشبنیان طراحی شده است. در ادامه این نوشته توضیحات بیشتر در این خصوص را بخوانید.
استارتاپ چیست؟
استارت آپ (Start up) همانطور که از نامش پیداست، اشاره به آغاز و شروع کار دارد. امروزه اما این واژه غالبا به شرکتهای نوپا و تازه کاری اتلاق میشود که حول محور یک ایده خلاقانه شکل گرفته و رویای تبدیل شدن به یکی از بازیگران اصلی آن صنعت را در سر میپرورانند.
این زیست بوم اما در ایران با وجود پیشرفتهای چشمگیری که در سالهای اخیر داشته، همچنان مورد غفلت واقع میشود به طوری که بسیاری از ایدههای جذاب فعالان این حرفه به دلایل مختلف به ثمر نمیرسند. استارتاپهای فعال در حوزه فناوری در ایران با چالشهای کوچک و بزرگی دست و پنجه نرم میکنند که برخی از آنها مستقیما بقای کار را تهدید میکنند.
مشکلات استارتاپ ها
شاید نگاهی گذرا به اصلی ترین مشکلات این زیست بوم نوپا خالی از لطف نباشد:
۱. کمبود منابع مالی
بدون شک بزرگترین چالشی که کسب و کارهای فعال در حوزه فناوری با آن مواجه هستند عدم توانایی در تامین هزینه و اعتبار مورد نیاز است. از عدم توانایی در پرداخت به موقع حقوق کارمندان تا حتی ضعف در تهیه تجهیزات مورد نیاز، شرکتها با مشکلاتی مالی بسیار سنگینی مواجه هستند. در این بین وجود یک نهاد حمایتی میتواند بسیاری از مشکلات این شرکت ها را حل کرده و شانس موفقیت آنها را به شکل چشمگیری افزایش دهد. تامین منابع مالی از طریق جذب سرمایه گذار نیز با توجه به شرایط اقتصادی موجود بسیار مشکل است و همین امر باعث عدم رشد یا تعطیلی کسب و کارها میشود.
۲. مشکلات تامین کاری فضای مناسب
یک فضای کاری مناسب میتواند نقش مهمی در پیشرفت یک کسب و کار ایفا کند. در حال حاضر بسیاری از شرکت های خصوصی حوزه تکنولوژی از نبود یک فضای ایده آل رنج می برند. تعریف فضای مناسب برای یک استارتاپ نیز با تعریف سنتی فضای کاری بسیار متفاوت است. کسب و کارهای حوزه تکنولوژی بسته به نوع فعالیتشان دراکثر مواقع نیاز با طراحی خاص دارند که با اهداف بلندمدت و کارهایی که در قالب تسک های روزانه انجام میدهند همخوانی داشته باشد.
۳. سختی حفظ نیروی انسانی
امروزه طیف وسیعی از فعالان حوزه تکنولوژی را در هر زمینه ای اعم از برنامه نویسان، گرافیست ها و نویسنده ها را قشر جوان تشکیل میدهند. یکی از مشکلاتی که شاید کمتر به آن توجه شده باشد موضوع خدمت سربازی برای آقایان است. برچسب دانش بنیان بودن یک شرکت البته این مشکل را حل می کند اما مسئله اصلی اینجاست که همه شرکت های فعال در این حوزه توانایی به دست آوردن استانداردهای یک کسب و کار دانش بنیان را ندارند و به همین دلیل بسیاری از نیروهای کارآمد خود را به راحتی از دست میدهند. مشکل جایی عمیق تر می شود که نیروی مورد نظر چندسال در سازمان یا شرکت مربوطه فعالیت داشته و پس از آزمون و خطای فراوان اکنون تبدیل به یک عنصر قابل اعتماد و بسیار موثر شده اما ناگزیر به ترک شرکت است.
این مسئله مسیر پیشرفت شرکت را به طور جدی دچار مشکل میکند و در بهترین حالت سرعت دستیابی به اهداف را کند میکند.
نقل قولی از مدیرعامل Quiz of Kings امیرحسین ناطقی را در رابطه با این موضوع با هم بخوانیم:
“اینقدر حس خوبی دارم که تونستیم به واسطه شرکت، تا الان ۴ نفر از بچهها رو از سربازی اجباری نجات بدیم که از هدر دادن ۲ سال عمرشون جلوگیری بشه. این تعداد حتما بیشتر هم خواهد شد.”
۴. بازاریابی ضعیف
تاریخچه شرکت های موفق به ما ثابت میکند که بهترین محصولات نیز نیازمند بازاریابی و تبلیغات صحیح هستند تا مارکت مورد نظر خود را برای مدت قابل توجهی در دست بگیرند و به سودآوری برسند. بسیاری از شرکت ها یا نیرو و برنامه ی کارآمدی برای این منظور ندارند یا صرف هزینه بالا برایشان امکان پذیر نیست بنابراین خدمتی که ارائه میدهند برای بسیاری از افراد ناشناخته باقی می ماند. شرکت های بزرگ تر نیز از گزند این مشکل مصون نخواهند بود و در صورتی که استراتژی های تبلیغاتی خود را به فراخور تغییرات بازار تغییر ندهند با مشکلات زیادی رو به رو خواهند شد. چالش مهم دیگری که شرکت ها در زمینه بازاریابی با آن سر و کار دارند، عدم ارتباط یا در بهترین حالت ارتباط محدود با شرکت های خارجی است. از دلایل اصلی این مشکل نیز می توان به محدودیت های ارزی باشد که شرکت ها در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم می کنند.
راه حل این مشکلات را کجا بیابیم؟
خبر خوش برای فعالان این حوزه و اپلیکیشن های خوش ساخت این است که راه حل بسیاری از مشکلاتشان را یافته ایم. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظور حمایت از شرکت های خصوصی، برنامه توسعه زیست بوم شرکتهای خلاق را ایجاد کرده است. خدمات تسهیل فضای کسب و کار، تامین مالی و جذب سرمایه، همچنین خدمات توسعه بازار در این طرح به شرکتها ارائه میشود.
تیم مایکت نیز مفتخر است تا به شما اعلام کند که پس از تلاش های فراوان در جهت ایجاد یک بستر حمایتی برای زیست بوم استارتاپی کشور، اکنون به عنوان یکی از مراجع اصلی ارزیابی و تایید شرکت هایی که شامل این طرح می شوند انتخاب شده است. البته شما میتوانید به صورت مستقل نیز اقدام به دریافت مجوز این طرح بکنید اما انجام آن از طریق مایکت بسیار آسان تر و سریع تر خواهد بود. تیم مایکت مدت ها در جهت اخذ این مجوز تلاش کرده و اکنون در نظر دارد با تسهیل این مسیر به شرکت های خصوصی فعال در این حوزه نیز کمک کند.
مزایای برنامه توسعه زیست بوم خلاق
این برنامه همانطور که در بالا به آن اشاره شد سعی در حمایت از شرکت های خصوصی فعال در حوزه تکنولوژی دارد و در همین راستا تسهیلاتی را برای این کسب و کارها در نظر گرفته است که تحت عنوان سه دسته بندی اصلی به واجدین شرایط اعطا می شود. این تسهیلات به شرح زیر هستند:
- خدمات مالی و جذب سرمایه که شامل : تسهیلات ویژه طرح فانوس – تسهیل در صدور ضمانتنامه – جذب سرمایه طرح های خلاق و اعطای یارانه سود تسهیلات می شود.
- خدمات تسهیل فضای کسب و کار که عبارت است از: تسهیلات نظام وظیفه (اعطای امریه) – استقرار در منازل مسکونی خدمات بیمه تکمیلی و تسهیل خدمات ارزی .
- خدمات توسعه بازار از جمله: حضور در نمایشگاه ها – تهیه گزارشات تحقیقات بازار – حضور مستقل در نمایشگاه های خارجی – بسته حمایتی سازمان توسعه تجارت
چگونه می توان از این مزایا استفاده کنم؟
برای برخورداری از این تسهیلات کاربردی کافیست شرایط زیر را دارا باشید:
- اپلیکیشن توسط یک شرکت خصوصی ایرانی تولید شده باشد.
- اپلیکیشن از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد.
- اپلیکیشن (محصول شرکت) دارای تاییدیه دانش بنیان نباشد.
شما می توانید پس از بررسی اطلاعات مندرج در وبسایت همکاری مایکت و برنامه توسعه زیست بوم خلاق درخواست خود را جهت بررسی به مایکت ارسال فرمایید.